Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024
05:30:30

Χαλκίδα

Ο Φάνης και το «κάδρο της οργής»

  • Κατηγορία Σχολια

Για τα πρωτόγνωρα γεγονότα που εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες στα πύρινα μέτωπα, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, χθες, δήλωσε:

«Αντιμετωπίσαμε από τις πρώτες ημέρες σοβαρό πρόβλημα με τα εναέρια μέσα. Και με τον αριθμό τους και με το συντονισμό τους. Θα μπορούσαν τα πράγματα να έχουν εξελιχθεί πολύ καλύτερα αν είχαμε εγκαίρως περισσότερα και πιο συντονισμένα εναέρια, αλλά και επίγεια μέσα.
Δεν μπαίνουμε σε λογικές σύγκρισης με άλλες περιοχές. Είμαστε Έλληνες και ξέρουμε καλά τι γίνεται στη χώρα μας. Όμως, ως Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, βλέπω τον τόπο μου να καταστρέφεται και γι' αυτόν οφείλω να πολεμήσω και να φωνάξω με όλη τη δύναμη της φωνής μου.
Αντιμετωπίζουμε μια τεράστια πυρκαγιά και μια ακόμη πιο τεράστια καταστροφή. Φέρνει πόνο, θλίψη, οργή, σε κάθε άνθρωπο που δοκιμάζεται και όχι μόνο. Σύντομα, θα μιλήσουμε και για αυτά. Όμως, τώρα πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Με όλες μας τις δυνάμεις. Μέχρι το τέλος. Όλοι μαζί.»

Θυμίζουμε ότι τις περασμένες ημέρες ο περιφερειάρχης έγινε αποδέκτης παραπόνων και οργίλων αντιδράσεων από κατοίκους που νιώθοντας την εγκατάλειψη, ξέσπασαν («πες τώρα στον Μητσοτάκη να στείλει αεροπλάνα») σε αυτόν που έβλεπαν μπροστά τους και θεωρούσαν πως δεν εξέφραζε δυνατά την αγωνία των πολιτών και δεν διεκδικούσε δυναμικά, εξ αιτίας της ΝΔτικής ταυτότητάς του και της άρνησής του να τα βάλει δημόσια με υπουργούς της Κυβέρνησης.

Η δήλωση του Φάνη Σπανού έρχεται την επομένη της για πρώτη φορά δημόσιας έκκλησής του προς τον κεντρικό μηχανισμό που άφησε την Εύβοια χωρίς εναέρια μέσα. Μιας έκκλησης που έγινε μέσω social media όταν θα έπρεπε να έχει γίνει με τον πιο επίσημο τρόπο προς την Πολιτεία και να δημοσιοποιηθεί - χρεωθεί αυτήν η (μη) απάντησή της και η ουσιαστική απουσία της.

Η δήλωση του Φάνη Σπανού είναι γέννημα της προσωπικής (ενός νέου ανθρώπου από την Εύβοια) και της πολιτικής (αφού βρέθηκε στο στόχαστρο των κατοίκων) ανάγκης να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Η δήλωση λειτουργεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν είναι όμως επαρκής, αφού επιμένει σε «στρογγυλάδες» και «τσιτάτα».
Για να βγει ο Φάνης Σπανός από το κάδρο της οργής [το «Μητσοτάκη γ@μ@@σ@@» έχει γίνει πλέον μόνιμο σλόγκαν στις τηλεοπτικές συνδέσεις από τη Βόρεια Εύβοια] θα πρέπει να καταγγείλει ευθέως την Κυβέρνηση, το Συντονιστικό και τη Διοίκηση της Πυροσβεστικής για έλλειψη σχεδίου, ανεπάρκεια και εγκατάλειψη.

Και βέβαια, να είναι ουσιαστικά «παρών» -πάντα στο μέτρο των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων του- την επόμενη ημέρα της καταστροφής.