Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
03:31:42

Χαλκίδα

Προσοχή να μην σκορπίσουμε…

Δύο πολύ ενδιαφέρουσες δημόσιες παρεμβάσεις είχαμε χθες και σήμερα.

- Χθες, το Επιμελητήριο Εύβοιας δηλζήτησε «την άμεση αναστολή κάθε σχεδιασμού εγκατάστασης νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αδειοδοτημένων, ή υπό αδειοδότηση, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται η σχετική διαδικασία, ώστε να επανεξεταστεί εκ βάθρων το κείμενο θεσμικό πλαίσιο».

- Σήμερα, ο Μητροπολίτης Χαλκίδας Χρυσόστομος δηλώνει με νόημα: «Είναι πικρό το παράπονο που έχουν οι άνθρωποι, όταν η κάθε εξουσία δεν έχει διάθεση να διαλεχθεί, να ακούσει, να συζητήσει, να εισακούσει ἤ να πείσει τους υπηκόους της, που εκφράζονται μέσα από δημοκρατικά εκλεγμένα σώματα.» Και τάσσεται «αυτονοήτως, μαζί με το ποίμνιό μου και τους αγώνες του»

Δηλαδή, ο φορέας των επιχειρηματιών της Εύβοιας και ο θρησκευτικός ηγέτης της περιοχής, συντασσόμενοι με τους αυτοδιοικητικούς φορείς και τις τοπικές συλλογικότητες, λένε στο Κράτος και στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα των ανεμογεννητριών: «Φτάνει, ως εδώ και μη παρέκει. Τα έχετε κάνει όλα ίσωμα. Δεν σέβεστε το περιβάλλον και τους άλλους τομείς ανάπτυξης. Δεν νοιάζεστε για τον υπερκορεσμό της περιοχής μας, που βλέπετε μόνον ως Ελντοράντο για πάρτη σας. Μας πουλάτε, σαν σε ιθαγενείς, πενιχρά ανταποδοτικά ως δήθεν ωφέλεια. Δεν ζητήσατε και δεν νοιάζεστε για τη σύμφωνη γνώμη μας.»

Προσοχή: Σε μεγάλο βαθμό, αυτές οι αντιδράσεις οφείλονται στη διαμορφωμένη αντίληψη της οργής και της διάθεσης αγώνων από πλευράς πολιτών. Σε αυτό στοιχίζονται αυτοδιοικητικοί και λοιποί πολιτικοί. Εάν διαφανεί αδυναμία των τοπικών κοινωνιών ή διάθεση συναλλαγής με τους ομίλους των ανεμογεννητριών, αυτή η στοίχιση θα σκορπίσει...