Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
05:37:15

Χαλκίδα

«Ο Χαρδαλιάς του υπογείου και το 112»…

  • Κατηγορία Σχολια

Είναι ενδιαφέρον ότι κανένα άλλο μέσο και καμία πολιτική δύναμη στην Εύβοια δεν ένιωσε την ανάγκη να συγκρίνει τη στάση της Πολιτικής Προστασίας στην περίπτωση του «Ιανού» με αυτήν στις πλημμύρες της 9ης Αυγούστου.

Την απωλεσθείσα αίσθηση καθήκοντός τους πάντως, τη διέσωσε ο Δημήτρης Κανελλόπουλος στο efsyn.gr με το (κείμενο που αναρτήθηκε στο facebook του thepolisproject.gr) σχόλιό του:

« Ο Χαρδαλιάς του υπογείου και το 112

Αν ζεις στην Εύβοια και αντιμετωπίζεις πλημμύρες δεν λαμβάνεις μήνυμα 112 από την Πολιτική Προστασία, αν όμως ζεις στην Καρδίτσα λαμβάνεις.
Προφανώς ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς θεωρεί ηλίθιους τους ανθρώπους στην Εύβοια γι αυτό και έλεγε τότε, αρχές Αυγούστου, με τις πλημμύρες και τους νεκρούς εκεί, πως «αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη νεκρών».
Τώρα όμως, έναν μήνα μετά, με αντίστοιχες πλημμύρες στην Καρδίτσα, ο κ. Χαρδαλιάς, γράφει στο Twitter, με αλαζονεία, πως «φυσικά και στείλαμε 112 στην περιοχή της Καρδίτσας!» (το θαυμαστικό δικό του). Ανεξαρτήτως αν πολλές καταγγελίες από την περιοχή λένε πως ναι μεν πήραν μήνυμα 112 αλλά πολύ αργά.
Στην Εύβοια ο υφυπουργός δήλωνε ότι «όταν έχεις ένα φαινόμενο δεν ζητάς καμία εκκένωση. Τι να ζητούσαμε εκκένωση όταν η περιοχή είναι έξω πλημμυρισμένη;» αλλά στην Καρδίτσα δηλώνει ότι «παρακολουθούμε το φαινόμενο με μεγάλη προσοχή και όλη η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε απόλυτη εγρήγορση».
Φοβερή εγρήγορση. Σαν τις δηλώσεις που έκανε για το Ιόνιο, για τον «Ιανό» ο Νίκος Χαρδαλιάς, δηλώσεις του τύπου αν μένετε σε υπόγεια, να πάτε σε συγγενείς ή φίλους. Οχι δηλώσεις «έχουν οργανωθεί χώροι κατάλληλα για να τους υποδεχτούν. Κλειστά γήπεδα, δημαρχεία, σχολεία, αίθουσες εκδηλώσεων εξοπλισμένα με κρεβάτια, κουβέρτες, τρόφιμα και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης» όπως έγραψε και η Ελενα Ακρίτα αλλά δηλώσεις να πάτε στον μπατζανάκη σας που μένει δύο ορόφους πιο πάνω (δεκατρείς ορόφους πάνω από τη γη).
Εν τω μεταξύ η ΕΜΥ το είχε προβλέψει για τη Θεσσαλία από την Πέμπτη το βράδυ. Όχι τίποτε άλλο, απλώς επειδή άκουγα χθες τον Νίκο Στραβελάκη στον ΣΚΑΪ να λέει πως η ΕΜΥ πιάστηκε στον ύπνο.
Σε μία ανίκανη κυβέρνηση δεν περιμέναμε πως η Πολιτική Προστασία δεν θα ήταν για τα μπάζα. »

[ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ FB ΤΟΥ THEPOLISPROJECT.GR

Η αστοχία των αρχικών προβλέψεων σε ότι αφορά στην Εύβοια και των εξ αυτών προτροπών της Πολιτικής Προστασίας αλλά και της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης (π.χ. ο Δήμος Χαλκιδέων συνιστούσε στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών της Δημοτικής Ενότητας Ληλαντίων, να απομακρυνθούν από τις οικίες τους από το πρωί της Παρασκευής μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου) στην περίπτωση του «Ιανού», δεν κόστισε.
Αντίθετα, ήταν τότε, το βράδυ της 9ης προς τη 10η Αυγούστου, που η Πολιτική Προστασία και ο Πολιτικός Προϊστάμενός της, δεν μέτρησαν σωστά την «πορτοκαλί» προειδοποίηση των μετεωρολόγων, επιχειρώντας εκ των προτέρων να τους διαψεύσουν, υποτίμησαν την ένταση των πλημμυρικών φαινομένων στην Κεντρική Εύβοια και επέδειξαν αργή αντίδραση, προκάλεσαν με τη μη χρήση του 112 και τις δικαιολογίες τους, εκτέθηκαν και επιχείρησαν ατυχώς να αποποιηθούν ευθύνες για την ανεπάρκεια των μηχανισμών. Και η περιοχή μας το πλήρωσε με 8 νεκρούς, μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες και υποδομές.!...