Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
17:13:14

Χαλκίδα

Κεδίκογλου: «Επιλογές ΦοΔΣΑ με οικονομικές σκοπιμότητες»

  • Κατηγορία Σχολια

Μετά την άρνηση του ΦοΔΣΑ Στερεάς να υλοποιήσει την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας για μεταφορά των απορριμμάτων των Δήμων Ερέτριας, Κύμης-Αλιβερίου και Καρύστου στο ΧΥΤΑ της Θήβας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου προέβη στην εξής δήλωση: «Εκπλήσσομαι και με αρκετά δυσάρεστο τρόπο, για την απόφαση–ανακοίνωση του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας για το εκρηκτικό πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Νότιας Εύβοιας. Αρνούμαι να διανοηθώ οικονομικές σκοπιμότητες. Σε κάθε περίπτωση, όπως χρόνια τώρα πράττω, η πρώτη μου προτεραιότητα είναι σταθερά η Εύβοια.»

Διαβάζω δε σε διαδικτυακή περιήγηση ότι από αυτήν τη δήλωση, δήμαρχος - μέλος του Δ.Σ του ΦοΔΣΑ, ο Αλιάρτου-Θεσπιέων Γιώργος Ντασιώτης κατάλαβε (δημοσίως τουλάχιστον μόνον αυτός, ούτε καν ο ίδιος ο Φορέας εξέφρασε κάτι τέτοιο) ότι «ο Υφυπουργός -τον οποίον προκαλώ να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες- άφησε υπονοούμενα περί οικονομικών συναλλαγών στο ΦοΔΣΑ»!

Κι αν η επίθεση στον Ευβοέα υφυπουργό ήταν αναμενόμενη, μιας και –όπως αναγνωρίζεται- «ήταν αυτός που πίεσε τον Κώστα Σκρέκα για να αποφασίσει υπέρ των Ευβοϊκών Δήμων στο ζήτημα των σκουπιδιών»...
...η προσπάθεια επιχειρηματολογίας από τον Βοιωτό δήμαρχο (ο οποίος πιθανότατα δεν έχει ξεπεράσει και ότι είχε αποτύχει στο σχεδιασμό του για την προεδρία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, όταν δεν έγινε δεκτός ως επικεφαλής ψηφοδελτίου και τοποθετήθηκε αντ' αυτού ο Θανάσης Μπουραντάς) ήταν θλιβερή και ανοίκεια!

Η περίπτωσή του, δυστυχώς επιβεβαίωσε την εφαρμογή της γνωστής και πολλάκις αποδεδειγμένης ρήσης «δεν υπάρχουν πονηρές λέξεις, μόνο πονηρά μυαλά»!
Και επειδή η δήλωση Κεδίκογλου ήταν γραπτή και άρα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί «το ύφος, ο τόνος και το στυλ αυτού που εκφέρει τις λέξεις», είναι «το μυαλό, οι παραστάσεις και η φαντασία του αποδέκτη», του Ντασιώτη, που εκλαμβάνει τελικά το νόημα που αυτός μπορεί και θέλει να αντιληφθεί.

Και με τη δήλωσή του, ο δήμαρχος καθιστά προφανές ότι όταν ακούει τη φράση «οικονομικές σκοπιμότητες», την αντιστοιχεί σε εκφράσεις και έννοιες όπως «στήνω», «τα πιάνω», «λαδώνω» κ.ο.κ.

Ευτυχώς όμως, για τους περισσότερους, οικονομική σκοπιμότητα δεν σημαίνει τίποτε άλλο πέραν αυτού που ορίζουν τα λεξικά:
Τι είναι σκοπιμότητα; Η εκούσια εξυπηρέτηση ορισμένου σκοπού, ενίοτε χωρίς να ακολουθείται η ενδεδειγμένη ή η συνηθισμένη διαδικασία.
Και πότε γίνεται οικονομική; Όταν για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού εμπλέκονται και οικονομικές παράμετροι.

- Δεν υπήρχε σκοπιμότητα στη δρομολόγηση της απουσίας πραγματικής Ευβοϊκής εκπροσώπησης από το ΔΣ του ΦοΔΣΑ;
- Δεν υπάρχει σκοπιμότητα στη συνεχιζόμενη τακτική του αδιαφανούς και συγκεντρωτικού τρόπου διοίκησης και λήψης αποφάσεων από το ΔΣ του ΦοΔΣΑ, ερήμην των Δημοτικών Συμβουλίων, γεγονός που αντιστρατεύεται τις θεμελιώδεις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
- Δεν υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια σκανδαλωδώς πολλαπλάσιο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων σε σχέση με το προ σύστασης ΦοΔΣΑ παρελθόν, παρά τη συγχώνευση διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών που υπόσχονταν οικονομία κλίμακος και μείωση των δαπανών των Δήμων;
- Δεν υπήρξε σκοπιμότητα -εκτός εάν επρόκειτο για ανευθυνότητα και ανικανότητα- για την επί τρία χρόνια απουσία λύσης στο θέμα του ΧΥΤΑ Χαλκίδας που εκμετρούσε το χρόνο ζωής του;
- Δεν αποτελεί σκοπιμότητα και οικονομική, η πρόταση από τη Διοίκηση του ΦοΔΣΑ στους Δημάρχους να αναθέσουν σε ιδιώτες την μεταφορά των απορριμμάτων με οποιοδήποτε κόστος;
- Δεν αποτελεί σκοπιμότητα η ξεκάθαρη προσπάθεια να πληγούν πολιτικοί που στέκονται στο πλευρό των Δήμων της Εύβοιας και των αναγκών τους;
- Δεν αποτελεί σκοπιμότητα με προφανές το αδικαιολόγητο της οικονομικής επιβάρυνσης των Δήμων Ερέτριας, Κύμης-Αλιβερίου και Καρύστου, η Διοίκηση του ΦοΔΣΑ να απαγορεύει την υποδοχή των απορριμμάτων τους στο ΧΥΤΑ της Θήβας;
- Όταν την ίδια ώρα, η Διοίκηση του ΦοΔΣΑ επιτρέπει την εναπόθεση στο ΧΥΤΑ της Θήβας των απορριμμάτων από ιδιώτες;
- Δεν αποτελεί σκοπιμότητα ο εμφανής παραλογισμός της Διοίκησης του ΦοΔΣΑ να οδηγεί σε κλείσιμο το ΧΥΤΑ Ιστιαίας, τον οποίον μέχρι σήμερα θεωρούσε ως κατάλληλο να υποδέχεται τα απορρίμματα όλων των Δήμων της Εύβοιας;

Όσο κι αν θέλει ο δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων να μεταβάλλει το πραγματικό επίδικο των ημερών δεν γίνεται!
Οι πραγματικές δυσκολίες και τα πραγματικά δύσκολα ερωτήματα προκύπτουν από τη ζοφερή για τους Δήμους κατάσταση που έχει διαμορφώσει ο ίδιος ο ΦοΔΣΑ!
Κόντρα στην όποια Περιφερειακή συνείδηση και κόντρα στην όποια Αυτοδιοικητική αλληλεγγύη!
Με συνειδητές επιλογές-σκοπιμότητες που υπηρετούν τα «θέλω» των διοικούντων του Φορέα (μιας –υπενθυμίζεται για τη σημασία που έχει- Ανώνυμης Εταιρείας των ΟΤΑ της Στερεάς Ελλάδας)!
Με δυσβάσταχτα τα οικονομικά αποτελέσματά τους!
που στέλνουν το λογαριασμό και πάλι φυσικά στον δύσμοιρο πολίτη!...

Η δήλωση του Σίμου Κεδίκογλου είναι αυταπόδεικτη. Οι επιλογές του ΦοΔΣΑ έχουν σκοπιμότητα και παράγουν δυσβάστακτο οικονομικό κόστος.
Αποτελεί καθήκον η αντίσταση σε αυτές στις επιλογές της Διοίκησης του ΦοΔΣΑ.
Όχι στην έννοια της αναβίωσης ενός Ευβοιοκεντρισμού -κατά πως εξ αρχής επιχειρούν να προβοκάρουν οι Διοικούντες το ΦοΔΣΑ- αλλά στο πλαίσιο της απαιτούμενης Περιφερειακής συνείδησης και Αυτοδιοικητικής αλληλεγγύης.