Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
03:48:29

Χαλκίδα

Το υποσχέθηκε και συνέβαλε να γίνει πράξη

  • Κατηγορία Σχολια

Χαράς ευαγγέλια για τους κατ' επάγγελμα αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι μετά από έξι χρόνια, επανακτούν και πάλι το δικαίωμα επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν για την εργασία τους!

Από την Πέμπτη 25 Αυγούστου, ξεκινάει η διαδικασία επιστροφής στους λογαριασμούς των δικαιούχων (σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες – φυσικά πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων έως την 15η Ιουλίου 2022 και έχουν υποβάλλει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης για τα έτη 2021 και 2022).
Χωρίς να χρειάζεται να γίνει ειδική αίτηση ή υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών.
Με το ποσό της επιστροφής να υπολογίζεται με βάση τις μέγιστες ποσότητες κατανάλωσης πετρελαίου ανά αγρότη, ανάλογα με τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας ή το ζωικό κεφάλαιο - για την ακρίβεια ανά κεφάλι ζώου- που κατέχει.
Και με άμεση την καταβολή του, με τα χρήματα να είναι ακατάσχετα και διαθέσιμα σε όλους τους δικαιούχους την επομένη ημέρα.

Πρόκειται, θα σημειώσει κάποιος, για το αυτονόητο. Κι όμως, απαιτήθηκαν έξι χρόνια με πολλές πιέσεις για να γίνει. Με κομβικό το ρόλο όσων άκουσαν το αίτημα, αντιλήφθηκαν το ορθό και δίκαιο και μερίμνησαν.
Μεταξύ αυτών, ο Σίμος Κεδίκογλου. Ο οποίος, το είχε βάλει στόχο, το είχε υποσχεθεί, το προσπάθησε και βοήθησε να γίνει πράξη!

Με τη ξεχωριστή αναφορά στο πρόσωπο του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να μην «κατασκευάζεται για επικοινωνιακά τερτίπια» αλλά να γίνεται απ' ευθείας και επωνύμως από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.
Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση αποτελεί η ευχαριστήρια ανακοίνωση του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Νότιας Καρυστίας (ο οποίος δεν μπορεί επ' ουδενί να θεωρηθεί ως φίλα προσκείμενος), με την οποία αναγνωρίζεται ο θετικός και αποτελεσματικός ρόλος του Ευβοέα πολιτικού.

[ Η ανακοίνωση του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Νότιας Καρυστίας, όσον αφορά στον Σίμο Κεδίκογλου, έχει ως εξής:

«...Εδώ, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Υφυπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Σίμο Κεδίκογλου, ο οποίος είχε παραδεχτεί ότι πέρα από τα γενικότερα προβλήματα που υπάρχουν στη γεωργία και την κτηνοτροφία και τα οποία πρέπει να λυθούν για το καλό της Εύβοιας και της Χώρας, είχε βάλει ως στόχο να επανέλθει η επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες και κτηνοτρόφους, σε συνεργασία με όλη την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και του Υπ. Οικονομικών και πράγματι έγινε.
Βέβαια, η επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου μας ανακουφίζει προσωρινά σε ένα ποσοστό, όμως δεν μας ικανοποιεί πλήρως γιατί τα προβλήματα του κλάδου μας είναι τεράστια...
...Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αγωνιστούμε όλοι από κοινού για να μπορέσει ο πρωτογενής τομέας να συνεχίσει να παράγει.» ]

Σημείωση 1: Προ ημερών, σε σχόλιο μας είχαμε σημειώσει: «Η ανακοίνωση προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση έργων και δράσεων και τη στήριξη επαγγελματικών κλάδων και δραστηριοτήτων, είναι από τις καλές στιγμές ενός υπουργού».
Και επιμένουμε: Η επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για τους κατ' επάγγελμα αγρότες και κτηνοτρόφους «είναι μία ακόμη καλή στιγμή –από τις πολλές, λόγω θέσης, σε συνδυασμό με την πολιτική σκέψη και τη διαχειριστική αντίληψη- σε μία ακόμη «ημέρα στη δουλειά», για τον Σίμο Κεδίκογλου».

Σημείωση 2: Δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί το τμήμα της ανακοίνωσης του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Νότιας Καρυστίας, που θέτει την ανάγκη συνολικότερης απάντησης στο θέμα (αφορολόγητο πετρέλαιο από την αντλία / αυστηρότεροι έλεγχοι από τον κρατικό μηχανισμό για την αποφυγή αισχροκέρδειας των διυλιστηρίων και της διακίνησης και εμπορίας καυσίμων) αλλά και ικανοποίησης του αιτήματος ενίσχυσης για τις ζωοτροφές 12 ευρώ ανά ζώο, χωρίς το κριτήριο της παράδοσης ελάχιστης ποσότητας 3,5 τόνων γάλακτος.
Οι ίδιοι που τον ευχαριστούν, δεν μένουν στη θετική εξέλιξη και προχωρούν στο επόμενο βήμα. Ωθώντας και τον Σίμο Κεδίκογλου, να μην μείνει σε αυτήν την επιτυχία αλλά να προσπαθήσει για έναν νέο στόχο. Με υποχρέωση πολιτική και ηθική, ιδιαίτερα, όταν από μόνοι τους, του το αναγνωρίζουν και τον συγκαταλέγουν a priori σε αυτούς που «θα αγωνιστούν από κοινού» για την προκοπή του πρωτογενή τομέα.