Παρασκεύη 19 Απριλίου 2024
02:32:06

Χαλκίδα

«Τα πράγματα στη θέση τους» για το παραλιακό μέτωπο Αυλίδας

  • Κατηγορία Σχολια

Με την με αρ. 68/2022 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένων Ν. Ευβοίας (ΟΛΝΕ), η οποία εγκρίθηκε και δημοσιεύθηκε στο με αρ. 472/29-7-2022 ΦΕΚ, το παραλιακό τμήμα στο σημείο των λιμενικών εγκαταστάσεων του αλιευτικού καταφυγίου Παραλίας Αυλίδας εξομοιώθηκε με Ζώνη Λιμένα Χώρου Λιμενικών Εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, το πέρασμα του εν λόγω παραλιακού τμήματος στην αρμοδιότητα του ΟΛΝΕ, δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο Χαλκιδέων με πιο ευέλικτες διαδικασίες και σε συνεργασία με τον Οργανισμό, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα νομιμοποίησης των επιχειρήσεων του χώρου και να προχωρήσει τα έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της περιοχής.
Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, εκπονείται μελέτη για την ανάπλαση και τον εξωραϊσμό του συγκεκριμένου χώρου.

 

Παραλιακό μέτωπο Αυλίδας:
«Για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους...»

Σχόλιο του Γιώργου Σπύρου

 

Πανηγυρίζουν οι συμπολιτευόμενοι δημοτικοί της Αυλιδας, ότι λύσανε τάχα το πρόβλημα των παραλιακών καταστημάτων στην Παραλία, με την μεταφορά της αρμοδιότητας απο την κτηματική (και τον Δήμο) στον ΟΛΝΕ.
Μάλιστα υπόσχονται και έργο ανάπλασης (με αρχιτεκτονική μελέτη που ΘΑ κάνουν).

Είναι όμως έτσι τα πράγματα, ή για μια ακόμη φορά πουλάνε φύκια και επικοινωνία στη θέση οφειλομένων ενεργειών που με βαριά αμέλεια παρέλειψαν;

Ας τα πάμε με τη σειρά:

1. Η μεταφορά της αρμοδιότητας απο τον Δήμο στον ΟΛΝΕ δηλώνει απο μόνη της ανικανότητα διαχείρισης και επιφέρει μείωση εσόδων για τον Δήμο με αντίστοιχη αύξηση των εσόδων του ΟΛΝΕ, αφού ο δημος χάνει τις προσόδους που θα είχε αν είχαμε νόμιμες παραχωρήσεις απο τη κτηματική. Τα έσοδα αυτά ανερχονται με τα σημερινά δεδομένα στο 70% των μισθωμάτων που δίνουν τα καταστήματα για τραπεζοκαθίσματα Το υπόλοιπο 30% πάει στο ελληνικό δημόσιο.

2. Η μεταφορά αρμοδιότητας μήπως λύνει τουλάχιστον το πρόβλημα των καταστηματαρχών;
- Όχι γιατί το πρόβλημα της χρήσης πηγάζει απο το γεγονός ότι είναι αυθαίρετες οι προβλήτες, οι κρηπιδοτοιχοι και γενικά όλο το υφιστάμενο παλαιό έργο. Άρα πάλι δεν θα υπάρχει νόμιμη παραχώρηση απο τον ΟΛΝΕ στους καταστηματάρχες, μέχρι την νομιμοποίηση των παραπάνω.

3. Μπορούσε ο δημος Χαλκιδεων να προβεί σε νομιμοποιήσεις το ίδιο γρήγορα ή και ταχύτερα απο τον ΟΛΝΕ;
- Φυσικά και μπορούσε. Παράδειγμα η Αμαρυνθος, όπου ο δημος νομιμοποίησε τα αυθαίρετα και υλοποίησε ήδη ανάπλαση της πλατείας μπροστά απο τα καταστήματα στο παραλιακό μέτωπο, με μια μελέτη «νομιμοποίησης και ανάπλασης».

4. Πως γίνεται η νομιμοποίηση;
- Είναι απλό. Γίνεται μια μελέτη που αποτυπώνει τα αυθαίρετα, περιγράφει την ανάγκη και τη σκοπιμότητα να διατηρηθούν και εν συνεχεία περιγράφει και τις προσθήκες ή βελτιώσεις που κρίνει αναγκαίες. Η μελέτη παίρνει περιβαλλοντική έγκριση καθώς και έγκριση ΓΕΝ, ΥΕΝ και Αρχαιολογία και κατατίθεται στην κτηματική υπηρεσία η οποία νομιμοποιεί και χορηγεί έγκριση εκτέλεσης νέου έργου. Αυτό έγινε στην Αμαρυνθο. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψει κανείς ξανά τον τροχό.

5. Είχαμε στο δήμο τέτοια μελέτη;
- Ναι είχαμε επί δημαρχίας Παγώνη και έγινε απο το Πολυτεχνείο με προϋπολογισμό νέων έργων 4,5 εκατ ευρώ προεγκεκριμένο απο το υπουργειο υποδομών και ενταγμένο στον προϋπολογισμό του.

6. Τι έπρεπε να κάνει η νέα δημοτική αρχή με την ανάληψη των καθηκόντων της;
- Να ορίσει έναν εντεταλμένο σύμβουλο, να πάρει τον φάκελο της μελέτης υπό μάλης και να τρέξει στα αρμόδια υπουργεία και φορείς, να πάρει τις εγκρίσεις το αργότερο σε ένα εξάμηνο και έτσι, όχι μόνο σήμερα να έχουν νομιμοποιηθεί τα πάντα, αλλά να έχουμε και εκτελούμενο έργο στο παραλιακό μέτωπο όλης της Αυλιδας.

7. Τι έκανε η δημοτική αρχή;
- Αρχικά αγνόησε την παραπάνω μελέτη και αδιαφόρησε για την τύχη της (ας μας πουν οι αρμόδιοι ποιες ακριβώς ενέργειες έκαναν τα τρία χρόνια που πέρασαν) και τώρα πετάει την μπαλα στην εξέδρα (ΟΛΝΕ), απεμπολεί τα έσοδα απο τη χρήση και ταυτόχρονα πανηγυρίζει σαν να έβαλε γκολ!

Παράλληλα η δήμαρχος διασπείρει ότι τάχα εξασφάλισε η ίδια, την ήδη εξασφαλισμένη, πίστωση των 4,5 εκατ ευρώ, που όμως πλέον είναι ανεπαρκής λόγω ανατιμήσεων και θα χαθεί ελλείψει των αναγκαίων εγκρίσεων και της σύγχυσης αρμοδιοτήτων που δημιουργείται λόγω εμπλοκής του ΟΛΝΕ σε ένα μόνο τμημα του συνολικού αντικειμένου της μελέτης, η οποία κανονικά θα έπρεπε να είναι αναρτημένη σε όλα τα κοινοτικά καταστήματα της Αυλιδας προς γνώση των δημοτών.

Αυτά τα ολίγα για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους και να ξέρουμε τι μας γίνεται στα χωριά μας.