Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
19:47:02

Χαλκίδα

Όταν η διπλωματία σχετίζεται με δικαστικές διατάξεις

ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ ΑΝΑΙΡΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ...

Εάν δεν υπήρχε η ομηρία των δέκα Ελλήνων ναυτικών, μελών των πληρωμάτων των δύο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιων που κρατούν οι Ιρανικές αρχές ως αντίποινα για το μπλοκάρισμα στην Κάρυστο του Ρωσικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιου υπό Ιρανική σημαία Lana (πρώην Pegas) και η κατάσχεση του φορτίου του υπέρ των ΗΠΑ, οι εξελίξεις θα ήταν διασκεδαστικές για μια χώρα γιουσουφάκι που θεωρεί εαυτόν ότι μπορεί να βρυχάται και αποδεικνύεται τρομαγμένο ποντίκι...

Στην υπόθεση αυτή υπάρχει ενδιαφέρον και από Ευβοϊκής πλευράς, αφού είναι η τοπική δικαιοσύνη που λειτούργησε υποστηρικτικά στους μπρος πίσω χειρισμούς της Κυβέρνησης.

ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΔΙΝΕΙ ΔΙΚΙΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ...

Αρχικά, η «πιστή και δεδομένη» Ελλάδα ως «προκεχωρημένο φυλάκιο» των ΗΠΑ, φρόντισε να υπακούσει και να ικανοποιήσει τις ορέξεις του αφεντικού.
Παρά το ότι, την αρνητική γνωμοδότηση της Αρχής για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, που προχώρησε στην αποδέσμευση του Pegas, αφού οι υπεύθυνοί του εμφάνισαν επίσημα έγγραφα από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), βάσει των οποίων προκύπτει ότι η ιδιοκτησία του πλοίου είχε μεταβιβαστεί πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία σε άλλη Ρωσική εταιρεία που δεν υπόκειται σε κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση...
Και παρά το ότι, οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο Ιράν μετά την αποχώρησή τους από την διεθνή συμφωνία αποπυρηνικοποίησης, επισήμως δεν θεωρούνται νόμιμες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα...
Η Ελληνική Κυβέρνηση κράτησε το πλοίο αγκυροβολημένο στον κόλπο της Καρύστου, συνέδραμε στην κατάσχεση του φορτίου των 107.000 τόνων πετρελαίου και επέτρεψε την απάντλησή του σε άλλα δύο δεξαμενόπλοια, ώστε να μεταφερθεί στις ΗΠΑ.

Απαραίτητο για τη νομιμοποίηση των πράξεων αυτών ήταν η έκδοση δικαστικής διάταξης που θα επέτρεπε την κατάσχεση από τις ΗΠΑ του πετρελαϊκού φορτίου.
Στην απαίτηση αυτή ανταποκρίθηκε η ανακρίτρια του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας, που απάντησε θετικά στο αίτημα δικαστικής συνδρομής εκ μέρους των ΗΠΑ.
«Όποιες ενέργειες έγιναν και αφορούν σε πετρέλαιο Ιρανικών συμφερόντων είναι ενέργειες που έγιναν με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και υποχρεώσεις της χώρας και μετά από αποφάσεις της δικαιοσύνης» επκαλέστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ωστόσο, δεν δημοσιοποιήθηκε με αναλυτικές εξηγήσεις υπό ποια νομική βάση παρέμεινε δεσμευμένο το πλοίο κατά το χρόνο μεταξύ της άρσης της αρχικής απόφασης κατάσχεσης του από την Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας...
Όπως, δεν δημοσιοποιήθηκε με αναλυτικές εξηγήσεις για το νομικό πλαίσιο του αιτήματος δικαστικής συνδρομής και της απόφασης που ικανοποιεί το Αμερικανικό αίτημα.
Εξηγήσεις αναγκαίες, αφού η απουσία στέρεης νομικής βάσης μετατρέπει την κατάσχεση σε αρπαγή και εγείρει θέμα αποζημίωσης...
Κυρίως όμως αναγκαίες προς τους πολίτες, αφού η κάθε δικαστική απόφαση εκ-τελείται στο όνομα του Ελληνικού λαού...

ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΔΙΝΕΙ ΔΙΚΙΟ ΣΤΟ ΙΡΑΝ...

Πριν προλάβει όμως η Κυβέρνηση να νιώσει ότι ξέμπλεξε με τις απαιτήσεις του αφεντικού, καθ' ότι εξυπηρέτησε τις ορέξεις του (ποιος από τους κυβερνώντες να έχει ευαισθησία ή διορατικότητα όσον αφορά στην απώλεια του πολυδιάστατου της εξωτερικής πολιτικής της Χώρας και του χαρακτήρα του έντιμου συνομιλητή – μεσολαβητή), ήρθαν τα –αναμενόμενα, εκ της διεθνούς εμπειρίας- αντίποινα: η κατάληψη των δύο υπό Ελληνική σημαία δεξαμενοπλοίων στον Περσικό Κόλπο, η ομηρία των πληρωμάτων τους, μεταξύ των οποίων 11 Έλληνες, η δέσμευση/κατάσχεση των φορτίων τους και η απειλή για την τύχη των πολλών άλλων Ελληνικών δεξαμενοπλοίων στην περιοχή.

Μετά τις κραυγές περί πειρατείας από πλευράς Ιράν (προφανώς πρόκειται για απαράδεκτη και καταδικαστέα ενέργεια, δεδομένου ότι το διεθνές δίκαιο δεν νομιμοποιεί παρόμοια αντίποινα που κείνται εκτός διεθνούς νομιμότητας, όποιες και να είναι οι αιτιάσεις της Ιρανικής Κυβέρνησης), η Ελληνική πλευρά (που για να δικαιούται να επικαλείται το σεβασμό του διεθνούς δικαίου θα πρέπει αυτό να αποτελεί τη βάση και τα όρια της εξωτερικής της πολιτικής) εξαναγκάστηκε στον ρεαλισμό.
Έγινε αποδέκτης του μηνύματος των Ιρανών ότι οι προκλήσεις και οι επιθέσεις τρίτων χωρών στα συμφέροντα τους δεν θα περνάνε χωρίς απάντηση... Κατανόησε το άχαρο της θέσης της, αφού το Ιράν περιμένει συζητήσεις για το αμερικανικό εμπάργκο και ξαφνικά στη μέση βρέθηκε η Ελλάδα... Αντιλήφθηκε ότι το μπλοκάρισμα του Lana (πόσο μάλλον που δεν είχε προορισμό την Ελλάδα αλλά λόγω βλάβης αγκυροβόλησε στην Κάρυστο) και η κατάσχεση του φορτίου έρχεται σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει αφού Ρωσικών και Ιρανικών συμφερόντων πλοία με φορτία από τις χώρες αυτές κυκλοφορούν χωρίς προβλήματα σε πολλές άλλες χώρες, μιας και το θαλάσσιο εμπόριο συνεχίζεται κανονικά...
Έπρεπε πλέον να αλλάξει ρότα. Μήπως και επιστρέψουν τα Ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια, με τα πληρώματα και τα φορτία τους!

Απαραίτητο για τη νομιμοποίηση αυτής της αναστροφής ήταν και πάλι η έκδοση μιας δικαστικής απόφασης, που αυτήν τη φορά θα ανέτρεπε την προηγούμενη.
Στην απαίτηση αυτή ανταποκρίθηκε τώρα το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας, που απάντησε θετικά στην αίτηση αναίρεσης της αρχικής δικαστικής απόφασης που υπέβαλε το Ιράν, μέσω του νομικού εκπροσώπου της ιδιοκτήτριας εταιρείας του φορτίου.
Μια απόφαση εσπευσμένη. Αφού η αίτηση αναίρεσης υποβλήθηκε την Τρίτη, προσδιορίστηκε να συζητηθεί σήμερα, Πέμπτη και τελικά, η διαδικασία -για προφανείς λόγους- επισπεύσθηκε ακόμα περισσότερο, με τη δίκη να λαμβάνει χώρα χθες, Τετάρτη και την απόφαση να εκδίδεται αυθημερόν!
Με την απόφαση, το Εφετείο Εύβοιας ακύρωσε την κατάσχεση και μετάγγιση του φορτίου, κάτι που σημαίνει ότι το πετρέλαιο που μεταγγίστηκε και μεταφέρθηκε στο μισθωμένο από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοιο «Ice Energy» θα πρέπει να επιστραφεί στο «Lana» και στους Ιρανούς.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παριστάνοντας ότι η απόφαση του Εφετείου δεν εκθέτει το Μαξίμου και τα αρμόδια Υπουργεία για τους «πειρατικούς» χειρισμούς τους στην υπόθεση, δήλωσε: «Εμείς δεν συνδέσαμε τα δύο περιστατικά. Από την πρώτη στιγμή ήταν τελείως αδικαιολόγητη και απρόκλητη αυτή η συμπεριφορά που επιφύλαξαν οι ιρανικές Αρχές στα ελληνικά πλοία. Και δεύτερον, η Δικαιοσύνη στη χώρα μας έχει αποδείξει ότι λειτουργεί ανεξάρτητα με βάση το πλαίσιο, τα στοιχεία και τις υποθέσεις, πάνω στις οποίες καλείται να αποφασίσει».

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει σαφές εάν η Αμερικανική πλευρά σκοπεύει να προσφύγει κατά της απόφασης που έλαβε το Εφετείο της Χαλκίδας
Η απόφαση εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολο να ανατραπεί. Μιας και θεωρείται ότι θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης και άρα στην αποδέσμευση των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων που παραμένουν ουσιαστικά υπό καθεστώς ομηρίας, μετά το ρεσάλτο των «Φρουρών της Επανάστασης».

...ΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Προς εξυπηρέτηση του νέου στόχου της, η Ελληνική Κυβέρνηση, μέχρι και την έκδοση της απόφασης του Εφετείου, έπαιξε καθυστερήσεις όσον αφορά στην αποστολή του Ιρανικού πετρελαίου από το «Lana» στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι στο λιμάνι του Πειραιά έχουν μπλοκάρει από τις 3 Ιουνίου, έπειτα από επιθεώρηση –και προφανώς κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Ναυτιλίας-, το μισοφορτωμένο «Ice Energy», χωρητικότητας 70.377 τόνων της Dynacom Tankers Management του Γιώργου Προκοπίου, το ένα από τα δύο πλοία που ναυλώθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, προκειμένου να μεταφέρει στη Νέα Υόρκη, μέρος του Ιρανικού αργού πετρελαίου από το «Lana».

Το ότι πρόκειται για διπλωματική κινητικότητα, με εργαλεία ανατροπών τα δικαστήρια και τις διοικητικές αρχές είναι καταφανές.

Τόσο, που το φωνάζει/καταγγέλει ο εφοπλιστής Προκοπίου (κατά τεκμήριο πατριώτης και καπιταλιστής, κόντρα σε κάθε διάθεση δημιουργίας «εσωτερικού εχθρού», που τόσο αρέσκεται η Κυβέρνηση να κατασκευάζει).
Δήλωσε στη Lloyd's List ότι είναι «αναστατωμένος» από τις εξελίξεις, υποστηρίζοντας ότι η κράτηση του πλοίου είναι «100% πολιτική». Όπως τόνισε, η εντολή των επιθεωρητών ήταν να βρουν ζητήματα που θα δικαιολογούσαν την αποτροπή του απόπλου του δεξαμενόπλοιου, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις παρατηρήσεις που αναφέρονται στην έκθεση ελέγχου του πλοίου, ως «ανόητες».
«Η κυβέρνηση έχει αλλάξει γνώμη» τόνισε, προσθέτοντας πως «έχουμε βρεθεί στη μέση» και πως «δεν είναι αυτός ο τρόπος» για να γίνονται τα πράγματα. Σημείωσε επίσης ότι το πλοίο «Ice Energy» ήταν έτοιμο να αποπλεύσει, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει «για ποιον προορισμό και πού θα παραδοθεί το πετρέλαιο».

Ένα δεύτερο δεξαμενόπλοιο της εταιρείας Dynacom, το «Ice Victory», πρόκειται να δεχθεί το υπόλοιπο φορτίο από το «Lana», όμως κι αυτό έχει μπλοκαριστεί και βρίσκεται εν αναμονή νομικής επανεξέτασης. Το πλοίο είναι αγκυροβολημένο δίπλα στη «Lana» από την 1η Ιουνίου. Το πλοίο «δεν πρόκειται να φορτώσει αν δεν επιλυθεί αυτό το ζήτημα», είπε ο Γιώργος Προκοπίου.

............................................................................................................................................................................

[ Η απόφαση του Εφετείου βεβαίως, δεν διαγράφει το ερώτημα «εάν η κατάσχεση του Ρωσικού δεξαμενόπλοιου που μετέφερε Ιρανικό πετρέλαιο από την Ελλάδα συνιστά παραβίαση του Κανονισμού 2271/96 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος προστατεύει τους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την εξωεδαφική εφαρμογή των νόμων τρίτων χωρών».
Οι υπεκφυγές του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιροπής («δεδομένου του επιπέδου πληροφοριών που έχουμε αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε συγκεκριμένο σχόλιο να κάνουμε»), τα μισόλογα του Υπουργείου Ναυτιλίας («το Λιμενικό Σώμα δεν εμπλέκεται σε δικαστικές αποφάσεις, απλώς τις εκτελεί») και η άρνηση των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Εξωτερικών να απαντήσουν στο EURACTIV Greece, καθιστούν προφανές ότι υπάρχει θέμα. ]