Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
04:09:06

Χαλκίδα

Ελεγχομένων δυνατοτήτων, βεβαιωμένης σύγχυσης

  • Κατηγορία Σχολια

«Οι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι μας αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου μάχη επιβίωσης, στην οποία η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και σύσσωμη η Πολιτεία είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου όχι μονάχα να κερδηθεί αλλά και να επιτρέψει να ξαναχτιστεί σε ακόμα πιο ισχυρές βάσεις συνολικά ο πρωτογενής τομέας της βόρειας Εύβοιας».

Σωστά τα λέει ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης για τον αγώνα επιβίωσης των κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της Βόρειας Εύβοιας.
Και προφανώς ουδείς νομιμοποιείται να αμφισβητήσει τη διάθεση της Περιφέρειας να δώσει όλες της τις δυνάμεις προκειμένου να κερδηθεί αυτός ο αγώνας.
Όμως, πέραν της διάθεσης, υπάρχουν και οι δυνατότητες/ικανότητες. Που μπορεί στην Περιφέρεια να είναι μικρότερες της διακηρυγμένης διάθεσης...

Το σίγουρο είναι πάντως ότι από πλευράς Αντιπεριφερειάρχη περισσεύει η θρασύτητα, με την (γενική και χωρίς ονόματα και διευθύνσεις μέσων ενημέρωσης) αναφορά του περί «αποφυγής παραπληροφόρησης από αναληθείς αναφορές που πρόσφατα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας», όσον αφορά σχετικά με το πρόγραμμα προσφοράς ζωοτροφών και μελισσοτροφών!

Τι γράφτηκε:
Μεταδόθηκε μόλις προ ημερών, η ανακοίνωση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μαντουδίου – Λίμνης - Αγίας Άννας, στην οποία αναφερόταν ότι δεν έχει γίνει
καμία προμήθεια σε ζωοτροφές, αφού παρά τις δεσμεύσεις Κυβέρνησης και Περιφέρειας για διεθνή διαγωνισμό που θα έφερνε αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η πραγματικότητα αποτυπώνει έναν κλειστό διαγωνισμό που κρίθηκε άγονος, αφού κατάφερε μόνον μία προσφορά κι αυτή άκυρη ....

Τι πραγματικά συνέβη:
Όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας στο δελτίο τύπου: «η Περιφέρεια έχει αναλάβει την πρωτοβουλία εκτέλεσης διαγωνισμού για την προμήθεια ζωοτροφών και μελισσοτροφών, συνολικού προϋπολογισμού 2.255.817 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ... επελέγη η διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, η οποία σε σύγκριση με ανοιχτό διαγωνισμό μειώνει κατά αρκετούς μήνες την ολοκλήρωση του έργου... προσεκλήθησαν 24 + 2 επιχειρήσεις με έδρα την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας... η διαγωνιστική διαδικασία απέβηκε δυστυχώς άγονη...»

Που είναι οι αναληθείς αναφορές και η παραπληροφόρηση; Πουθενά!
Παρά μόνον στην πολιτική πίεση που πρέπει να αισθάνεται ο εγωϊσμός του Αντιπεριφερειάρχη!...

Το «στις 25/1/2022 η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την άμεση επανάληψη του διαγωνισμού μέσω της ίδιας διαδικασίας, με την πρόσκληση 28 συνολικά επιχειρήσεων και την πεποίθηση πως αυτή τη φορά οι προσφορές που θα κατατεθούν θα είναι πλήρεις και άρτιες», είναι το μετέπειτα που και αβέβαιο είναι και δεν το επικοινώνησε...

Όπως μετέπειτα και χωρίς δημόσια ενημέρωση είναι και το «έχει ήδη ολοκληρωθεί (σ.σ. σήμερα 31/1) έκτακτη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία αφορά στην προμήθεια ζωοτροφών συνολικής ποσότητας 106.000 κιλών... διάθεση από την ερχόμενη Παρασκευή 4/2»....

Ας είναι λοιπόν λιγότερο επιθετικός (δεν είναι πάντα η επίθεση η καλύτερη άμυνα) και περισσότερο μαζεμένος (ειδικά όταν αποδεικνύεται ...άγονος) ο Γιώργος Κελαϊδίτης.

Υ.Γ. Εάν το παρόν δελτίο τύπου στην πραγματικότητα αφορά στην ανακοίνωση του Συλλόγου, την κριτική Αναγνωστάκη κ.λπ., που θεωρητικά είχαν ενημέρωση και για τα «μετέπειτα», είτε απ' ευθείας είτε π.χ. μέσω συμμετοχής στην Οικονομική Επιτροπή, τότε ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας θα πρέπει να μην κρύβεται αλλά να είχε την ευθύτητα της αναφοράς σε αυτούς και τη μετατροπή του δελτίου τύπου σε ανακοίνωση - πολιτική αντιπαράθεση.

..........................................................................................................................................................

[ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ (25/01/22) :
«Πριν δυο εβδομάδες το κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλείς τους Τριαντόπουλο, Αμυρά και Κεδίκογλου, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Κελαϊδίτη, διαβεβαίωναν τους κτηνοτρόφους της περιοχής πως έγινε ο διαγωνισμός – διεθνής και μέσα σε λίγες μέρες θα αρχίσει η προμήθεια ζωοτροφών.
Επειδή όμως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, πριν δυο μέρες μάθαμε ότι όχι μόνο δεν υπήρχε διεθνής διαγωνισμός, αντιθέτως έγινε κλειστός διαγωνισμός με πρόσκληση από την περιφέρεια μόνο σε έναν επιχειρηματία ο οποίος δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις και ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος, οπότε ξανά μανά από την αρχή με τις καθυστερήσεις που αυτό συνεπάγεται.
Είναι πλέον σοβαρά εκτεθειμένοι στα μάτια των κτηνοτρόφων τις περιοχής, τα κοπάδια όσα έχουν μείνει επειδή οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, ψοφάνε από την πείνα στην κυριολεξία.
Τους καλούμε εδώ και τώρα να αφήσουν τα ψέματα και την κοροϊδία περί διεθνή διαγωνισμού και να προχωρήσουν άμεσα ή σε ανοιχτό διαγωνισμό με μείωση του χρόνου ένστασης ώστε να τελειώνει γρήγορα και να πάρουν οι κτηνοτρόφοι ζωοτροφές ή να προχωρήσουν σε απευθείας πληρωμή με επιταγές voucher οι οποίες θα στοχεύουν μόνο σε αγορά ζωοτροφών από τους κτηνοτρόφους.
Να είστε σίγουροι ότι οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι της περιοχής μην αντέχοντας άλλο την κοροϊδία και τα ψέματα θα δώσουμε ηχηρό Αγωνιστικό παρόν στις κινητοποιήσεις που θα αρχίσουν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη διεκδικώντας συνολικά λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που οδεύουν να μας διώξουν.
Καλούμε όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους να πάρουν μαζικά μέρος στις πολύμορφες κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή μας το επόμενο διάστημα.
Συνεχίζουμε τον αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας.»]

[ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ (31-01-22) :
Ενημέρωση για το πρόγραμμα προσφοράς ζωοτροφών και μελισσοτροφών σε πληγέντες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της βόρειας Εύβοιας
Προς ενημέρωση των πληγέντων κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της βόρειας Εύβοιας και του κοινού, σχετικά με το πρόγραμμα προσφοράς ζωοτροφών και μελισσοτροφών αλλά και για την αποφυγή παραπληροφόρησης από αναληθείς αναφορές που πρόσφατα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, παραθέτουμε με ακρίβεια τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την ταχεία, άρτια και με απόλυτη διαφάνεια εκτέλεση της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας.
Στο πλαίσιο στήριξης των πληγέντων κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη βόρεια Εύβοια, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει αναλάβει μεταξύ άλλων, την πρωτοβουλία εκτέλεσης διαγωνισμού για την προμήθεια ζωοτροφών και μελισσοτροφών συνολικού προϋπολογισμού 2.255.817 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Συγκεκριμένα, μέσα από τον εν λόγω διαγωνισμό, ο οποίος θα καλύψει κατά μέρος του και πληγέντες κτηνοτρόφους της Π.Ε. Φωκίδας, προβλέπεται ειδικά για τη βόρεια Εύβοια, η εξής προμήθεια:
Κτηνοτρόφοι Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης Αγίας Άννας
Έτοιμο σιτηρέσιο 1.650.000 κιλά & μηδική 720.000 κιλά
Κτηνοτρόφοι Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού
Έτοιμο σιτηρέσιο 680.000 κιλά & μηδική 300.000 κιλά
Μελισσοκόμοι Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης Αγίας Άννας
Κρυσταλλική ζάχαρη 75.000 κιλά
Μελισσοκόμοι Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού
Κρυσταλλική ζάχαρη 75.000 κιλά
Για την αμεσότερη δυνατή στήριξη των κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων μας επελέγη η διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, σύμφωνα με το άρθρο 32 του Ν.4412/2016, η οποία σε σύγκριση με ανοιχτό διαγωνισμό μειώνει κατά αρκετούς μήνες την ολοκλήρωση του έργου. Αυτό εγκρίθηκε με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στις 21/12/2021, βάσει της οποίας προσεκλήθησαν 24 επιχειρήσεις με έδρα την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που ασχολούνται με την παραγωγή και εμπορία ζωοτροφών και 2 επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή και εμπορία ζάχαρης. Η διαγωνιστική διαδικασία απέβηκε δυστυχώς άγονη και με απόφασή της στις 25/1/2022 η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την άμεση επανάληψη του διαγωνισμού μέσω της ίδιας διαδικασίας, με την πρόσκληση 28 συνολικά επιχειρήσεων και την πεποίθηση πως αυτή τη φορά οι προσφορές που θα κατατεθούν θα είναι πλήρεις και άρτιες για την ομαλή εκτέλεση τους.
Συμπερασματικά, η διαγωνιστική διαδικασία προχωράει παρά τα εμπόδια με ταχείς ρυθμούς, με τη διανομή των ζωοτροφών και μελισσοτροφών να πραγματοποιείται εντός του προσεχούς Μαρτίου.
Επιπρόσθετα, ενημερώνουμε πως έχει ήδη ολοκληρωθεί έκτακτη διαγωνιστική διαδικασία από την Π.Ε Εύβοιας για τον ίδιο σκοπό, η οποία αφορά στην προμήθεια ζωοτροφών συνολικής ποσότητας 106.000 κιλών για τους πληγέντες κτηνοτρόφους της βόρειας Εύβοιας. Η διάθεση αυτών θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές από την ερχόμενη Παρασκευή 4/2/2022, θα έχει ως κριτήριο τη δηλωθείσα δυναμικότητα των κτηνοτρόφων μας στο μητρώο της ΔΑΟΚ Π.Ε. Εύβοιας και αφορά τους κτηνοτρόφους οι οποίοι βρίσκονται στις Δημοτικές Ενότητες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης δήλωσε σχετικά: «Οι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι μας αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου μάχη επιβίωσης, στην οποία η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και σύσσωμη η Πολιτεία είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου όχι μονάχα να κερδηθεί αλλά και να επιτρέψει να ξαναχτιστεί σε ακόμα πιο ισχυρές βάσεις συνολικά ο πρωτογενής τομέας της βόρειας Εύβοιας».]