Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
02:16:13

Χαλκίδα

«Κάποτε στο Βόσπορο», μνήμες κι ανοικτές πληγές

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Κάποτε στο Βόσπορο» παρουσιάζεται την Πέμπτη 5 Αυγούστου, στις 9:30 το βράδυ στο υπαίθριο θέατρο «Ορ. Μακρής» στο Πάρκο Λαού στη Χαλκίδα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
«Κάποτε στο Βόσπορο», το νέο έργο του Άκη Δήμου («Απόψε Τρώμε στης Ιοκάστης», «...και Ιουλιέττα» κ.α.).
Εξήντα πέντε χρόνια μετά τον σκληρό Σεπτέμβριο του 1955, όταν το ελληνικό στοιχείο της Κωνσταντινούπολης βρέθηκε στο στόχαστρο των επίσημων τουρκικών αρχών, με συνέπεια την εξόντωσή του, το «Κάποτε στο Βόσπορο» ανατρέχει στην ιστορία των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης και του τραγικού διωγμού τους, μιλάει για τις ανοιχτές πληγές εκείνης της Πόλης και των ανθρώπων της, ανακαλώντας μνήμες με σημείο αναφοράς τις μουσικές και τα τραγούδια μιας ολόκληρης εποχής.
Οι ήρωες του έργου έρχονται αντιμέτωποι με το παρελθόν και το παρόν τους, κάτω από τις απειλές του τουρκικού κράτους, που θα οδηγήσουν τελικά στα τραγικά γεγονότα της 1955 και τον αφανισμό των Ελλήνων της Πόλης. Οικογενειακά δράματα και πολιτικά παιχνίδια, μυστικά και ψέματα, αντιπαλότητες και χωρισμοί, έρωτες και φιλοδοξίες, γέλια και δάκρυα, στο φόντο μιας από τις τραγικότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας που, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, οφείλουμε να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: Άκης Δήμου
Σκηνοθεσία - Χορογραφία: Σοφία Σπυράτου
Σκηνικά - Κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης
Μουσική επιμέλεια – πρωτότυπη μουσική και τραγούδια: Νίκος Κυπουργός
Στίχοι Πρωτότυπων Τραγουδιών: Σταμάτης Δαγδελένης
Video art (βασισμένο σε ντοκουμέντα της εποχής): Νίκος Σούλης
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης / Φωτογράφοι: Γιώργος Καπλανίδης, Μαριλένα Αναστασιάδου
Οργάνωση Παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη / Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις «Τάγαρη»

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης) οι: Αντώνης Καφετζόπουλος, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Θεοφανία Παπαθωμά, Ρένος Ρώτας, Δημήτρης Πιατάς, Ευαγγελία Μουμούρη, Ελένη Καρακάση, Παρθένα Χοροζίδου, Νεφέλη Κουλούρη, Ντίνος Σπυρόπουλος και Χλόη Μάντζαρη
Τραγουδάει ο Γιάννης Διονυσίου και χορεύουν οι Αντιγόνη Χρόνη, Νάνσυ Κατσαρού, Αλέξανδρος Κεϊβανάη και Γιούργκεν Κυριάκης

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική είσοδος: 20 ευρώ
Μειωμένο εισιτήριο (φοιτητών, ανέργων, ΑμεΑ κλπ): 15 ευρώ
Προπώληση: viva.gr & ταμείο θεάτρου