Τρίτη 03 Αυγούστου 2021
17:58:38

Χαλκίδα

babis banner-02

«Παλιγγενεσία»: 200 χρόνια μετά, στο Φρούριο Καράμπαμπα

Στο Φρούριο Καράμπαμπα στη Χαλκίδα, την Πέμπτη 22 Ιουλίου στις 9 το βράδυ, θα παρουσιαστεί το σύγχρονο λαϊκό ορατόριο με τίτλο «Παλιγγενεσία - Η Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821», που αποτελεί το κεντρικό δρώμενο με το οποίο η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εορτάζει την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Πρόκειται για ένα σύγχρονο μουσικό δράμα, όπου ο τραγουδιστής - αοιδός, ο ηθοποιός - αφηγητής και οκτώ φωνές ως «χορός» αρχαίας τραγωδίας, μεταφέρουν το οικουμενικό πάθος για την ελευθερία και το κοινό αίσθημα ενός ολόκληρου λαού, ερμηνεύοντας μελοποιημένα εμβληματικά ποιητικά έργα εμπνευσμένα από την επανάσταση.
Η δομή της σύνθεσης διανθίζεται με πρωτότυπη μελοποίηση κειμένων, όπως: ο «Θούριος» του Ρήγα, ο «Ύμνος εις την Ελευθερία» του Διονύσιου Σολωμού, ποιημάτων των Ανδρέα Κάλβου, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Ιωάννη Πολέμη, Κώστα Καρυωτάκη αλλά και Δημοτικής Ποίησης.
Μεταξύ των μερών μελοποιημένου λόγου παρεμβαίνει με κινηματογραφικό τρόπο, ροή κινούμενων γραφικών (graphic motion), τα οποία συμπληρώνουν το μουσικό δρώμενο ως ένα επιγραμματικού χαρακτήρα ιστορικό ντοκιμαντέρ των σημαντικότερων γεγονότων της Επανάστασης στη Ρούμελη.
Το μουσικό δρώμενο έχει δύο βασικούς άξονες όσον αφορά τις ιστορικές αναφορές: τις μεγάλες προσωπικότητες και τα σημαντικότερα γεγονότα από την επανάσταση στη Ρούμελη από το 1821 έως το 1829, αλλά και τις μεγάλες προσωπικότητες της Στερεάς Ελλάδας στο χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και της επιστήμης του αναγεννημένου έθνους μέσα στα 200 χρόνια που μεσολάβησαν από το 1821 έως και σήμερα.
Το έργο εικαστικά, και με τη χρήση των νέων ψηφιακών μέσων, τοποθετείται σε έναν σύγχρονο χωροχρόνο, χωρίς συγκεκριμένη αναφορά εκτός από την ιστορική καταγραφή των γεγονότων, καθώς το πλαίσιο είναι πάντα το αίσθημα, η ιδέα, ο λόγος και η μουσική.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, με την ανάθεση αυτή, υιοθέτησε και υποστήριξε τη δημιουργία ενός μουσικού έργου, που θα παραμείνει ως πολιτιστική παρακαταθήκη στο μέλλον.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σύνθεση – Σκηνοθεσία – Πιάνο: Δημήτρης Μαραμής
Αφήγηση: Γρηγόρης Βαλτινός
Τραγούδι: Κώστας Μακεδόνας
Χορός: acapella φωνητικό σύνολο 8tetto (Πένυ Δεληγιάννη,Σοφία Μάλαμα, Στρατής Στηλ, Ηλίας Καπάνταης, Νίκος Ζιάζιαρης, Αντωνία Τζίτζικα, Βασίλης Ασημακόπουλος, Άννυ Φασσέα)

Κινησιολογία: Μαργαρίτα Τρίκκα / Βοηθός χορογράφου: Ίριδα Λιακάκου
Μουσική διδασκαλία: Μάτα Κατσούλη / Συνοδεία μουσικής: Βικτωρία Κιαζίμη
Κοστούμια: Δάφνη Τσακώτα / Graphic motion: Χριστόφορος Μπρέλλης
Φωτισμοί: Μαριέττα Παυλάκη / Σχεδιασμός ήχου: Σάκης Καρασαρίνης
Make up artist: Ρούλα Λιανού / Hair stylist: Κωνσταντίνος Κολιούσης
Οργάνωση & εκτέλεση παραγωγής: Artway – Τεχνότροπον

ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ
Η είσοδος στο χώρο της παράστασης είναι δωρεάν.
Προκειμένου να τηρηθούν τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα, θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός προσκλήσεων - δελτίων εισόδου, μέσω του συνδέσμου: https://ticketservices.gr/event/paliggenesia-maramis-periferia-stereas-elladas/?lang=el, όπως και από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.