Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
16:14:39

Χαλκίδα

«Αθώος ή ένοχος» από το «Εν Χαλίοις Θέατρον»

Η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος» (του Τζέφρεϋ Άρτσερ, σε μετάφραση Κυριακής Παπαδημητρίου και σκηνοθεσία Γιώργου Χαρμπή) ανεβαίνει στην αίθουσα «Παπαδημητρίου» από το «Εν Χαλίοις Θέατρον», την Παρασκευή 6, το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, με ώρα έναρξης στις 8:30 το βράδυ.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
«Κυρίες και κύριοι! Ονομάζομαι Τζον Καρτράιτ και θα είμαι ο πρόεδρος του δικαστηρίου στην υπόθεση για την οποία έχετε επιλεγεί ως ένορκοι! Στη δίκη αυτή θα ερευνηθεί μια υπόθεση δολοφονίας...» Μια σειρά από καθημερινά οικογενειακά γεγονότα μεταξύ 2 φίλων και των συζύγων τους οδηγούν τελικά στην προδοσία και στον φόνο υφαίνοντας το απόλυτο δικαστικό δράμα και κάνοντας το κοινό μάρτυρα απέναντι στα παιχνίδια εξουσίας και στην δύνη του έρωτα των πρωταγωνιστών που οδηγούνται τελικά σε αδιέξοδα που καθορίζουν την μοίρα τους. Ένας γιατρός κατηγορείται ότι δολοφόνησε τη γυναίκα του για να κληρονομήσει την περιουσία της. Ο καλύτερός του φίλος, γνωστός δικηγόρος, αναλαμβάνει την υπεράσπισή του. Μια γιατρός ισχυρίζεται ότι είχε ερωτική σχέση με το γιατρό και πως τo βράδυ του φόνου ήταν μαζί του.
Τα στοιχεία της ενοχής είναι εξίσου δυνατά με τα στοιχεία της αθωότητάς του και οι θεατές καλούνται να αποφασίσουν, ψηφίζοντας κατά τη διάρκεια της παράστασης, για την αθωότητα ή την ενοχή του κατηγορούμενου. Και φυσικά ανάλογα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ακολουθεί και διαφορετική εξέλιξη της παράστασης μεταμορφώνοντας το θεατρικό έργο σε μία διαδραστική επιλογή αναψυχής ενώ παράλληλα δοκιμάζεται το κριτήριο της αυτόνομης βούλησης.
Το «Αθώος ή ένοχος» είναι ένα θεατρικό έργο όπου πρωταγωνιστής τελικά αποδεικνύεται ο έρωτας και τα διαφορετικά πρόσωπά του. Και είναι ο έρωτας αυτός που άλλοτε εμφανίζεται γαλήνιος και άλλοτε τρικυμιώδης, όμως πάντοτε επικίνδυνος. Ιδίως για όσους αψηφούν τη δυναμική του.