Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:01:49

Χαλκίδα

Η πανήγυρη της Παναγιοφάνειας στη Φανερωμένη

Το Προσκύνημα Παναγίας Φανερωμένης στη Νέα Αρτάκη, τη Δευτέρα της Διακαινησίμου, 3 Μαΐου, πανηγυρίζει την 70η επέτειο του «θαύματος της Παναγιοφανείας», η οποία συνέβη την Δευτέρα της Διακαινησίμου του 1951 σε 8 μικρά κοριτσάκια της Νέας Αρτάκης.
Ο Όρθρος (με τήρηση των προβλεπομένων μέτρων προς αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού) αρχίζει στις 7.15 το πρωί και ακολουθεί Λειτουργία μετ' Αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του ιεροκήρυκα της Μητρόπολης αρχιμανδρίτη Τιμοθέου Μπαϊμπάκη.

[ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΟΦΑΝΕΙΑΣ
Τρεις δεκαετίες μετά το βίαιο αποχωρισμό των Αρτακηνών από τη μάνα Μικρασιατική γη και τη Μητέρα τους Παναγία τη Φανερωμένη, τη μεσημβρία της 29ης Απριλίου 1951, Δευτέρας του Πάσχα, συνέβη, στη νέα τους πατρίδα, τη Νέα Αρτάκη, ένα θαυμαστό γεγονός, το οποίο επρόκειτο να σημαδέψει την εκκλησιαστική ζωή τους.
8 κορίτσια, ηλίκίας 10 – 12 ετών, βρίσκονταν σε παραλιακή τοποθεσία και μέσα στο αναστάσιμο κλίμα της ημέρας έπαιζαν και τραγουδούσαν. Ξαφνικά, σε μικρή απόσταση από τον τόπο που βρίσκονταν πρόσεξαν μία μαυροφορεμένη, εξαιρετικά όμορφη γυναίκα, γονατιστή σε στάση προσευχής. Στα χέρια της φορούσε χρυσά επιμανίκια και στο κεφάλι της είχε μαύρη καλύπτρα και φωτοστέφανα. Μπροστά σ' αυτό το θέαμα ταράχτηκαν και γεμάτα φόβο έφυγαν από τον τόπο για να ειδοποιήσουν τους γονείς τους. Όμως, όταν εκείνοι κατέφθασαν στον τόπο, η μαυροφορεμένη γυναίκα είχε εξαφανισθεί. Όχι όμως και τα ίχνη της παρουσίας της. Τα αποτυπώματα των γονάτων της βρίσκονταν ακόμη στο χώμα.
Τα μικρά κορίτσια και οι γονείς τους ανέφεραν τα γεγονότα στον εφημέριο του χωριού, τον μακαριστό π. Σπυρίδωνα Αθανασίου και εκείνος στον επίσης μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος Γρηγόριο Πλειαθό, ο οποίος κάλεσε τα κορίτσια που του επιβεβαίωσαν το θαύμα, λέγοντάς του μάλιστα ότι η γυναίκα εμφανίσθηκε και στον ύπνο τους, λέγοντάς τους ότι είναι η Παναγία και ότι στον τόπο της εμφανίσεώς της έπρεπε να χτίσουν Εκκλησία. Μετά από αυτά τα γεγονότα, ο Μητροπολίτης έδωσε την κανονική ευλογία του για να ανεγερθεί ναός προς τιμήν της Παναγίας. Ο ναός κτίστηκε το 1951 και ονομάστηκε έτσι από το θαύμα της εμφάνισης / της φανέρωσης της Παναγίας. ]