Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
00:43:21

Χαλκίδα

Περιήγηση και ξενάγηση στα ίχνη της Αμαρυσίας Αρτέμιδος

Εκδήλωση με αντικείμενο την παρουσίαση στους πολίτες της περιοχής των πρώτων αποτελεσμάτων του επί 10ετία ανασκαφικού έργου για το Ιερό της Αρτέμιδος στη θέση Παλαιοχώρα ή Παλαιοχώρια Αμαρύνθου, διοργάνωσαν η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας και ο Δήμος Ερέτριας, το βράδυ της Τετάρτης (16 Σεπτεμβρίου) στην κεντρική πλατεία της Αμαρύνθου.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας, Παρή Καλαμαρά και η Δήμαρχος Ερέτριας, Αμφιτρίτη Αλημπατέ (που φρόντισε για αναμνηστικά δώρα σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης).
Η επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Εύβοιας, Αμαλία Καραπασχαλίδου μίλησε με θέμα «Αμάρυνθος, Αρτέμιδος τόπος». Κεντρικός ομιλητής και παρουσιαστής των πρώτων αποτελεσμάτων από «το Ελληνο-Ελβετικό ανασκαφικό έργο 2006-2015 στην Αμάρυνθο» ήταν ο Επιστημονικός Γραμματέας της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής, Tobias Krapf.

Την επομένη της εκδήλωσης, το πρωί της Πέμπτης (17 Σεπτεμβρίου), ο χώρος των ανασκαφών στη θέση Παλαιοχώρια Αμαρύνθου ήταν ανοικτός για επίσκεψη από το κοινό, με ξενάγηση από τα μέλη της αρχαιολογικής ομάδας.

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Στο χαιρετισμό της, η Δήμαρχος Ερέτριας αποτίμησε ως αγαστή τη συνεργασία με την καθ' ύλην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας, στην υπηρεσία της Ερέτριας, που αποτελεί «τον σημαντικότερο και πιο οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο στην ΕύΒοια».
Παράλληλα, εξήρε την καθοριστική συμβολή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην εξερεύνηση και ανάδειξη των κρυμμένων θαυμάτων του πολιτισμού της αρχαιότητας, υπενθυμίζοντας πως σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης, ο Δήμος έδωσε το όνομά της σε κεντρική πλατεία της Ερέτριας.
Αποκάλεσε τους ανθρώπους της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής «αφοσιωμένους φίλους». Σε μια σχέση συνύπαρξης που έχει δοκιμαστεί στο χρόνο, έχει αποδειχθεί αμφίδρομη, επιβεβαιώνεται με λόγια και με πράξεις και που γίνεται ιδιαίτερα αισθητή σε μια στιγμή που έχουμε ανάγκη τους φίλους μας.
Ενώ, με θεωρητική σκευή το σχετικό απόσπασμα από τον «Πανηγυρικό» του Ισοκράτη («και μάλλον Έλληνας καλείσθαι τους της παιδεύσεως της υμετέρας ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντας») και απτό παράδειγμα αυτό της 51ετούς δραστηριοποίησης της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ερέτρια, η Αμφιτρίτη Αλημπατέ, αναγνώρισε στους ανθρώπους της «γνώση της Ελληνικής παιδείας, διαρκή επαφή με τον Ελληνικό πολιτισμό, διάθεση δημιουργικής αναπαραγωγής και διεθνούς ανάδειξης της αριστείας του, αγάπη για τον τόπο μας» και τους απέδωσε - κατά τη δυναμική έννοιά της- την ιδιότητα του Έλληνα.
Με τη δικαίωσή της να ακολουθεί άμεσα. Όταν ο Ελβετός επιστημονικός γραμματέας της Σχολής πραγματοποίησε την παρουσίαση των πρώτων συμπερασμάτων του ανασκαφικού έργου για το Ιερό της Αρτέμιδος, σε άψογα Ελληνικά.

ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΑΡΥΝΘΟ
Η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας, από το 2006 διεξάγει αρχαιολογικές έρευνες στη δυτική πλευρά του λόφου στη θέση Παλαιοχώρα ή Παλαιοχώρια της Αμαρύνθου.
Στόχος των ερευνών είναι ο εντοπισμός του Ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος. Ιερό πολύ γνωστό από αρχαίες επιγραφές και πηγές κειμένων, που ανήκε στην αρχαία Ερέτρια και ήταν από τα σημαντικότερα στην Εύβοια.
Η συγκεκριμένη τοποθεσία των ερευνών ήταν ήδη γνωστή από την ύπαρξη προϊστορικού οικισμού. Μελέτες αρχαίων επιγραφών στην Ερέτρια, αρχιτεκτονικά μέλη εντοιχισμένα σε βυζαντινές εκκλησίες της Αμαρύνθου, αρχαία που βρέθηκαν εκεί τυχαία καθώς και γεωφυσικές έρευνες, αποδείκνυαν ότι η περιοχή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την αρχαιολογική σκαπάνη.
Οι ανασκαφές που ακολούθησαν έφεραν στο φως πολλά αρχαία λείψανα τα οποία χρονολογούνται από την 3η π.Χ. χιλιετία έως και τη Βυζαντινή εποχή. Τα τελευταία έτη, αποκαλύφθηκε στοά μήκους 40 μέτρων, η οποία ανάγεται στην ύστερη Κλασσική και Ελληνιστική εποχή και κατά πάσα πιθανότητα, ανήκε στο Ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος. Στον ίδιο δε χώρο, έχουν εντοπιστεί και προγενέστερα κτήρια, απόδειξη της μακροχρόνιας λειτουργίας και σημασίας του τόπου αυτού.
Οι ανασκαφές και έρευνες των επόμενων ετών αναμένεται να αποδείξουν ότι τα αρχαία ευρήματα που αποκαλύπτονται στη θέση Παλαιοχώρα ή Παλαιοχώρια της Αμαρύνθου, ανήκουν στο περίφημο αρχαίο Ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος.