Τρίτη 23 Απριλίου 2024
17:00:14

Χαλκίδα

Πλατεία Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ερέτρια

Την επωνυμία «Πλατεία Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής» φέρει πλέον και επισήμως η πλατεία της Ερέτριας που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αρχαίου Θεάτρου (ο δρόμος που οδηγεί στο Μουσείο και στο Αρχαίο Θέατρο της πόλης) και Αριστογείτονος Φιλοξένους).
Η ονοματοθεσία προς τιμήν της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής, αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Ερέτριας, ως οφειλόμενη αναγνώριση της υπερ50ετούς (από τον Απρίλιο του 1964) δημιουργικής παρουσίας της στην πόλη και ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις ανασκαφές, τη μελέτη και διάσωση του ανασκαφικού υλικού, τη συντήρηση των αρχαιολογικών λειψάνων στο χώρο και στο μουσείο, την ανάδειξη των ευρημάτων και την παρουσίασή τους στο κοινό, για όσα δηλαδή η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή πρόσφερε και εξακολουθεί να προσφέρει για την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ερέτριας

Η τελετή ονοματοδοσίας της «Πλατείας Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Αυγούστου (συμπίπτοντας με την ημέρα εθνικής γιορτής της Ελβετίας). Με την παρουσία του Πρέσβη της Ελβετίας, των διευθυντικών στελεχών, των αρχαιολόγων, των μεταπτυχιακών φοιτητών και του προσωπικού της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής, καθώς και του Προέδρου και των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, του (εκπροσωπούντος την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση) Περιφερειακού Συμβούλου Δημήτρη Αργύρη, εκπροσώπων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας και πλήθους Ερετριέων. Σε κλίμα εγκαρδιότητας και με έκδηλα τα στοιχεία του αλληλοσεβασμού και της συνεργατικότητας μεταξύ Δήμου Ερέτριας και Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής.

Η Δήμαρχος Ερέτριας Αμφιτρίτη Αλημπατέ, στην ομιλία της, ήταν σαφής ως προς το πλαίσιο της αναπτυχθείσας συνεργατικότητας:
«Η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή μοιράζεται την ευθύνη και το προνόμιο μιας αποστολής που περιλαμβάνει την εξερεύνηση του παρελθόντος της Ερέτριας και την ανάδειξή του. Η τοπική κοινωνία αποδέχεται και αναγνωρίζει τον αδελφικό ρόλο της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής, ως από κοινού θεματοφύλακα του αρχαιολογικού μας πλούτου.
Εν τέλει, αποτελεί πλήρως αποδεδειγμένο συμπέρασμα: Τύχη αγαθή έφερε στον τόπο μας, πριν από 51 χρόνια, τον Απρίλιο του 1964, την αποστολή των Ελβετών Αρχαιολόγων. Μια αποστολή που συνεχίζει έκτοτε ανελλιπώς τις δημιουργικές δραστηριότητες της, με μεγάλη επιτυχία και ευεργετικά αποτελέσματα.
Η Ερέτρια μπορεί να καυχάται για την προσφορά της στον πολιτισμό. Υποχρεούται δε, να τιμά και να ευγνωμονεί όσους συντελούν στο να αναδειχθεί διεθνώς η αριστεία αυτού του τόπου. Η Ελβετική παρουσία στην Ελλάδα και στην Ερέτρια, γίνεται ιδιαίτερα αισθητή σε μια στιγμή που η χώρα μας χρειάζεται τους φίλους της. Και οι πιο αφοσιωμένοι από αυτούς είναι αρχαιολόγοι, όπως βεβαιώνεται από τα λόγια μα και τα έργα τους. Τους αρχαιολόγους, που με το έργο τους αναδεικνύουν το παρελθόν και διανοίγουν προοπτικές μέλλοντος για την πόλη της Ερέτριας, τιμάμε σήμερα.»

Το πνεύμα της ομιλίας της Δημάρχου, επιβεβαιώθηκε και από τις τοποθετήσεις του διευθυντή Karl Reber και του πρώην διευθυντή (επί 42 συναπτά έτη) της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής Pierre Ducrey, οι οποίοι –μιλώντας στα Ελληνικά και υπό την επιδοκιμασία των αρχαιολόγων, των μεταπτυχιακών φοιτητών και του προσωπικού της Σχολής- μνημόνευσαν «την εξ αρχής φιλικότητα των κατοίκων, που με το πέρασμα του χρόνου, καθημερινά, αποδεικνύεται στέρεα και αμφίδρομη» και με ένταση, χαρακτήρισαν την Ερέτρια ως «δεύτερη πατρίδα» τους. Ενώ, επεσήμαναν την αναγκαιότητα για «την εξάπλωση ενός νέου κύματος φιλελληνισμού, με την επιστροφή του σύγχρονου ανθρώπου στις αξίες του αρχαίου ελληνικού πνεύματος.»
Ο Πρέσβης της Ελβετίας Lorenzo Amberg, στον χαιρετισμό του, εξέφρασε την υπερηφάνειά του για την προσφορά της Σχολής και τις ευχαριστίες του για την τιμή και την αναγνώριση που της αποδίδεται από τις αρχές και το λαό της Ερέτριας.

Η τελετή, ολοκληρώθηκε με την αποκάλυψη της επιγραφής των ονομαστηρίων της πλατείας, από κοινού από τη Δήμαρχο και τον διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής και με την επίσημη επίδοση σ' αυτόν, του πάπυρου με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από τον Πρόεδρό του Μιλτιάδη Γιακουβάκη. .