Σαββάτο 10 Ιουνίου 2023
07:11:28

Χαλκίδα

Θεματική ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας

Θεματική ξενάγηση για τα τηγανόσχημα σκεύη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Ιουλίου στις 12 το μεσημέρι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας.

Τα τηγανόσχημα σκεύη αποτελούν για πάνω από έναν αιώνα τα πιο μυστηριώδη σκεύη της 3ης χιλιετίας π.Χ. Έχουν εντοπιστεί στις Κυκλάδες, την Εύβοια και σε άλλες περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας, χωρίς όμως να είναι σαφής η χρήση τους. Οι μελετητές έχουν διατυπώσει δεκάδες θεωρίες, που ενίοτε αγγίζουν τα όρια του παράλογου: από καθρέπτες και καπάκια μέχρι όργανα πλοήγησης και ημερολόγια για την κίνηση των πλανητών!
Με την κίνηση των πλανητών συνδέεται και το φαινόμενο του Ευρίπου, για το οποίο θα μιλήσει ο διδάκτορας Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας, Αντώνης Αντωνίου,.
Συνδέονται όμως τα μυστηριώδη τηγανόσχημα με το μυστήριο του Ευρίπου; Η απάντηση την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας.

Ο στόχος των θεματικών ξεναγήσεων είναι αφενός να σχολιαστούν πτυχές της Ευβοϊκής και Αιγαιακής ιστορίας και αρχαιολογίας λιγότερο γνωστές και προβεβλημένες και αφετέρου να γίνουν εμφανή τα πολλαπλά επίπεδα ερμηνείας ενός εκθέματος, ξεφεύγοντας από τη απλή τυπολογική ή χρονολογική παρουσίαση. Παράλληλα, καθώς τα εκθέματα που σχολιάζονται πρόκειται να στελεχώσουν τις αίθουσες του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου «Αρέθουσα», οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν νοερά στις ενότητες του νέου μουσείου, πολύ πριν αυτό ανοίξει τις πύλες του για το κοινό.

Συμμετοχή: Η ξενάγηση περιλαμβάνεται στην τιμή του εισιτηρίου
Πληροφορίες: Σοφία Κατσάλη: 22210-22402, Γιάννης Χαιρετάκης: 22210-25131