Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024
05:37:01

Χαλκίδα

«Έγκλημα στο Νείλο», θεματική ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας

Θεματική ξενάγηση με τίτλο «Έγκλημα στο Νείλο» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Ιουνίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας στις 12 το μεσημέρι.
«Ο Αντίνοος, γαντζωμένος από το μπράτσο μου, έτρεμε, όχι από τρόμο, όπως πίστεψα τότε, αλλά από το χτύπημα μιας σκέψης που θα καταλάβαινα αργότερα. Ένα πλάσμα που φοβότανε τη φθορά, τα γηρατιά δηλαδή, θα πρέπει να είχε υποσχεθεί από πολύν καιρό στον εαυτό του να πεθάνει στο πρώτο σημάδι της παρακμής, ίσως και πολύ νωρίτερα». Απόσπασμα από το βιβλίο Αδριανού Απομνημονεύματα της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ σε μετάφραση Ι.Δ. Χατζηνικολή.
Ποιος ήταν ο νεαρός Αντίνοος και γιατί πέθανε; Αυτοκτόνησε ή θανατώθηκε; Ποιος ο ρόλος του αυτοκράτορα Αδριανού; Και γιατί θεοποιήθηκε αυτός ο νέος; Και γιατί τα αγάλματά του βρίσκονται σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο; Γιατί και στην Αιδηψό; Ποιος ζήλεψε τον Αδριανό και τον Αντίνοο και «αντέγραψε» τη ζωή τους;
Σε αυτά και σε πολλά ακόμα ερωτήματα θα επιχειρήσει να απαντήσει αυτή η πρώτη θεματική ξενάγηση, η οποία πραγματοποιείται στον πλαίσιο τεσσάρων προγραμματισμένων θεματικών ξεναγήσεων, ως προάγγελος των αντίστοιχων εκδηλώσεων και δράσεων, που θα λαμβάνουν χώρα στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα».
Ο στόχος των ξεναγήσεων είναι αφενός να σχολιαστούν πτυχές της ευβοϊκής και αιγαιακής ιστορίας και αρχαιολογίας λιγότερο γνωστές και προβεβλημένες και αφετέρου να γίνουν εμφανή τα πολλαπλά επίπεδα ερμηνείας ενός εκθέματος, ξεφεύγοντας από τη απλή τυπολογική ή χρονολογική παρουσίαση. Παράλληλα οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν νοητά στις ενότητες του νέου μουσείου.
Συμμετοχή: Η ξενάγηση περιλαμβάνεται στην τιμή του εισιτηρίου
Πληροφορίες: 22210-22402, 22210-25131