Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
03:33:30

Χαλκίδα

Ηχοτοπογραφία σημείων φορτισμένων από την ιστορία

Διήμερο της υλοποιηθείσας δράσης «Νήσων Περίπλους: Ιστορικές Ηχοδιαδρομές και Ηχοτοπογραφία», παρουσιάζει η Αναπτυξιακή Ευβοίας Α.Ε.
Η δράση, χρηματοδοτούμενη από το πρόγραμμα Leader, με τη συμμετοχή 11 Αναπτυξιακών Εταιρειών νησιωτικών περιοχών της χώρας, έχει ως στόχο την ανάδειξη τόπων ιδιαίτερης ιστορικής, πολιτιστικής και φυσικής αξίας μέσω της δημιουργίας πρωτοποριακών ηχητικών συνθέσεων.
Καλλιτέχνες με ειδίκευση στο σύγχρονο καλλιτεχνικό πεδίο του ηχητικού και οπτικού φάσματος, ο συνθέτης ηλεκτροακουστικής μουσικής Γιώργης Σακελλαρίου, ο Δανός καλλιτέχνης Jacob Kirkegaard, η εικαστικός - συγγραφέας - ερευνήτρια Γεωργία Κοτρέτσος και ο συνθέτης ηλεκτρονικής πειραματικής μουσικής Ilios, με τη βοήθεια της τεχνολογίας άντλησαν πρωτογενές ηχητικό υλικό από τόπους πολιτιστικής αξίας, όπως το Μεσαιωνικό Κάστρο Καστέλι, ο Αρχαίος Ναός της Αρτέμιδας, το Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας και το Στενό πέρασμα Ευρίπου και εμπνεόμενοι από τις φυσικές πηγές ήχου, τις ιστορικές αναφορές και τους μύθους τους, δημιούργησαν ένα «μουσικό έργο».
Το πρόγραμμα και η σημασία του καθώς και το παραχθέν «μουσικό έργο» άρουσιάζονται το Σαββατοκύακο 13-14 Ιουνίου, στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας (λεωφ. Χαϊνά 93), με ελεύθερη την είσοδο για το κοινό.
Συγκεκριμένα:
Σάββατο 13 Ιουνίου
6:00-6:15 μ.μ.: Παρουσίαση προγράμματος «Νήσων Περίπλους».
6:15-7:15 μ.μ.: Sonic Topographies Roundtable. Προβολή ταινίας-ντοκιµαντέρ (τη σκηνοθεσία του συνυπογράφει ο φιλοξενούµενος καλλιτέχνης Ilios) που αναφέρεται στη σύζευξη του ήχου και του ανθρώπινου περιβάλλοντος, µέσα από µια σειρά συνεντεύξεων µε sound artists από όλο τον κόσµο
7:15-8:30 μ.μ.: Συζήτηση µεταξύ των συµµετεχόντων καλλιτεχνών (Γεωργία Κοτρέτσος, Γιώργης Σακελλαρίου, Δηµήτρης Καρυοφίλης, Jacob Kirkegaard) σχετικά µε τις αισθητικές πρακτικές τους και τον τρόπο µε τον οποίο διαχειρίστηκαν τις αναφορές τους για τη δηµιουργία του έργου τους.
Κυριακή 14 Ιουνίου
11 π.μ..-1 μ.μ.: Εργαστήρια - Οµιλίες από την εικαστικό Γεωργία Κοτρέτσος και από τον συνθέτη Γιώργη Σακελλαρίου.
( Το εργαστήριο με τη Γεωργία Κοτρέτσος θα επικεντρωθεί γύρω από την ακουστική ενός χώρου άλλα και τους περιβάλλοντες ήχους σε ένα χώρο τέχνης ή ένα µουσείο , και πώς η ίδια η ποιότητα του χώρου ενηµερώνει ή όχι τη συνάντηση µε ένα έργο τέχνης .
Το εργαστήριο με τον Γιώργη Σακελλαρίου θα επικεντρωθεί γύρω από το πως δουλεύουµε µε τους περιβαλλοντικούς ήχους, πως επιλέγουµε την τοποθεσία και τους ήχους της ηχογράφησης, καθώς και το ποιες µεθόδους χρησιµοποιούµε για να επεξεργαστούµε τις ηχογραφήσεις µε ηλεκτρονικό υπολογιστή. )