Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
16:15:52

Χαλκίδα

Τριήμερο λαϊκού πολιτισμού με «τ’ Αλωνάκι»

Ο Σύλλογος «τ΄ Αλωνάκι», διοργανώνει τριήμερο εκδηλώσεων με αναφορά στον λαϊκό πολιτισμό, το Σάββατο 25, την Κυριακή 26 και τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, κάθε μέρα στις 9 το βράδυ, στο υπαίθριο θέατρο «Ορέστη Μακρή» (στο «Πάρκο Λαού») στη Χαλκίδα.

Τραγούδια, μουσικές, χοροί, ενδυμασίες άλλων καιρών, ντοπιολαλιές και διάλεκτοι από διάφορες περιοχές του ελληνισμού, αλλά και κινηματογράφος θα παρουσιαστούν αυτό το τριήμερο, υπό τον γενικό τίτλο «έλα ψυχή μου, χόρεψε».

Η τριήμερη γιορτή περιλαμβάνει:

- Τραγούδια και σκοποί του γάμου: Ο λαϊκός γάμος, η προετοιμασία του, τα τραγούδια και το τελετουργικό του, πάντα συγκινούσαν, συγκινούν και παίζουν σημαντικό ρόλο... Τραγούδια και χοροί από τη Λέσβο, τα Δωδεκάνησα, τη Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Σαλαμίνα, την Κρήτη.

- Ελληνικός αλλά ...και ξένος κινηματογράφος: Παραδοσιακός και νεότερος. Με κοινό σημείο αναφοράς όλων, τον ελληνικό χορό και τους παραδοσιακούς ελληνικούς ρυθμούς... Παράλληλα τραγούδια και χοροί από την Κρήτη, την Αμοργό, τη Θράκη και τη Σαμοθράκη.

- Σκοποί στο Γριπονήσι: Τραγούδια και χοροί από τα χωριά Άγιος Δημήτριος Νότια Εύβοια και Κουρκουλοί Βόρεια Εύβοια. Τραγούδια και σκοποί που περιλαμβάνονται στην πρόσφατη μεγάλη έκδοση του συλλόγου μας, σημείο αναφοράς στον λαϊκό πολιτισμό του τόπου μας. Ακόμη τραγούδια και χοροί από τον Πόντο, τα Μέγαρα, την Ανατολική Μακεδονία και τους Θρακιώτες Γκακαβούζηδες.

Παράλληλα την δεύτερη ημέρα, θα εκτίθενται και χειροποίητες δημιουργίες από τα τμήματα χειροτεχνίας του Συλλόγου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Στην είσοδο του χώρου θα υπάρχει πάντως, η δυνατότητα προσφοράς τροφίμων για τα συσσίτια της Μητρόπολης Χαλκίδας και φαρμάκων για το Κοινωνικό Φαρμακείο και Ιατρείο της.