Σαββάτο 20 Απριλίου 2024
07:28:44

Χαλκίδα

Η Αστρονομία για «τον φωτισμό του σκότους»

Διάλεξη με ομιλητή τον Αντώνη Αντωνίου (Δρ. Αστροφυσικής) και θέμα: «Ο φωτισμός του σκότους» διοργανώνει η Εταιρεία Αστρονομίας Χαλκίδας, την Κυριακή 10 Απριλίου, στις 7:30 το απόγευμα στην αίθουσα του ΔΟΑΠΠΕΧ (Αβάντων 50) στη Χαλκίδα.

......................................................................................................................................................

«Ο φωτισμός του σκότους»

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι τα τελευταία εκατό χρόνια η γνώση του ανθρώπου γύρω από τα μυστήρια του έναστρου ουρανού βελτιώθηκε σημαντικά με τη χρήση σύγχρονων αστρονομικών οργάνων καταγραφής και επεξεργασίας της ακτινοβολίας των άστρων. Tα υπερσύγχρονα αυτά αστρονομικά όργανα δεν βρίσκονται πλέον μόνο μέσα στους πύργους των Αστεροσκοπείων, αλλά και στο εσωτερικό διαστημοπλοίων ή τεχνητών δορυφόρων, στέλνοντας στη Γη τις πολύτιμες πληροφορίες τους για όσα συμβαίνουν στα πέρατα του Σύμπαντος.

Tο ουσιαστικό πρόβλημα, όμως, παραμένει ως έχει. Oι γνώσεις μας εξακολουθούν να είναι ελάχιστες και αδυνατούν να δώσουν μια τελική απάντηση σε μια σειρά ερωτημάτων, που απασχολούσαν την ανθρώπινη σκέψη χιλιάδες χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού. Είναι το Σύμπαν άπειρο και αιώνιο ή μήπως υπήρξε μια αρχή, ένας «φωτισμός» του απόλυτου «σκότους». Και αν είχε μια αρχή τι υπήρχε πριν υπάρξει αυτό το «φως»; Πώς εξελίσσεται και πού θα καταλήξει το γιγαντιαίο αυτό στερέωμα;

Παρόλα τα παραπάνω ερωτήματα το Σύμπαν δεν κρύβει τα μυστικά του. Μας στέλνει όμως το μήνυμά του κωδικοποιημένο. Είναι σαν να μας στέλνει «νότες μουσικής», αλλά δεν μας δίνει τη «μελωδία». Το εκπληκτικό είναι ότι ο εγκέφαλός μας είναι σε θέση να το αποκρυπτογραφήσει. Τουλάχιστον εν μέρει. Κάλλιστα θα μπορούσαμε να ζούμε σε ένα σύμπαν μη κατανοητό. Να ζούμε σε ένα σύμπαν όπου οι νόμοι του θα ήταν τόσο συγκεκαλυμμένοι, τα κίνητρα τόσο καλά κρυμμένα, η μελωδία τόσο απόκρυφη που η αποκωδικοποίηση του κοσμικού αυτού κώδικα θα απαιτούσε ασύγκριτα πιο πολλές διανοητικές ικανότητες από αυτές που διαθέτει ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Αλλά θα μπορούσαμε να ζούμε και σε ένα σύμπαν που οι κανονικότητες θα ήταν τόσο εμφανείς και διάφανες, που θα τις είχαμε μπροστά στα μάτια μας και δεν θα χρειαζόταν καμιά διανοητική προσπάθεια να καταλάβουμε το νόημά τους. Βρισκόμαστε δηλαδή σε ένα ενδιάμεσο σύμπαν. Το έργο δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο. Είναι αρκετά δύσκολο ώστε να αποτελεί για μας μια σοβαρή πρόκληση, χωρίς να μας αποθαρρύνει και να μας αναγκάζει να κατεβάσουμε τα όπλα. Είναι στο χέρι μας να αποκωδικοποιήσουμε τον κοσμικό αυτό κώδικα και έτσι, κοιτάζοντας προς τα πάνω και χωρίς καμιά αλαζονική διάθεση, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς μια πληρέστερη κατανόηση του κόσμου. Το κέρδος μας σε κάθε περίπτωση θα είναι μεγάλο.