Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
19:22:49

Χαλκίδα

Χαλκίδα και Ερέτρια στην Αμφικτυονία Αρχαίων Πόλεων

Υπογράφηκε το απόγευμα της Κυριακής 27ης Μαρτίου, σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, η ιδρυτική Πράξη της Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων .

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο οποίος είχε τη σχετική πρωτοβουλία, σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και μελών της UNESCO,

Ως ιδρυτικά μέλη της Αμφικτυονίας συνυπέγραψαν ο Δήμος Χαλκιδέων και ο Δήμος Ερέτριας.

Στην Αμφικτυονία (έννοια πιο επίκαιρη από ποτέ) προσχωρούν οι Δήμοι όλης της χώρας που έχουν επισκέψιμους μουσειακούς ή αρχαιολογικούς χώρους με πλούσια ιστορία (αναδεικνύοντας και πάλι τη συνύπαρξη των –εξ άλλου, ομόρριζων «Πόλις – Πολιτεία – Πολίτης – Πολιτική – Πολιτισμός»).
Βασική επιδίωξη της Αμφικτυονίας (σε ρόλο σύγχρονου ιερομνήμονος) είναι η προώθηση και βέλτιστη οργάνωση του ελληνικού πολιτισμού σε τοπικό επίπεδο και η σωστή διαχείριση των θεμάτων του, όπως η προστασία, η διεκδίκηση και η διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Στους στόχους της Αμφικτυονίας περιλαμβάνεται η διεκδίκηση και επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα με την συμμετοχή προσωπικοτήτων διεθνούς φήμης.
Μέλη της Αμφικτυονίας θα είναι Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμοι και φορείς, ενώ την «αιγίδα» του θεσμού έχουν το υπουργείο Εσωτερικών, η Ένωση Περιφερειών και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.