Τετάρτη 21 Μαϊου 2025
12:23:43

Χαλκίδα

Δράσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Την Κυριακή 18 Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων.

Στις μέρες μας, σε μια εποχή διαρκούς μετασχηματισμού της κοινωνίας, έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Τα μουσεία οφείλουν να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία και να δημιουργήσουν νέες συνθήκες λειτουργίας και επικοινωνίας με το κοινό. Στο πλαίσιο αυτό, το θέμα του φετινού γιορτασμού είναι «Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή», με ειδικότερες αναφορές στη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την εμπλοκή των νέων ανθρώπων στη διαμόρφωση των μουσείων του αύριο και την ενσωμάτωση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας συμμετέχει στο γιορτασμό με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στα μουσεία, τις αρχαιολογικές συλλογές και τους αρχαιολογικούς χώρους αρμοδιότητάς της.

Παράλληλα, έχει προγραμματίσει τις ακόλουθες δράσεις στο Διαχρονικό Μουσείο «Αρέθουσα» στη Χαλκίδα:

• Την Παρασκευή 16 Μαΐου, στις 9 το πρωί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου:
Συζήτηση του τρόπου αποτύπωσης και διάδοσης της πληροφορίας στην αρχαιότητα. Το παράδειγμα των ενεπίγραφων πλακών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου.
Η δράση, διάρκειας μίας ώρας, πραγματοποιείται από κοινού με το 1ο Δημ. Σχολείο Καρύστου

• Την Παρασκευή 16 Μαΐου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα»:
Οι νέες τεχνολογίες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα». Παρουσίαση από αρχαιολόγο των εκθεμάτων του Μουσείου μέσα από τα ντοκιμαντέρ που πλαισιώνουν τη θεματική έκθεση.
Η δράση, διάρκειας σαράντα λεπτών, πραγματοποιείται στις 10 το πρωί και στις 12 το μεσημέρι. Για συμμετοχή προαπαιτείται κράτηση στο τηλέφωνο 2221350793.