Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
16:13:24

Χαλκίδα

Ανηφορίτης 1829, Ριτσώνα 1944: Από το δύσκολο δρόμο της Ιστορίας!

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 110 Έλληνες πατριώτες, οι οποίοι εκτελέστηκαν στις 16 Μαΐου του 1944 με αποτρόπαιο τρόπο από τους κατακτητές Ναζί, στον χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το ειδικά κατασκευασμένο Μνημείο της Ριτσώνας, διοργανώνουν ο πολιτιστικός – περιβαλλοντικός Σύλλογος «Σιδερίτης» και ο Σύλλογος Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα, την Παρασκευή 14 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, στο υπαίθριο θεατράκι «Παν. Κωτσόπουλου» στη Μέσα Παναγίτσα.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:
- ομιλία από τον εκπαιδευτικό - ιστορικό ερευνητή Κωνσταντίνο Μπαϊρακτάρη, με θέμα «Ανηφορίτης – Ριτσώνα (1829, 1944). Ένας σκολιός της ιστορίας δρόμος...»
- παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού
- μουσική από καλλιτέχνες της πόλης με τραγούδια σχετικά με το θέμα.

[ Η Μάχη του Ανηφορίτη ήταν ένα από τα τελευταία πολεμικά επεισόδια της Επανάστασης του '21, με τις Ελληνικές δυνάμεις να καθοδηγούνται από τον Δημήτριο Υψηλάντη και να εκδιώκουν τον Ομέρ Πασά από την Εύβοια. ]

[ Η εκτέλεση των 110 πατριωτών έγινε με το πρόσχημα των αντιποίνων για 5 νεκρούς των κατοχικών στρατευμάτων μετά από επίθεση που δέχτηκε κομβόι με καμιόνια σε ενέδρα των ανταρτών στις ανηφοριές της Ριτσώνας.
Αφού αποτράπηκε η εκτέλεση νέων από τη Δροσιά και τη Χαλκίδα, οι κατακτητές στράφηκαν στην Αθήνα. Οι 110 εκτελεσθέντες μεταφέρθηκαν από τις Φυλακές Χατζηκώστα και ήταν ανάπηροι πολέμου που είχαν συλληφθεί μέσα από νοσοκομεία, με τις υποδείξεις των φουστανελοφόρων των Ταγμάτων Ασφαλείας (οι γνωστοί ως «Γερμανοτσολιάδες») και πρακτόρων των Γερμανών. Ο καθένας τους, με κύρος στα μάτια των πατριωτών ως ανάπηροι από τον πόλεμο ενάντια στον εισβολέα, με την ένταξή τους στο ΕΑΜ ανέτρεπαν το αφήγημα της κατοχικής κυβέρνηση Ράλλη για ανθέλληνες ΕΑΜίτες και ως εκ τούτου έγιναν στόχος.
Της εκτέλεσης των 110 στη Ριτσώνα το 1944, είχαν προηγηθεί οι εκτελέσεις 20 στη Χαλκίδα στις 23 Μαρτίου, 22 στην Ιστιαία και 18 στις Γούβες στη 1 Απριλίου, 30 στη Χαλκίδα και 18 στην Ιστιαία στις 5 Μαΐου, 47 στη Χαλκίδα στις 6 Μαΐου και ακολούθησαν οι εκτελέσεις 32 στους Ταξιάρχες στις 24 Μαΐου και 25 στη Χαλκίδα στις 2 Αυγούστου. ]