Παρασκεύη 19 Ιουλίου 2024
13:00:24

Χαλκίδα

Ο Ορειβατικός Σύλλογος για τις περιβαλλοντικές απειλές

Εκδήλωση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, διοργανώνει ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας, την Τετάρτη 5 Ιουνίου, στις 7 το βραδάκι στο «Στρογγυλό» της παραλίας της πόλης.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει
- ενημερώσεις για τα κύρια περιβαλλοντικά προβλήματα και απειλές για την Χαλκίδα την Εύβοια και την Σκύρο: την καταστροφή από την πλήρη βιομηχανοποίηση με τα αιολικά, τα συστήματα μπαταριών αποθήκευσης, τα πλωτά φωτοβολταϊκά, τις ιχθυοκαλλιέργειες, τις εξορύξεις, τη διαχείριση των αποβλήτων.
- ζωγραφική για όλους σε ένα μεγάλο κοινό έργο διαστάσεων 2μ. Χ 6μ. με θέμα «τι αντιλαμβανόμαστε ως περιβάλλον;»
- συναυλία με τους «Μαντάρα» και «Καντινέλια».

..............................................................................................................................

Ενστερνιζόμενος το σύνθημα, «Δεν γιορτάζουμε. Στέλνουμε σήμα κινδύνου», ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας αξιολογεί τους κινδύνους:
«Για τις θάλασσές μας, που μετατρέπονται σε βιομηχανικές ζώνες για εξορύξεις υδρογονανθράκων, υπεράκτια αιολικά πάρκα και εντατικές υδατοκαλλιέργειες.
Για τις ακτές μας, τα 16.000 χιλιόμετρα της ακτογραμμής μας που καταπατώνται με μανία,
μόνο 198 παραλίες χαρακτηρίζονται ελεύθερες, οι υπόλοιπες γίνονται οικονομικά απρόσιτες για τους περισσότερους και κάποιες γίνονται κλειστές και απροσπέλαστες για όλους, αν το επιθυμούν οι επενδυτές που τις εκμεταλλεύονται.
Για τα βουνά μας, που αντί για δάση σκεπάζονται με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.
Για τα δάση μας, που καίγονται και «αξιοποιούνται» αντί να αναδασωθούν.
Για τα ποτάμια και τα ρέματα που ρυπαίνονται, μπαζώνονται και φράζονται και ύστερα θρηνούμε για την πλημμύρα και την καταστροφή.
Για τα νησιά μας, που βουλιάζουν από τον υπερτουρισμό, καταπίνοντας την ομορφιά, τη φυσιογνωμία, τον τρόπο ζωής, τον πολιτισμό αιώνων.
Για τις πόλεις, που γίνονται αβίωτες για τους κατοίκους τους.
Για το νερό, που από δημόσιο αγαθό μετατρέπεται σε εμπορεύσιμο προϊόν.
Για τα άγρια ζώα και πουλιά, που εξοντώνονται μαζί με το φυσικό τους περιβάλλον, αλλά και για τα ήμερα που βασανίζονται στο όνομα της αφθονίας, της έρευνας ή της ψυχαγωγίας.
Για την κλιματική κρίση, που πολεμάμε με τρόπο παράλογο εξοντώνοντας στο όνομά της κάθε φυσικό μας σύμμαχο στην αντιμετώπισή της -δάση, θαλάσσιες ποσειδωνίες, βιοποικιλότητα, ελεύθερη γη.
Για τα δηλητήρια που πίνουμε και τρώμε, ανήμποροι να κάνουμε αλλιώς.
Για τη γεωργική γη και τα βοσκοτόπια, τους αγρότες, τους ψαράδες, τους μελισσοκόμους και όλους εκείνους που παράγουν τον αληθινό πλούτο της χώρας.

Στο όνομα μιας ανάπτυξης χωρίς όρια, χωρίς προοπτική και οφέλη για τους πολλούς και χωρίς έλεος για τη φύση, αυτό είναι σήμερα το τοπίο της ζωής μας.» Και καταλήγει: «Το τοπίο είναι η προβολή της ψυχής ενός λαού πάνω στην ύλη», είπε κάποτε ο Ελύτης. Σήμερα καταστρέφεται μαζί με την ψυχή μας.»