Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
03:37:29

Χαλκίδα

Η Πανήγυρη του Οσίου Ιωάννη του Ρώσσου

Όπως κάθε χρόνο, στις 27 Μαΐου πανηγυρίζει ο Ναός του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου του Νέου Ομολογητή, στο (Νέο) Προκόπι.

Φέτος, ο εορτασμός είναι ιδιαίτερος.
Μιας και συμπληρώνονται «100 ολόκληρα χρόνια από τότε που με απερίγραπτες θυσίες και κινδύνους, μετά τη Μικρασιατική περιπέτεια, οι Προκοπιείς Πρόσφυγες έφεραν στον τόπο μας το αδιαλώβητο και μυροβόλο Λείψανο του Αγίου».
Αλλά και διότι, ανήμερα της εορτής, έχει προαγγελθεί «η έλευση τμήματος (μέρος της παλάμης και των δακτύλων) της δεξιάς χειρός του Αγίου και η επανένωσή του με το ιερό Λείψανο».

Το πρόγραμμα του εορτασμού, έχει ως εξής:

Παραμονή της εορτής, Κυριακή 26 Μαΐου
7 το απόγευμα: Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός.
10 το βράδυ: Αγρυπνία (Εσπερινός – Παράκληση - Λειτουργία).

Ανήμερα της εορτής, Δευτέρα 27 Μαΐου
6:45 το πρωί: Όρθρος και (στις 7:15) Αρχιερατική Χοροστασία, στη συνέχεια (στις 8:30) Αρχιερατικό Συλλείτουργο καθώς και (στις 9:30) Εσπερινός της Γονυκλισίας.
Μετά τη Λειτουργία, στις 10:45 το πρωί, θα ακολουθήσει η λιτανεία του Σκηνώματος του Οσίου, με τους πιστούς να ακολουθούν την πομπή.

Στις ακολουθίες του διημέρου θα λάβουν μέρος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, οι Μητροπολίτες Καρυστίας & Σκύρου Σεραφείμ, Ειρηνουπόλεως Νίκανδρος, Κορίνθου Διονύσιος, Καρπενησίου Γεώργιος, Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως Νικηφόρος, Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, ο Επίσκοπος Σκοπέλου Νικόδημος καθώς και ο οικείος Μητροπολίτης Χαλκίδας – Ιστιαίας & Βορ. Σποράδων, Χρυσόστομος.

Οι ακολουθίες θα μεταδοθούν απ' ευθείας από την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και θα είναι διαθέσιμες στις ιστοσελίδες της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Τηλεόρασης (https://orthodoxtv.gr), της Ορθόδοξης Ελληνικής Ενημερωτικής Τηλεόρασης 4Ε (https://www.tv4e.gr), της Μητρόπολης Χαλκίδας (http://www.imchalkidos.gr) και του Προσκυνήματος του Οσίου (https://oir.gr).
Επίσης, θα μεταδοθούν και από τους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς της Εκκλησίας της Ελλάδας (89.5 fm) και της Μητρόπολης Χαλκίδας (97,7 fm).
..............................................................................................................................

[ Δεύτε προσκυνήσωμεν πιστοί λείψανον περίσεπτον και πανυπέρτιμον Ιωάννου θεόφρονος, αγνίσωμεν χείλη, όμματα και μέτωπα και ικετεύσωμεν...

Η χάρη και οι πρεσβείες του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Ιωάννου μετά πάντων και υπέρ πάντων ημών. Αμήν. ]