Πέμπτη 23 Μαϊου 2024
06:26:58

Χαλκίδα

«Δρόμος θυσίας» στη μνήμη των 30 εκτελεσθέντων στο Κακολύρι

Τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Ταξιαρχών της 24ης Μαΐου 1944 από τα Γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, συνοδεία των Ταγμάτων Ασφαλείας («Γερμανοτσολιάδες»), τιμάει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ταξιαρχών.
Οι εκδηλώσεις μνήμης για τους 30 εκτελεσθέντες πατριώτες, πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Συλλόγων από τον Πύργο, τους Ανδρονιάνους και τους Γιάννηδες, οικισμούς που επίσης είχαν θύματα.

• Το Σάββατο 18 Μαΐου, διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά ο ΔΡΟΜΟΣ ΘΥΣΙΑΣ «Κακολύρι 1944», σε δύο διαδρομές: των 10,2 χλμ., στις 5 το απόγευμα και των 4,5 χλμ., στις 5:10 το απόγευμα. Με κοινή αφετηρία τη Γέφυρα της Σκοτεινής και κοινό τερματισμό στον τόπο εκτέλεσης, όπου βρίσκεται ειδικά κατασκευασμένο Μνημείο.

Η διαδρομή του 1,5 χλμ. για τους μαθητές, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Μαΐου, το πρωί, ακολουθώντας ακριβώς τη μαρτυρική πορεία των συλληφθέντων προγόνων τους, από το κέντρο του χωριού προς τον τόπο εκτέλεσης τους.
Μετά τον τερματισμό των μικρών αθλητών θα ακολουθήσουν, επιμνημόσυνη δέηση, ομιλίες, κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο νεκρών.

Ο χώρος του μαυσωλείου όπου στεγάζονται και εκτίθενται τα οστά των 30 εκτελεσθέντων συμπατριωτών θα είναι ανοικτός και επισκέψιμος, το Σάββατο 9 το πρωί με 8 το βράδυ και την Κυριακή 9 το πρωί με 12 το μεσημέρι.

• Εκτός από τους δρόμους θυσίας, το Σάββατο 18 Μαΐου στις 9 το βράδυ, διοργανώνεται ΚΑΙ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΝΗΜΗΣ, στο Σχολείο των Ταξιαρχών, με τη συμμετοχή του συγκροτήματος «Κοινοί Θνητοί».