Παρασκεύη 14 Ιουνίου 2024
05:59:55

Χαλκίδα

Τιμώντας τους 110 πατριώτες που εκτελέστηκαν στη Ριτσώνα

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους 110 Έλληνες πατριώτες, οι οποίοι εκτελέστηκαν στις 16 Μαΐου του 1944 με αποτρόπαιο τρόπο από τους κατακτητές Ναζί, στον χώρο του ειδικά κατασκευασμένου Μνημείου της Ριτσώνας, διοργανώνουν ο πολιτιστικός – περιβαλλοντικός σύλλογος «Σιδερίτης» και η αντιστασιακή ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Την Κυριακή 12 Μαΐου, στις 10:30 το πρωί, στο χώρο του Μνημείου, θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση, θα γίνουν σύντομες ομιλίες για το τραγικό ιστορικό γεγονός από εκπροσώπους των διοργανωτών και θα κατατεθούν 110 τριαντάφυλλα από τα παιδιά «Σιδερίτη» και στεφάνια από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, φορείς και συλλόγους που θα παραβρεθούν.

Αμέσως μετά, όποιος/-α επιθυμεί θα μπορεί να συμμετάσχει σε σύντομη πεζοπορίαστο γειτονικό αρχαίο Διατείχισμα Ανηφορίτη, σε μία εύκολη διαδρομή διάρκειας 50 λεπτών.

Το ίδιο βράδυ, στο υπαίθριο θεατράκι «Παν. Κωτσόπουλου» στη Μέσα Παναγίτσα, θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον εκπαιδευτικό - ιστορικό ερευνητή Κωνσταντίνο Μπαϊρακτάρη, με θέμα «Κατοχή και Αντίσταση στην Εύβοια (1941-1944)».

[ Η εκτέλεση των 110 πατριωτών έγινε με το πρόσχημα των αντιποίνων για 5 νεκρούς των κατοχικών στρατευμάτων μετά από επίθεση που δέχτηκε κομβόι με καμιόνια σε ενέδρα των ανταρτών στις ανηφοριές της Ριτσώνας.
Αφού αποτράπηκε η εκτέλεση νέων από τη Δροσιά και τη Χαλκίδα, οι κατακτητές στράφηκαν στην Αθήνα. Οι 110 εκτελεσθέντες μεταφέρθηκαν από τις Φυλακές Χατζηκώστα και ήταν ανάπηροι πολέμου που είχαν συλληφθεί μέσα από νοσοκομεία, με τις υποδείξεις των φουστανελοφόρων των Ταγμάτων Ασφαλείας (οι γνωστοί ως «Γερμανοτσολιάδες») και πρακτόρων των Γερμανών. Ο καθένας τους, με κύρος στα μάτια των πατριωτών ως ανάπηροι από τον πόλεμο ενάντια στον εισβολέα, με την ένταξή τους στο ΕΑΜ ανέτρεπαν το αφήγημα της κατοχικής κυβέρνηση Ράλλη για ανθέλληνες ΕΑΜίτες και ως εκ τούτου έγιναν στόχος.
Της εκτέλεσης των 110 στη Ριτσώνα το 1944, είχαν προηγηθεί οι εκτελέσεις 20 στη Χαλκίδα στις 23 Μαρτίου, 22 στην Ιστιαία και 18 στις Γούβες στη 1 Απριλίου, 30 στη Χαλκίδα και 18 στην Ιστιαία στις 5 Μαΐου, 47 στη Χαλκίδα στις 6 Μαΐου και ακολούθησαν οι εκτελέσεις 32 στους Ταξιάρχες στις 24 Μαΐου και 25 στη Χαλκίδα στις 2 Αυγούστου. ]