Πέμπτη 23 Μαϊου 2024
05:32:35

Χαλκίδα

Θαλασσινό Καρναβάλι και φέτος

Ο Δήμος Χαλκιδέων ετοιμάζεται και φέτος να γιορτάσει τις Αποκριές.Με εκδηλώσεις, που έχουν στήριξη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας και τον Οργανισμό Λιμένων Ν. Εύβοιας, σε συνεργασία με επαγγελματικούς και πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου. Αρχής γενομένης από την Τσικνοπέμπτη, 7 Μαρτίου και σε όλη τη διάρκεια της περιόδου, με αποκορύφωμα την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, 17 Μαρτίου, με το Θαλασσινό Καρναβάλι.

Πέμπτη 7 Μαρτίου, ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ
• Τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Χαλκιδέων δίνουν τον ρυθμό της Αποκριάς, ξεσηκώνουν τον κόσμο και σηματοδοτούν την έναρξη του Θαλασσινού Καρναβαλιού Χαλκίδας 2024, σε σημεία της πόλης: στην πλατεία πίσω από τα Δικαστήρια, στις 11 το πρωί / στην πλατεία Εμπόρων στη Δημοτική Αγορά, στη 1 μετά το μεσημέρι, με «κρεατοκεράσματα» (σε συνεργασία με το Σωματείο Καταστηματαρχών Εστίασης, Αναψυχής και Ψυχαγωγίας Εύβοιας) / στο εμπορικό κέντρο, στον πεζόδρομο της Αβάντων, στις 6 το απόγευμα.
• Παραδοσιακό γλέντι (σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας «τ' Αλωνάκι»), με μουσική, χορό και κεράσματα στο Πάρκο στο Αλωνάκι, Όχης και Κυμαίων, με ώρα έναρξης στις 6:30 το απόγευμα.

Παρασκευή 8 Μαρτίου, «ΑΡΚΟΥΔΙΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ»
• Αναβίωση του εθίμου του Αρκουδίστικου χορού της Γέργερης Ηρακλείου (σε συνεργασία με το Σύλλογο Κρητών Ν. Ευβοίας «Ο Ψηλορείτης») σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με πανδαιμόνιο από κουδούνια, Κρητική μουσική, χορό, σκωπτικές μαντινάδες, ρακές και μουτζουρώματα, προσπαθώντας παράλληλα να βοηθήσει τον έρμο τον βοσκό να μαζέψει τα άτακτα τραγιά του...

Σάββατο 9 Μαρτίου, «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΠΟΚΡΙΑ»
• Παραδοσιακό γλέντι (σε συνεργασία με Πολιτιστικούς Συλλόγους της πόλης), με μουσική και χορό, φωτιές, καζάνια με φαγητό, στην πλατεία Αγίου Νικολάου, από τις 6 το απόγευμα.

Κυριακή 10 Μαρτίου, «ΤΑ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΟΥ»
• Ο Αποκριάτικος θεσμός της Χαλκίδας έρχεται για ακόμη μια χρονιά να ενώσει ομάδες πολιτών (συλλόγους, σχολεία κ.α.), μικρούς και μεγάλους, στη μεγαλύτερη χορευτική αλυσίδα. Που ξεκινάει στις 11:30 το πρωί και καταλήγει να χορεύει το Ευβοιώτικο Καβοντορίτικο, κατά μήκος της παραλίας της Χαλκίδας, διεκδικώντας κάθε χρονιά και ένα νέο ρεκόρ συμμετοχών (άνω των 1.500 ατόμων).

Κυριακή 10 Μαρτίου, ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ
• Αμέσως μετά τα «Γαϊτανάκια του Ευρίπου», στο Στρογγυλό της παραλίας, ακολουθεί νησιώτικο γλέντι, με τους Νίκο Οικονομίδη, Κυριακή Σπανού και την ορχήστρα τους.

Παρασκευή 15 Μαρτίου, «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ»
• Αναβίωση αποκριάτικων εθίμων, από το Παράρτημα Χαλκίδας του Λυκείου Ελληνίδων, στις 7:30 το βράδυ στην πλατεία Μάλλιου, μπροστά από το «Κόκκινο Σπίτι».

Σάββατο 16 Μαρτίου, ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΠΕΖΟΠΟΡΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
• Το στεριανό κομμάτι του «Θαλασσινού Καρναβαλιού». Μια μεγάλη παρέλαση πεζοπόρων τμημάτων, με άρματα και πλήθος Καρναβαλιστών με ευρηματικές ενδυμασίες και κατασκευές, η οποία ξεκινά στις 5 το απόγευμα από το «Κόκκινο Σπίτι» και μέσα σε ξέφρενους ρυθμούς, με μουσικές latin, 80s και disco, καταλήγει στην παραλία, μέχρι τη γέφυρα του Ευρίπου.

Σάββατο 16 Μαρτίου, «ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ»
• Τη «νύχτα των πολύχρωμων προσφορών» (κατά το γνωστότερο «Λευκή Νύχτα») διοργανώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Χαλκίδας, στο εμπορικό κέντρο της πόλης, από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ. Ατμόσφαιρα στο κλίμα της Αποκριάς, πολύχρωμη και χαρούμενη, παρέα με τους «Μαντάρα», που θα μας ταξιδέψουν μουσικά και μεγάλες προσφορές στα καταστήματα.

Κυριακή 17 Μαρτίου, «ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ»
• Σε πλήθος δραστηριοτήτων για τα παιδιά, με το γενικό τίτλο «Αποκριάτικες περιπέτειες», προσκαλεί το Πολιτισμικό Σχολείο» του Συλλόγου Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας «Τ' Αλωνάκι», που μεταφέρεται στην πλατεία Αγίου Νικολάου, με «το κουδούνι να χτυπάει» στις 11 το πρωί.

Κυριακή 17 Μαρτίου, ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ
• Θαλασσινό Καρναβάλι Χαλκίδας χωρίς θάλασσα δεν γίνεται. Η τελετή λήξης έχει φέτος πρωταγωνιστή τον Εύριπο και τα μοναδικά νερά του. Σε ένα υπερθέαμα φωτός, ήχου, πυροτεχνημάτων και πολλών εκπλήξεων, που ξεκινάει στις 7 το βράδυ και μας καλεί να ανακαλύψουμε «τα ίχνη του Ευρίπου»...

Κυριακή 17 Μαρτίου, ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ
• Η τελευταία βραδιά της Αποκριάς κλείνει με μια παραθαλάσσια συναυλία με τον Κωστή Μαραβέγια, παρέα με την μπάντα του και μουσικές και τραγούδια που μας σέρνουν στο χορό και μας φέρνουν αγκαλιά.