Πέμπτη 23 Μαϊου 2024
06:12:53

Χαλκίδα

Ένας παγκοσμίου φήμης μαθηματικός παρουσιάζει τους Πυθαγόρειους συναδέλφους του

Ο παγκοσμίου φήμης Κύπριος μαθηματικός «του Σύμπαντος» Δημήτρης Χριστοδούλου, την Κυριακή 3 Μαρτίου, στις 7 το βράδυ στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου στη Χαλκίδα, δίνει διάλεξη με θέμα «Η Πυθαγόρεια μουσική, αριθμητική και γεωμετρία».

Η διάλεξη δίνεται εν μέσω του Φεστιβάλ που διοργανώνει η Χορωδία «Πυθαγόρειος Αρμονία Χαλκίδας» του Εξωραϊστικού Περιβαλλοντικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Κανήθου.
Με τον ομιλητή να τιμάται από την Περιφέρεια και το Παράρτημα Εύβοιας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

[ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Ο Δημήτρης Χριστοδούλου στα είκοσί του χρόνια αναγορεύτηκε διδάκτορας στο Princeton. Δίδαξε σε σπουδαία Πανεπιστήμια του εξωτερικού (Ινστιτούτο Courant Νέας Υόρκης, Princeton, ΕΤΗ Ζυρίχης).
Ασχολήθηκε με κάποια από τα δυσκολότερα θέματα της Μαθηματικής Φυσικής. Σημαντικό μέρος από το επιστημονικό του έργο εστιάζεται στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Άινσταϊν, στην Υφή του Χωροχρόνου (ο ίδιος απέδειξε την Ευστάθεια του Χώρου Minkowski), στη δημιουργία Μελανών Οπών στο κενό κάτω από ισχυρά βαρυτικά κύματα και στα τρισδιάστατα ρευστά (με κυριότερη εργασία για τις εξισώσεις του Euler που διέπουν την εξέλιξη ενός συμπιεστού ρευστού και το πρόβλημα της τυρβώδους ροής).
Έχει λάβει μερικά από τα σημαντικότερα βραβεία που απονέμονται σε μαθηματικούς (βραβείο Ιδρύματος Mac Arthur, Bocher της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας, βραβείο Αστρονομίας Τomalla, Show Prize κ.α.). Ενώ, μιλάει εξαιρετικά τα ελληνικά, χωρίς ίχνος αμερικανικής ή άλλης ξενόφερτης προφοράς. ]