Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023
04:22:20

Χαλκίδα

«200 μέτρα» που τα χωρίζει το τείχος της Λωρίδας της Γάζας

«200 ΜΕΤΡΑ» ΠΟΥ ΤΑ ΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΗΣ ΛΩΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ!

Η ταινία «200 μέτρα» θα προβληθεί την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, στις 7 το βράδυ στην πλατεία των Ψαχνών.
Η ταινία αποτυπώνει το ανθρώπινο (πέρα και πάνω απ' όλα) δράμα του Παλαιστινιακού λαού και όσων ζουν στη Δυτική Όχθη, με ένταση και πάθος, αφήνοντας στο περιθώριο τις όποιες ενστάσεις.
Την εκδήλωση διοργανώνουν οι κομματικές οργανώσεις Διρφύων - Μεσσαπίων του ΚΚΕ.

.........................................................................................................................

Παλαιστινιακή δραματική παραγωγή του 2020, έγχρωμη, διάρκειας 96', σε σκηνοθεσία Αμίν Ναιφέ, με τους Αλί Σουλιμάν, Άννα Ουντερμπέργκερ, Μοτάς Μαλέζ, Λόνα Ζρέϊκ κ.α. Έλαβε βραβείο Κοινού «BNL People's Choice» στο Φεστιβάλ Βενετίας και «Χρυσό Αλέξανδρο» στο Διαγωνιστικό Τμήμα «Γνωρίστε τους Γείτονες» του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Διαθέσιμη αποκλειστικά στην πλατφόρμα Cinobo.

Μια ιστορία πατρικής αγάπης με φόντο τη Δυτική Οχθη. Μία ταινία που βρίσκεται ανάμεσα στο ρεαλισμό και στον ποιητικό ρεαλισμό, αφήνει το συναίσθημα να βγει όπως πρέπει, βιωματικά, αιχμαλωτίζει το βλέμμα και σε κρατάει μέχρι το τέλος, όχι με το σασπένς αλλά με τη λαχτάρα να δεις τι έγινε και αν όλα πήγαν καλά. Γιατί σε αυτή την ταινία, το ζητούμενο είναι ο Άνθρωπος.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ: 200 μέτρα χωρίζουν τον Μουσταφά από τη γυναίκα του Σαλγουά και τα παιδιά τους. Τα σπίτια τους είναι αντικριστά, υπάρχει μάλιστα οπτική επαφή μεταξύ τους, όμως αυτή η απόσταση που σε κάθε άλλη περίπτωση θα περπατιόταν εντός ολίγων λεπτών, στην περίπτωσή τους είναι αδιαπέραστη. Κι αυτό γιατί ανάμεσά τους παρεμβάλλεται ένα τείχος, εκείνο της Δυτικής Όχθης, που έχει επιβληθεί στον λαό του Μουσταφά και τον έχει διχοτομήσει.
Η οικογένεια θα μπορούσε να είναι μαζί, όμως ο Μουσταφά αρνείται πεισματικά να ζητήσει άδεια παραμονής από τις ισραηλινές αρχές. Όλες οι δουλειές είναι στην αντίπερα όχθη, στη γη των πλούσιων εποίκων, με αποτέλεσμα η γυναίκα του να αναγκαστεί να ζει στην άλλη πλευρά, όπου κάνει δύο δουλειές. Ακόμα και ο ίδιος έχει βγάλει άδεια προσωρινής εργασίας και περνάει καθημερινά έναν γραφειοκρατικό και ταπεινωτικό έλεγχο, για να βιοποριστεί, αλλά και για να αγκαλιάσει τα παιδιά του.
Μία μέρα ο Μουσταφά δέχεται το τηλεφώνημα που τρέμει κάθε γονιός: ο γιος του έχει πάθει ένα ατύχημα. Τρέχει να περάσει από το Ισραηλινό checkpoint, αλλά δεν του επιτρέπεται η είσοδος, μιας και για κακή του τύχη η άδεια εργασίας του έχει λήξει.
Όταν οι ίδιοι κανόνες που αποξένωσαν τη ζωή του, βάζουν σε κίνδυνο την οικογένειά του, αυτός δεν θα συνεχίσει να τους υπακούει. Η αγάπη του πατέρα δεν τα βάζει κάτω και ο Μουσταφά θα πρέπει να βρει τρόπο να περάσει πάση θυσία τα σύνορα και να φτάσει στον γιο του. Μια απόσταση 200 μέτρων γίνεται μία οδύσσεια 200 χιλιομέτρων, καθώς ο Μουσταφά, μην έχοντας καμία επιλογή πια, εμπιστεύεται τη μετάβασή του στο δίκτυο των παράνομων λαθρεμπόρων που γνωρίζουν τα τρωτά σημεία του τείχους για να περάσουν ανθρώπους και εμπορεύματα ...