Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2023
18:29:07

Χαλκίδα

Το μοιρολόι «της Μαργιολας» αφηγείται την ψυχή των Ηπειρωτών

Βραδιά αφιερωμένη στην μουσικοχορευτική παράδοση της Ηπείρου και όχι μόνο, διοργανώνει ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Εύβοιας, το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ στο υπαίθριο θέατρο «Ορέστης Μακρής» στο Πάρκο Λαού, στη Χαλκίδα.

Η βραδιά θα ξεκινήσει με τη μουσικοχορευτική παράσταση «Ένα μοιρολόι αφηγείται...».
Οι συντελεστές της παράστασης αφηγούνται «το μοιρολόι της Μαργιολας» ένα από τα πιο γνωστά μοιρολόγια της Ηπείρου, που εκφράζει υποδειγματικά την εθνική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων της και καθρεφτίζει τη ψυχή και την ιστορία του τόπου.
Η χαρά του γάμου, η δύσκολη ζωή κατά την Τουρκοκρατία, η ξενιτιά, ο θάνατος είναι μερικά από τα κοινωνικά θέματα που μας αναλύει. Και στο αποκορύφωμα του. Ένας άντρας μοιρολογάει πάνω στον τάφο της γυναίκας του. Δεν υπάρχει πιο εμβληματικό, πιο όμορφο, πιο σπαρακτικό, πιο ερωτικό μοιρολόι από τη «Μαργιόλα». Στην Ήπειρο η «Μαργιόλα» αρχίζει γάμους, τελειώνει κηδείες και συμμετέχει σπαρακτικά σε ζωντανούς αποχωρισμούς, όπως αυτούς των ξενιτεμένων
Κατά τη διάρκεια της παράστασης, επί σκηνής θα εμφανιστούν οι περισσότερες από τις παραδοσιακές ενδυμασίες της Ηπείρου.

Με το τέλος της παράστασης, θα ακολουθήσει γλέντι για όλον κόσμο, με τραγούδια και χορούς από την Ήπειρο αλλά και απ' όλη την Ελλάδα.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Θοδωρής Γεωργόπουλος (κλαρίνο, φλογέρα) / Παναγιώτης Ξυδέας (βιολί) / Παύλος Κάσσης (κρουστά) / Μιχάλης Ζάμπας (λαούτο, τραγούδι) / Μαρίνα Μανωλάκου (τραγούδι)
Συμμετέχουν με τα χορευτικά τους: Πανηπειρωτικός Σύλλογος Εύβοιας / Κέντρο Λαϊκού Πολιτισμού Αιγάλεω / Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών
Μουσική Επιμέλεια: Θοδωρής Γεωργόπουλος
Χορευτική Επιμέλεια: Βασίλης Πετρόπουλος, Θεοφάνης Μεντής, Κωνσταντίνος Φρυγανιώτης
Αφηγητές: Θεοδόσης Δήμος / Αντώνης Πολυδώρου / Αχιλλέας Περγάμαλης
Έρευνα: Σκοπούλη Γεωργία («Στ' απόσκια της ιστορίας», 2013)
Επιμέλεια Προγράμματος: Κωνσταντίνος Φρυγανιώτης

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: 3 ευρώ (γενική είσοδος)