Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023
04:25:20

Χαλκίδα

Τα «Βατράχια» του Αριστοφάνη κοάζουν και από τη Χαλκίδα

Η παράσταση «Βατράχια», διασκευή της κωμωδίας του Αριστοφάνη, παρουσιάζεται την Παρασκευή 18 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ στο υπαίθριο θέατρο «Ορέστης Μακρής» στο Πάρκο Λαού.

ΤΟ ΕΡΓΟ – Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Τα «Βατράχια» («πειραγμένος» ο τίτλος): Μια σύγχρονη διασκευή της αγαπημένης αριστοφανικής κωμωδίας, η οποία πραγματεύεται την αξία της ποίησης και της τέχνης στην κοινωνία μας. Μία κωμωδία με DNA τραγωδίας, που περιελάμβανε και το Επιδαύριο σκηνοθετικό βάπτισμα της Έφη Μπίρμπα.

Η υπόθεση: Η Αθήνα, λίγο πριν το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου, διανύει μια βαθιά πολιτική και πνευματική κρίση, κρίση θεσμών και αξιών. Στην άνυδρη και δυσοίωνη πραγματικότητα της πόλης, ο Διόνυσος, πατέρας κι εμπνευστής του θεάτρου, ξεκινά το ταξίδι στον Κάτω Κόσμο για να φέρει πίσω τον σπόρο της αναγέννησης, την ποίηση, ώστε να σώσει τον κόσμο που καταρρέει. Με συνοδοιπόρους τον Ξανθία και τον θόρυβο των βατράχων, μέσα από αλλεπάλληλες κωμικές και παράδοξες συναντήσεις φτάνει στον Άδη για να αναστήσει τον Ποιητή. Εκείνον που μπορεί ν' αναμετρηθεί με την επερχόμενη καταστροφή.

Από τις ρωγμές της ατόφιας κωμικότητας του έργου εκφύονται αδυναμίες ζώντων και τεθνεώτων και ανακινούνται τα δύσοσμα νερά της πραγματικότητας. Με όραμα την μεγάλη ιδέα της σωτηρίας της κόσμου, η κάθοδος του Διονύσου στον Άδη γίνεται ταυτόχρονα κατάβαση στον ίδιο τον μηχανισμό του θεάτρου. Στα ίχνη του Διονύσου, η παράσταση ζητά να φτάσει με τη σειρά της στον πυρήνα της θεατρικής δημιουργίας, με οδοδείκτη τον υπέροχο αριστοφανικό εξπρεσιονισμό.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μπλάθρας
Σκηνοθεσία – Σκηνογραφία: Έφη Μπίρμπα
Διασκευή: Έφη Μπίρμπα - Άρης Σερβετάλης - Κωνσταντίνος Μπλάθρας
Μουσική: Constantine Skourlis / Επιμέλεια κίνησης: Μιχάλης Θεοφάνους
Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Καρβέλας / Κοστούμια: Έφη Μπίρμπα - Βασιλεία Ροζάνα
Βοηθός Σκηνοθέτιδας: Δάφνη Αντωνιάδου / Βοηθός Σκηνογράφου: ΒάσιαΛύρη
Βοηθός ενδυματολόγων: Αλέξανδρος Γαρνάβος / Σύμβουλος ήχου: Νικόλας Καζάζης
Παραγωγή: Χώρος Τέχνης

Παίζουν: Άρης Σερβετάλης (Διόνυσος), Μιχάλης Σαράντης (Ξανθίας), Αργύρης Ξάφης, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μαίρη Μηνά, Έκτορας Λιάτσος, Μιχάλης Θεοφάνους, Αλεξάνδρα Καζάζου, Νάνσυ Μπούκλη, Κυριάκος Σαλής

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Γενική είσοδος: 20 ευρώ / Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr