Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023
06:07:29

Χαλκίδα

ΥΠΠΟ: Μουσική στην Ερέτρια και χορό στη Χαλκίδα

Δύο καλοκαιρινές εκδηλώσεις του ΥΠΠΟ σε Χαλκίδα και Ερέτρια

Πολιτιστικές εκδηλώσεις με εκφάνσεις κάθε είδους της σύγχρονης τέχνης και αυτό το καλοκαίρι σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, μέσα από το πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού, με τίτλο «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», που διοργανώνεται για 4η συνεχή χρονιά.

Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται δύο (σ.σ. πέρυσι τρεις) εκδηλώσεις σε αντίστοιχα σημεία της Εύβοιας. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν:

• 17 & 18 Αυγούστου | 8:30 το βράδυ | Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας
Μουσική παράσταση «Ο Καραγκιόζης και τα θηρία της κλιματικής αλλαγής»

• 26 & 27 Αυγούστου | 9 το βράδυ | Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα»
Παράσταση χορού «Μια κουκίδα Ευτοπία»

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στο Μουσείο.
Απαιτείται ηλεκτρονική προκράτηση δελτίων εισόδου, στο σύνδεσμο https://www.ticketservices.gr/event/oli-i-ellada-enas-politismos/?lang=el

...................................................................................................................

Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Το Θέατρο Σκιών του Χρήστου Στανίση παρουσιάζει στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ερέτριας, την παράσταση «Ο Καραγκιόζης και τα θηρία της κλιματικής αλλαγής», για μικρούς και μεγάλους.
Το λαϊκό είδωλο, ο διαχρονικός ήρωας της διπλανής πόρτας, ο Καραγκιόζης, είναι ο πλέον κατάλληλος πρεσβευτής για να παρουσιάσει στο κοινό τις ολέθριες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Βλέποντας ο Καραγκιόζης αυτά που συμβαίνουν γύρω του, πράγματα που επηρεάζουν το περιβάλλον, φοβάται για το μέλλον και ό,τι μπορεί να συμβεί. Κάνοντας αυτές τις σκέψεις, ο ύπνος τον τυλίγει στα φτερά του και τότε «ζει» τον εφιάλτη της κλιματικής αλλαγής. Παλεύει με τα στοιχειά της φύσης, τις μεταλλάξεις που γίνονται στα ζώα και έρχεται αντιμέτωπος με τον φοβερό εγκέλαδο. Τα μουσικά μέρη αποδίδει ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων. Σε συνδυασμό με τη μουσική μια ομάδα παραδοσιακών χορευτών εμπλουτίζει τα κενά που απαιτούνται προκειμένου να αλλάξουν σκηνικά ή φιγούρες.
Διάρκεια: 60'

Θέατρο Σκιών Χρήστου Στανίση
Σκηνοθεσία, κείμενα, μουσική επιμέλεια, φιγούρες, σκηνικά: Χρήστος Στανίσης
Επιμέλεια εκπαιδευτικού εργαστηρίου: Μαρία-Μανταλένα Σοφρά
Ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων: Μελίνα Μπιτζίδου (σαντούρι - τραγούδι), Μιχάλης Αναστασίου (λαούτο – ούτι - τραγούδι), Χρήστος Δανάς (βιολί)
Χορός: Κώστας Αλεξανδρίδης και η ομάδα του
Παραγωγή: ΚΡΟΜΑ ΑΜΚΕ Διεθνής Κοινωνικός Φορέας Πολιτισμού

 

ΜΙΑ ΚΟΥΚΙΔΑ ΕΥΤΟΠΙΑ
Το έργο «Μια κουκίδα ευτοπία» βασίζεται στη σχέση της προσλαμβανόμενης χωρικής και χρονικής απόστασης της κλιματικής κρίσης µε τη διαμόρφωση θετικών συναισθημάτων και εσωτερικών κινήτρων για την ατομική και συλλογική δέσμευση προς την επιβράδυνσή της.
Η χορογράφος Ζωή Ευσταθίου διερευνά την έννοια της απόστασης, διαμορφώνοντας σχέσεις αλληλεξάρτησης και αυτονομίας, καθώς και συλλογικής προσπάθειας. Οι χορευτές επικεντρώνονται στα θετικά συναισθήματα και τα συνδέουν µε τη δέσμευση του ατόμου και της κοινωνίας προς την κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, ακολουθούνται κινησιολογικές διαδρομές και αλληλεπιδράσεις επίμονες, υποκινούμενες από εσωτερικά κίνητρα, οι οποίες δύνανται να τους καθοδηγήσουν σε µια έρευνα συλλογικής πράξης.
Όπως µαρτυρά και ο τίτλος, η παράσταση αναζητά και διαμορφώνει, µέσω της τέχνης του χορού, των πολυμέσων και της σύγχρονης ηλεκτρονικής µουσικής, µια ευτοπία, έναν υπαρκτό τόπο και τρόπο επιβράδυνσης της κλιματικής κρίσης µέσω των θετικών συναισθημάτων.
Διάρκεια: 60'

Σύλληψη - Χορογραφία: Ζωή Ευσταθίου
Ερμηνεύουν: Θέµις-Αριάδνη Ανδρεουλάκη, Χριστίνα Σκουτέλα
Έρευνα Κίνησης: η χορογράφος, σε συνεργασία με τις χορεύτριες
Πρωτότυπη Μουσική: Tζεφ Βάνγκερ
Φωτογράφιση - Βιντεοσκόπηση: Μελίνα Μπουκουβάλα
Σχεδιασμός Φωτισμών: Μαριέττα Παυλάκη
Παραγωγή: ANEMA Dance Company