Πέμπτη 23 Μαϊου 2024
05:04:59

Χαλκίδα

«Το Θείο Τραγί» του Γιάννη Σκαρίμπα ...αλητεύει στη Χαλκίδα

«Το Θείο Τραγί» του αιρετικού Γιάννη Σκαρίμπα μετά τη γενέτειρά του Αγία Ευθυμία Φωκίδας, και στη Χαλκίδα, την πόλη που έζησε και δημιούργησε.
Παρουσιάζεται από τη Θεσσαλονικιά θεατρική ομάδα «Γκραν Γκινιόλ», την Τρίτη 8 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ στο υπαίθριο θέατρο «Ορέστης Μακρής» στο Πάρκο Λαού.

Η παράσταση εντάσσεται στην πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων «Σκαρίμπεια 2023», που διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Γιάννη Σκαρίμπα, με την υποστήριξη του ΔΟΑΠΠεΧ.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Πρόκειται για ευφάνταστη «χειροποίητη» παράσταση από τη Θεσσαλονικιά θεατρική ομάδα «Γκραν Γκινιόλ», σε σκηνοθεσία Χρήστου Παπαδημητρίου.
Ένα πρωτότυπο θεατρικό γεγονός που πλαισιώνεται από φωτισμούς και ηχητικά τοπία που δημιουργούνται ζωντανά μπροστά στους θεατές.
Μια παράσταση φτιαγμένη να «γκιζιρνά» αλήτικα όπως ο ήρωάς της, που «μετατοπεί» τα πράγματα προς μια αναρχική ανάγνωση-θέαση του κόσμου. «Να γεννιέται - μούλος - ο χρόνος...να δημιουργούνται οι ορίζοντες...»

ΤΟ ΕΡΓΟ
Μετά από ατελείωτες περιπλανήσεις, ο αντιήρωας Γιάννης επιστρέφει στα πάτρια εδάφη αναζητώντας την αγάπη της νιότης του που, παντρεμένη πια με έναν πλούσιο αστό, έχει δημιουργήσει μια ζωή που υπακούει στα «πρέπει» της κοινωνίας. Ισορροπώντας ανάμεσα στο Καλό και το Κακό, ο αλήτης και εχθρός του καθωσπρεπισμού Γιάννης, θέλει να εκδικηθεί για τον πληγωμένο του έρωτα και να προκαλέσει συγκρούσεις, ταρακουνώντας συθέμελα τις κοινωνικές συμβάσεις και τις καθιερωμένες αξίες...

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο: Γιάννης Σκαρίμπας
Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Χρήστος Παπαδημητρίου
Σκηνικά - Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη / Φωτισμοί: Διονύσης Καραθανάσης
Ηχοπεριβάλλοντα: Σάββας Τραπεζάνογλου / Κατασκευές: Γιώργος Μαυρόπουλος
Teaser: Πάνος Βλασσάς / Αφίσα: Βίκτωρ Γκουντάρας – Studio Hervik
Παραγωγή: Γκραν Γκινιόλ

Επί σκηνής: Διονύσης Καραθανάσης, Ιωάννα Λαμνή, Στάθης Μαυρόπουλος (στο ρόλο του κεντρικού ήρωα), Ιωάννα Σιδηροπούλου, Σάββας Τραπεζάνογλου.

...........................................................................................................................................

[ Η ΑΡΡΗΚΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΚΑΡΙΜΠΑ - ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Ο εκ των πρωτοπόρων της ελληνικής λογοτεχνίας, ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, βιβλιοκριτικός, ιστορικός του '21, καραγκιοζοπαίχτης και επιστολογράφος Γιάννης Σκαρίμπας.

Μια αιρετική, εκκεντρική και ανατρεπτική προσωπικότητα που με το τολμηρό και αταξινόμητο έργο του υπονόμευσε τις συμβάσεις της γλώσσας, χρησιμοποιώντας την με τρόπο παράδοξο, ειρωνικό και καυστικό, πέρα από τη γραμμική τάξη και τις φόρμες της, σε παρωδία του λογιωτισμού και κόντρα στο ρεαλισμό και την ηθογραφία, καταγράφοντας θυμόσοφα και προκλητικά την πραγματικότητα που ο ίδιος αντιλαμβανόταν και εννοούσε, σε έναν κόσμο αντεστραμμένο, που «τον γυρίζει ανάποδα για να σταθεί όρθιος».

Μια μοναδικά αυθεντική προσωπικότητα που εγκαταστάθηκε, έζησε και δημιούργησε στη Χαλκίδα, αναπτύσσοντας μαζί της μια σχέση ερωτική και βρίσκοντας σ' αυτήν, την περιπόθητη πόλη της προσωπικής του εσωτερικής ουτοπίας. Συνδέοντας άρρηκτα το όνομα του μαζί της, αυτός ως ο αιώνιος υμνητής της και αυτή ως το παντοτινό σύμβολό του. ]