Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023
06:01:02

Χαλκίδα

«Μήδεια»: Γυναίκα. Ξένη. Προδομένη. Πρόσφυγας.

Η τραγωδία του Ευριπίδη «Μήδεια» παρουσιάζεται στη Χαλκίδα, την Κυριακή 6 Αυγούστου, στις 9:30 το βράδυ στο υπαίθριο θέατρο «Ορέστης Μακρής» στο Πάρκο Λαού.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Θεϊκή καταγωγή, απόγονος του Ήλιου. Ξένη. Προδομένη. Πρόσφυγας. Γυναίκα. Πιστή στην αιώνια τιμή των όρκων. Πέρα από κάθε λογική και νόμο.
Η Μήδεια αναδείχτηκε σε διαχρονικό σύμβολο της αιώνιας μάχης ανάμεσα στα δύο φύλα. Μια τραγωδία πάθους, ένα εναλλασσόμενο παιχνίδι ισορροπίας μεταξύ ζωής και θανάτου, με άξονα και επίκεντρο τον έρωτα. Μια τραγική ιστορία που έμεινε διαχρονική στους αιώνες.
Ο Ευριπίδης, μάρτυρας της προσφυγιάς, της απώλειας και του πολέμου και διαχρονικός προφήτης της αλήθειας, γράφει για τις καταστρεπτικές συνέπειες του ανεξέλεγκτου πάθους στον άνθρωπο, της περιθωριοποίησης και του αποκλεισμού.
Η αρχετυπική πάλη μεταξύ αρσενικού και θηλυκού και η σύγκρουση ανάμεσα στην αρχέγονη πίστη των όρκων και τον στείρο ορθολογισμό, αναδεικνύει την εικόνα μιας κοινωνίας με συγκεκριμένο υλιστικό προσανατολισμό.
Μια αναγωγή στην Αθήνα της εποχής και στην επεκτατική πολιτική παντός καιρού, που σκοτώνει τα παιδιά της στο βωμό της δύναμης, της εξουσίας και του κέρδους.

ΤΟ ΕΡΓΟ
Η Υπόθεση: Ο Ιάσονας αποφασίζει να εγκαταλείψει τη Μήδεια, για να παντρευτεί τη Γλαύκη, κόρη του βασιλιά της Κορίνθου, Κρέοντα, διεκδικώντας μερίδιο στην εξουσία. Ο Κρέοντας αποφασίζει να εξορίσει τη Μήδεια και τα παιδιά από την πόλη, με τη συναίνεση του πατέρα τους. Μετά την προδοσία του Ιάσονα και την καταπάτηση των όρκων, η Μήδεια, αποφασίζει να τον εκδικηθεί, εμπλέκοντας και τα παιδιά στα σχέδιά της για εκδίκηση, στέλνοντάς τα να προσφέρουν θανάσιμα δώρα στη νέα βασιλική σύζυγο του πατέρα τους: χρυσό πέπλο και χρυσό στεφάνι. Εκείνη τα φοράει και πεθαίνει. Όπως πεθαίνει κι ο Κρέοντας, μόλις την παίρνει στην αγκαλιά του. Η Μήδεια σκοτώνει τα παιδιά της, επιβιβάζεται σε άρμα- δώρο του Ήλιου που το οδηγούν φτερωτοί δράκοντες και καταφεύγει στην Αθήνα.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία: Λέα Μαλένη
Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης / Κίνηση: Φρόσω Κορρού
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς / Κοστούμια: Kλαίρ Μπρέισγουελ
Σχεδιασμός Φωτισμού: Νίκος Σωτηρόπουλος
Μουσική Διδασκαλία: Χρήστος Θεοδώρου / Βοηθός Σκηνοθέτη: Σταυριάνα Καδή
Βοηθός σκηνογράφου: Νικόλας Κανάβαρης / Βοηθός ενδυματολόγου: Κυράννα Γκιόκα
Οργάνωση Παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη / Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

Διανομή:
Μήδεια: Μαρία Κίτσου / Ιάσονας: Φάνης Μουρατίδης
Τροφός: Ελένη Καστάνη / Παιδαγωγός: Θοδωρής Κατσαφάδος
Αιγέας: Βαγγέλης Αλεξανδρής / Κρέοντας: Λαέρτης Μαλκότσης / Άγγελος: Αλμπέρτο Φάις

Χορός: Αλίκη Αβδελοπούλου, Μυρτώ Καστρινάκη-Μεϊτάνη, Μυρτώ Παπά-Αργυροπούλου, Γωγώ Παπαϊωάννου, Στέλλα Ράπτη, Έλενα Χατζηαυξεντή

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Γενική είσοδος: 18 ευρώ / Προπώληση: viva.gr