Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023
05:52:19

Χαλκίδα

«Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού» συμβαίνει...

«Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού». Μια καθόλου τυχαία επιτυχημένη παράσταση.

Η φαρσική και καταγγελτική σάτιρα του Ντάριο Φο «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού» παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και με τον Πάνο Βλάχο στον πρωταγωνιστικό ρόλο, την Παρασκευή 4 Αυγούστου, στις 9:30 το βράδυ στο υπαίθριο θέατρο «Ορέστης Μακρής» στο Πάρκο Λαού.

Μετά από δύο «σε εξαντλητικό βαθμό» sold out περιόδους και πολλά θεατρικά βραβεία, το θεατρικό alk of the town ταξιδεύει καλοκαιρινή περιοδεία σε επιλεγμένες πόλεις σε όλη την Ελλάδα, κάνοντας στάση και στη Χαλκίδα.
Δίνοντας την ευκαιρία στους θεατρόφιλους να απολαύσουν μια παράσταση με δαιμονική ενέργεια, τραγούδια, ζωντανή μουσική και καυστικό χιούμορ από μια ομάδα ηθοποιών που παίζουν, χορεύουν, τραγουδούν διακωμωδώντας βιωματικά το δικό τους σήμερα μέσα από την ιστορία του έργου, που μας μυούν στο καυστικό και καταγγελτικό σύμπαν του Ντάριο Φο!

ΤΟ ΕΡΓΟ
Ο Ντάριο Φο, αυτός ο δαιμόνιος δραματουργός, βασιζόμενος σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ιταλίας σε καιρούς έντασης, έγραψε μια αριστουργηματικά φαρσική και καταγγελτική σάτιρα για τη βία, την ηλιθιότητα, την αυθαιρεσία της εξουσίας, κατασκευασμένα ψεύδη και τη σκόπιμα «τυφλή» δικαιοσύνη, υπηρέτη ενός συστήματος διαφθοράς.
Μέσα από μια έξυπνη και επίκαιρη κωμωδία, η εξουσία ξεγυμνώνεται και παρουσιάζονται τα «αδιάσειστα» στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την ενοχοποίηση κάποιου. Ένα ανοιχτό παράθυρο στον έκτο όροφο μπορεί να αποτελέσει λύση όταν η ψυχραιμία χάνεται και ο θάνατος θα αρχειοθετηθεί απλώς ως «τυχαίος»!

Ο Ντάριο Φο καταφέρνει να ξεσκεπάσει μέσα από το έργο του, τη δολοφονία του «αναρχικού σιδηροδρομικού» Τζουζέπε Πινέλι, που διαπράχθηκε από την ιταλική αστυνομία. Με σατιρικό και ειρωνικό τρόπο καταγγέλλει το τραγικό συμβάν, καυτηριάζει την κατάχρηση της εξουσίας και αν και γράφτηκε πριν από χρόνια για να ασκήσει κριτική στην ασύδοτη εξουσία του συστήματος δικαιοσύνης της Ιταλίας και της κυβερνητικής διαφθοράς, χρόνια μετά, ο θεατής δεν θα δυσκολευτεί να βρει πολλές –πάρα πολλές– ομοιότητες με την Ελλάδα του σήμερα.
Λέει ο Ντάριο Φο: «Το έργο παίζεται από τον καιρό που γράφηκε με αμείωτη επιτυχία. Ίσως γιατί στη ζωή πληθαίνουν κάθε τόσο η αιματοχυσία, οι βόμβες τα μεγάλα λόγια και τα μεγάλα σκάνδαλα... Πάντα από τα ίδια συστήματα που οργανώνουν τη βία και που δεν μπορούν να χωνέψουν αυτούς που δεν σκύβουν το κεφάλι.»

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Στην παράσταση, το έργο, η πλοκή και η ανατρεπτική ματιά του συγγραφέα είναι η βάση για να σχολιαστεί με χιούμορ η δική μας πραγματικότητα, ακολουθώντας και την άποψη του Ντάριο Φο: «Δεν θεωρώ ένα έργο μου ολοκληρωμένο, αλλά ανοιχτό σε συνεχείς διαφοροποιήσεις. Ακόμη και σήμερα όποιος ανεβάζει κείμενά μου σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου πρέπει να ξέρει πως έχει να κάνει με ένα υλικό ρευστό, ικανό να το προσαρμόσει κανείς και να το πλάσει στα μέτρα της δικής του πραγματικότητας και να ανασύρει αναφορές που θα κάνουν την πλατεία του θεάτρου να θυμώσει, να σκεφτεί, να γελάσει.»
Με αφορμή το έργο του Ντάριο Φο η παράσταση ακολουθεί τα χνάρια ενός αρχετυπικού Γελωτοποιού. Μία διαχρονική δαιμονική, αστεία και επικίνδυνη φιγούρα για κάθε εξουσία και κάθε στερεότυπο. Από τη γέννησή του, τα ταξίδια του στον χώρο και στον χρόνο και τελικά, στο εδώ και τώρα.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σκηνοθεσία - Δραματουργική Επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας
Σκηνικά: Ηλένια Δουλαδίρη & Γιάννης Κακλέας / Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Μουσική σύνθεση: Βάϊος Πράπας / Στίχοι τραγουδιών: Πάνος Βλάχος
Χορογραφίες: Αγγελική Τρομπούκη / Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Λητώ Τριανταφυλλίδου - Ρέα Σαμαροπούλου
Βοηθός ενδυματολόγου: Ιωάννα Καλαβρού / Βοηθός φωτίστριας: Στέβη Κουτσοθανάση
Παραγωγή: Χώρος Τέχνης

Παίζουν: Πάνος Βλάχος, Φοίβος Ριμένας, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Στέλιος Πέτσος, Παναγιώτης Κατσώλης.
Μουσικός επί σκηνής: Βάιος Πράπας

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Γενική είσοδος: 20 ευρώ / Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr