Παρασκεύη 19 Ιουλίου 2024
11:35:52

Χαλκίδα

Τιμή στους ηρωικούς Κουμιώτες αδελφούς Χαρτσά

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς αδελφούς Χαρτσά διοργανώνει ο Δήμος Κύμης - Αλιβερίου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Ιουνίου, στις 11 το πρωί, στο χώρο του μνημείου, που έχει ειδικά κατασκευαστεί, στο Χωνευτικό της Κύμης.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρισάγιο, χαιρετισμούς, ομιλίες, απαγγελίες ποιημάτων, χορωδιακούς και κατάθεση στεφανιών.

[ Ο 28χρονος Νικολός και οι 18χρονος Παναγής ήταν από τους πρώτους αντιστασιακούς που εκτελέστηκαν την περίοδο της Κατοχής.
Είχαν συλληφθεί από τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής, όταν σε τυχαίο έλεγχο που τους έγινε βρέθηκαν πάνω τους δείγματα από τα πυρομαχικά που είχαν ρίξει την ίδια ημέρα τα Εγγλέζικα αεροπλάνα. Ο μεγάλος αδελφός ήταν μέλος της οργάνωσης «Μίδας 614» του ταγματάρχη Ιωάννη Τσιγάντε, φυγάδευε Εγγλέζους και στρατιωτικούς από τις ανατολικές ακτές της Εύβοιας, συνέλεγε και έκρυβε συμμαχικό υλικό. Και οι δύο αδελφοί Χαρτσά φυλακίστηκαν στο παλιό κτήριο του 1ου Δημ. Σχολείου Κύμης και βασανίστηκαν, χωρίς να μαρτυρήσουν τα ονόματα των αντιστασιακών που θα παραλάμβαναν τα πυρομαχικά. Στις 3 Μαρτίου 1942 εκτελέστηκαν και θάφτηκαν πρόχειρα, πιο πάνω από το σημείο όπου έχει στηθεί το μνημείο, στο βουνό, εκεί όπου ήταν το μαντρί τους. Δύο ημέρες μετά, εξ αιτίας της λαϊκής κατακραυγής, τους ξέθαψαν και ετάφησαν με κανονική κηδεία στο νεκροταφείο του Προφήτη Ηλία. ]