Σαββάτο 30 Σεπτεμβρίου 2023
10:03:24

Χαλκίδα

Εγκαίνια Πολεμικού Μουσείου Χαλκίδας

Το Πολεμικό Μουσείο Χαλκίδας, εγκαινιάστηκε σήμερα (Σάββατο 6 Μαίου) το απόγευμα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ (Χαλκιδέου στην καταγωγή) Κων/νου Φλώρου και της λοιπής στρατιωτικής ηγεσίας, πολιτικών, αυτοδιοικητικών και πλήθους κόσμου.

Η ίδρυση Παραρτήματος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών στη Χαλκίδα δρομολογήθηκε από τον (Ευβοέα και συλλέκτη τον ίδιον) Πρόεδρό του, Τάσο Λιάσκο. Φιλοξενείται σε υφιστάμενο κτίριο εντός των εγκαταστάσεων της Σχολής Πεζικού, που παραχωρήθηκε γι' αυτόν το σκοπό. Το κτήριο ανακατασκευάστηκε, ο περιβάλλων χώρος διαμορφώθηκε, τα εκθέματα τοποθετήθηκαν και το Πολεμικό Μουσείο Χαλκίδας ξεκινάει τη λειτουργία του.

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
«Με πολύ μεγάλη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα στα εγκαίνια ενός πολύ σημαντικού μουσείου.
Ενός μουσείου που, όπως ακούσαμε, ουσιαστικά αποτελεί το έργο ζωής του Τάσου Λιάσκου, ενός ανθρώπου τον οποίο γνωρίζω πολλά χρόνια. Ξέρω ότι είχε πάντα δύο αγάπες: η πρώτη μεγάλη αγάπη του ήταν η Εύβοια και η δεύτερη μεγάλη του αγάπη ήταν η πολεμική ιστορία και η προσωπική του συλλογή, την οποία και έχτισε εδώ και πολλές δεκαετίες, ξεκινώντας να συλλέγει αντικείμενα ταυτισμένα με την ιστορία του τόπου μας από την ηλικία των 20, αν δεν κάνω λάθος.
Γνωρίζω πόσο δύσκολος είναι πάντα ο αποχωρισμός του συλλέκτη όταν καλείται να δωρίσει την συλλογή του για να εκτεθεί κάπου και πόσο μεγάλη θα ήταν και η απογοήτευσή του που χρειάστηκε να περάσουν παραπάνω από 15 χρόνια για να φτάσει αυτή η μοναδική συλλογή σήμερα να εκτίθεται σε αυτόν τον χώρο, που απ' όσο έχω ενημερωθεί είχε παραμείνει εδώ και πολύ χρόνο παντελώς αναξιοποίητος.
Αξίζουν, λοιπόν, πολλά συγχαρητήρια στον Τάσο Λιάσκο, όχι μόνο γι΄ αυτή του την κίνηση, αλλά συνολικά για το έργο του ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου. Εδώ πράγματι επιβεβαιώνεται η ρήση: "ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση". Και το Πολεμικό Μουσείο ανέπτυξε πάλι μια πολυσχιδή δραστηριότητα και ως προς την βασική του συλλογή, αλλά και ως προς τα παραρτήματά του. Είμαι σίγουρος ότι ο Τάσος έχει ακόμα πολλά να εισφέρει στην έκθεση αντικειμένων που, όπως είπε και ο κ. Αρχηγός, είναι ταυτισμένα με την ιστορία του τόπου και τον αγώνα για ελευθερία.
Από τα πιο μεγάλα εκθέματα, από τα ελικόπτερα, τα τανκς, μέχρι τα πιο μικρά, μέχρι μία χειρόγραφη, ενδεχομένως, επιστολή, κάθε αντικείμενο λέει μια ξεχωριστή ιστορία, και αξίζει πραγματικά αυτή την έκθεση να την δουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Χαλκιδαίοι αλλά και επισκέπτες.
Ένας λόγος παραπάνω να επισκέπτεται κανείς την όμορφη Χαλκίδα είναι το μουσείο αυτό, αλλά και μία σημαντική συνεισφορά, θα έλεγα, συνολικά στο δημόσιο χώρο της πόλης, καθώς ο χώρος αυτός θα είναι πια επισκέψιμος με νέα εκθέματα, τα οποία καταλαβαίνω ότι αναμένεται να έρθουν και νομίζω ότι αυτό έχει την δική του ξεχωριστή σημασία.
Καθώς έμπαινα με υποδέχθηκαν κάποια μικρά παιδιά και σκεφτόμουν, κ. Αρχηγέ, ότι ίσως κάποια από τα παιδιά αυτά τα οποία θα δουν αυτή τη συλλογή να εμπνευστούν, να ακολουθήσουν στρατιωτική καριέρα και -πού ξέρετε- σε κάποιες δεκαετίες από τώρα ίσως ο επόμενος ή η επόμενη Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας να προέρχεται κι αυτός ή αυτή από τη Χαλκίδα, εμπνευσμένος ή εμπνευσμένη από αυτό το μουσείο, το οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν.
Να είστε καλά και πάλι θερμά συγχαρητήρια.»