Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
16:58:07

Χαλκίδα

Lemon: Φοβάσαι να κατέβεις από το πλοίο που γεννήθηκες;

Μετά την παράσταση τον Ιούλιο του 2021 στο χώρο της Αυλίδειας Αρτέμιδας (στο πλαίσιο του bio Mechanical festival), το πλήρωμα του θεατρικού «Lemon» επιστρέφει και μας προσκαλεί να επιβιβαστούμε στο ατμόπλοιο Βιρτζίνιαν.
Η ιστορία - εμπειρία ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα και η βραβευμένη χειροποίητη καλλιτεχνική πρόταση που παρουσιάζεται για 5η χρονιά ανά την Ελλάδα σε κάθε σημείο και χώρο όπου μπορεί να υπάρχουν θεατές, κάνει στάση στη Χαλκίδα: Τη Δευτέρα 3 Απριλίου, στις 9 το βράδυ στη σκηνή της αίθουσας «Παπαδημητρίου».

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Το «Lemon», σε διασκευή του θεατρικού μονολόγου του Alessandro Baricco «Novecento - Pianista», αφηγείται την απίστευτη ιστορία του σπουδαιότερου πιανίστα του Ωκεανού που γεννήθηκε πάνω σ' ένα καράβι και δεν κατέβηκε ποτέ από αυτό.
[Την ιστορία του Novecento / 1900 πάντως, οι περισσότεροι τη μάθαμε μέσω της ομώνυμης ταινίας του Giuseppe Tornatore «Ο θρύλος του 1900», με τον Tim Roth στον πρωταγωνιστικό ρόλο και σε μουσική του Ennio Morricone.]
To 1900, πάνω στο ατμόπλοιο Βιρτζίνιαν, που ταξίδευε από την Ευρώπη για την Αμερική, γεννιέται ένα αγόρι που θα γινόταν ο σπουδαιότερος πιανίστας που γνώρισε ποτέ ο Ωκεανός. To μωρό, μόλις δέκα ημερών, εγκαταλείφθηκε από τους μετανάστες γονείς του μέσα σε μία χαρτονένια κούτα από λεμόνια. Πάνω στο πιάνο με την ουρά στην αίθουσα χορού της πρώτης θέσης. Ο ναύτης που το βρήκε το ονόμασε Ντάννυ Μπούντμαν Τι Ντι Λέμον 1900.
Ο 1900 φιλοσοφούσε τη ζωή παίζοντάς τη σε 88 ασπρόμαυρα πλήκτρα. Ο Τιμ Τούνυ, τρομπετίστας και ο μοναδικός φίλος του 1900, επιστρέφει στο Βιρτζίνιαν, το οποίο έχει παρακμάσει μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι δύο φίλοι ξανασυναντιούνται και παρέα μ' ένα πιάνο – μαγικό κουτί, παίζουν τη μουσική του Ωκεανού, φέρνοντας στην επιφάνεια την υπαρξιακή αγωνία του καθένα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Η ιστορία του σπουδαιότερου πιανίστα του Ωκεανού που έζησε όλη τη ζωή του μέσα σ' ένα καράβι -έγκλειστος από επιλογή- φαντάζει συγκλονιστικά επίκαιρη δεδομένης της ιστορικής συγκυρίας της πανδημίας και συναντά όλους εμάς που αφήσαμε (για τα καλά;) τον υποχρεωτικό εγκλεισμό μας πίσω.
Είναι μια ιστορία βαθιά ποιητική, αγνή και ανθρώπινη που μας αφορά όλους. Ειδικά τους σύγχρονους ανθρώπους που χανόμαστε όχι από λιμάνι σε λιμάνι, αλλά σε πελάγη που οι ίδιοι εμείς φουρτουνιάζουμε.
Σε μία παράσταση γεμάτη ενέργεια και ζωντανή μουσική, κίνηση και χορό, η αφήγηση ξετυλίγεται μέσα από αντιθέσεις σε μία διαρκή μετάβαση απ' τη θάλασσα στη στεριά κι απ' τη στεριά στη θάλασσα συνδυάζοντας το γέλιο με τη συγκίνηση, τη χαρά με τη νοσταλγία, το ανθρώπινο με το μεταφυσικό, το πραγματικό με το φανταστικό. Όπως ακριβώς συμβαίνει στην ίδια τη ζωή.
Υπό τους ήχους της ζωντανής μουσικής, που ξεπηδά από το μαγικό πιάνο του 1900, οι θεατές γίνονται μέτοχοι της απίστευτης ιστορίας αυτού του χαρισματικού πιανίστα συναντώντας παράλληλα τη δική τους προσωπική ιστορία, τους φόβους και τις επιθυμίες για όσα τόλμησαν ή δεν τόλμησαν να κάνουν στην πορεία της ζωής τους.
Μια ιστορία τόσο διαφορετική για τον καθένα μας και ταυτόχρονα, τόσο κοινή για όλους μας. Φοβόμαστε να κατέβουμε από το καράβι στο οποίο γεννηθήκαμε; Πού νιώθουμε πραγματικά ευτυχισμένοι;
Διάρκεια παράστασης: 85 λεπτά.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Συγγραφέας: Alessandro Baricco / Μετάφραση: Σταύρος Παπασταύρου
Διασκευή - Σκηνοθεσία - Κίνηση: Γεωργία Τσαγκαράκη
Σκηνογραφία: Νατάσα Τσιντικίδη / Κοστούμια: Κέλλυ Σταματοπούλου
Κατασκευή πιάνο: Θωμάς Μαριάς / Ήχος - Φώτα: Λευτέρης Δούρος
Φωτογραφίες: Δημήτρης Μανής & Γιώργος Καπλανίδης / Graphic design: Alati design
Social Media: Αφροδίτη Πρέβεζα / Οργάνωση Παραγωγής: Jason Τσουκαλάς
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μελαχρινός Βελέντζας
Παίζουν: Μελαχρινός Βελέντζας (1900) & Γιώργος Δρίβας (Τιμ Τούνυ)

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Γενική είσοδος: 16 ευρώ / Μειωμένο εισιτήριο: 13 ευρώ
Προπώληση: viva.gr & Θέατρο Χαλκίδας (τηλ. 6980552150 & 6987126304)