Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
16:22:15

Χαλκίδα

«Μεγάλες Ιέρειες του Θεάτρου» από τον Τσαρουχά στην Cosmote tv

Η νέα σειρά δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ της Cosmote TV και του Αρτακηνού στην καταγωγή, συγγραφέα, σκηνοθέτη και παραγωγού οπτικοακουστικών έργων Σταμάτη Τσαρουχά, ξεκινάει ανήμερα Πρωτοχρονιάς στις 9 το βράδυ στο Cosmote History και θα παιχτεί κάθε Κυριακή όλο τον Ιανουάριο, την ίδια ώρα.

Πρόκειται για πέντε ωριαία ντοκιμαντέρ που αφορούν αντίστοιχα πέντε μεγάλες Ελληνίδες ηθοποιούς: τη Μαρίκα Κοτοπούλη, την Κυβέλη Αδριανού, την Κατίνα Παξινού, την Έλλη Λαμπέτη, και την Άννα Συνοδινού, οι οποίες με τη ζωή και το έργο τους έθεσαν τα θεμέλια του νέου ελληνικού θεάτρου και εξέλιξαν τη δραματική δημιουργία στην Ελλάδα, κάνοντας με το έργο τους γνωστά τα ονόματά τους, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς .

Η καλλιτεχνική σταδιοδρομία των συγκεκριμένων ηρωίδων καθορίστηκε από τα έντονα πολιτικά, πολεμικά και συνάμα πολιτιστικά γεγονότα της εποχής που έζησαν: Κίνημα Δημοτικισμού, Βαλκανικοί πόλεμοι, Μεγάλη Ιδέα, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική Καταστροφή, Δικτατορίες, Γενιά του 30, Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Κατοχή, Εμφύλιος, Μετανάστευση. Κι όμως μέσα στη δίνη όλων αυτών των γεγονότων, οι ίδιες κατόρθωσαν να λάμψουν, και με το μεγάλο έμφυτο ταλέντο τους, αποτέλεσαν σημαντικότατο πολιτιστικό κεφάλαιο στην ιστορία της ελληνικής θεατρικής σκηνής.

Τα γυρίσματα στη πλειοψηφία τους πραγματοποιήθηκαν σε φυσικούς χώρους: εκεί όπου γεννήθηκαν, έζησαν, έπαιξαν κι έδρασαν οι μεγάλες σταρ αυτής της εποχής και συγκεκριμένα: στην Αθήνα, τον Πειραιά, τα Βίλια, το Λουτράκι, την Αίγινα, τη Σύρο, την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, την Κωνσταντινούπολη, το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Βενετία, τις Συρακούσες, τη Βιέννη και το Βερολίνο.

Η σειρά είναι μια συμπαραγωγή της Cosmote TV και του Σταμάτη Τσαρουχά, ο οποίος υπογράφει την έρευνα, το σενάριο και τη σκηνοθεσία. Τα σκηνικά και τα κοστούμια έχει επιμεληθεί η Μάγκυ Μοντζολή. Η αφήγηση είναι της Πέμυ Ζούνη και του Ρένου Χαραλαμπίδη, ενώ στη φωτογραφία συνεργάστηκαν οι Δημήτρης Μαυροφοράκης, Γιάννης Κάσσης, και Γιάννης Παρασύρης. Το μοντάζ έγινε από τον Μάνο Βουμβουνίδη.

Στις δραματοποιημένες σκηνές εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Ευγενία Μωράκη (Μαρία Κοτοπούλη), Άρης Μαυρογιαννάκης (Ίων Δραγούμης) Κατερίνα Χριστοπούλου (Κυβέλη) Γρηγόρης Κυριαζής (Κώστας Θεοδωρίδης) Σωτήρης Κοκόσης (Δάσκαλος Κυβέλης) Χαρά Στάθη (Άννα Συνοδινού), ενώ καταθέτουν τις μαρτυρίες τους, έγκριτοι θεατρολόγοι, γνωστοί ηθοποιοί που έπαιξαν και έζησαν μαζί τους, καθώς και συγγενείς των «Μεγάλων Ιερειών».