Παρασκεύη 24 Μαρτίου 2023
20:45:41

Χαλκίδα

Τα «βήματα Μικρασιατών» πέρασαν και από τη Βόρεια Εύβοια

Στο Δημαρχείο στην Ιστιαία, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Βήματα Μικρασιατών στη Στερεά Ελλάδα».

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο ντοκιμαντέρ που παραγγέλθηκε από την Περιφέρεια (με απόφαση της ειδικής διαπαραταξιακής επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου) με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στο ντοκιμαντέρ καταγράφονται ένα προς ένα τα «βήματα των Μικρασιατών στη Στερεά Ελλάδα», ταξιδεύοντας το κοινό σε έναν περασμένο μα ιστορικά κοντινό χωροχρόνο. Αποτυπώνονται οι μνήμες που οι δεκάδες χιλιάδων πρόσφυγες, οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, κληροδότησαν στις επόμενες γενιές όλου του Ελληνισμού.

Σημειώνεται ότι στη Βόρεια Εύβοια βρίσκονται δεκαεπτά (17) προσφυγικοί οικισμοί. Από αυτούς, τέσσερα αμιγώς προσφυγικά χωριά από τις ομώνυμες περιοχές της Μικράς Ασίας: Νέος Πύργος, Νέο Μουρσαλί, Νέα Εγκίν, Νέα Σινασός.
Πρόσφυγες από το Προκόπι Καππαδοκίας, τη Μάκρη και το Λιβίσι, τον Μαρμαρά, την περιοχή της Σμύρνης, την Άρδασσα Πόντου, τη Μηχανιώνα Κυζίκου, την Υοσγάτη στα βάθη της Μικράς Ασίας, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.
Προσφέροντας στον τόπο και τον τρόπο ζωής της Βόρειας Εύβοιας παραδόσεις, τεχνογνωσίες, νέα πνοή και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της νέας ταυτότητάς της.