Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
09:31:33

Χαλκίδα

Το docfest γίνεται 16 χρονών

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας – docfest ανανεώνει για ακόμα μια χρονιά το ραντεβού του με το κοινό, τους συντελεστές και τους δημιουργούς μέσα από καθημερινές ολοήμερες προβολές, ειδικά και τιμητικά αφιερώματα και πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων.
Πιστό στο ραντεβού του, επιστρέφει στη Χαλκίδα. Από την Τρίτη, 22 και για έξι μέρες, μέχρι και την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, η καρδιά των Ελλήνων δημιουργών χτυπά δυνατά στο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, που φέτος γίνεται 16 χρονών.
Σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί και εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών θα δώσουν το «παρών», σε έναν θεσμό (μέλος της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Europe for Festivals, Festivals for Europe) που αποτελεί ουσιαστικό τόπο συνάντησης των δημιουργών, αφού συγκεντρώνει και προβάλλει την ετήσια παραγωγή ελληνικών ντοκιμαντέρ, πολλά από τα οποία κάνουν επίσημη πρεμιέρα, τόσο στο πλαίσιο του διαγωνιστικού προγράμματος όσο και στα αφιερώματα και τις τιμητικές εκδηλώσεις που συμπεριλαμβάνει.

Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Η εκδήλωση έναρξης του 16ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, την Τρίτη 22 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας, είναι αφιερωμένη στη Μικρασιατική Καταστροφή.
Στη διάρκεια της βραδιάς θα προβληθεί Θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Μάρου «Tραγωδία του Αιγαίου»

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου ξεκινούν οι προβολές που ολοκληρώνονται το Σάββατο 26 Νοεμβρίου και φιλοξενούνται τόσο στην Αίθουσα «Παπαδημητρίου» όσο και στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας, 10 το πρωί με 2 μετά το μεσημέρι και 6 το απόγευμα με 12 τα μεσάνυχτα.
Στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ (στο Διαγωνιστικό Τμήμα, από τον κύκλο «Νεανική Δημιουργία» και στο πλαίσιο των Αφιερωμάτων) θα προβληθούν πάνω από 120 ταινίες τεκμηρίωσης, με τις 40 από αυτές να κάνουν την επίσημη πρεμιέρα τους.
Την τελευταία ημέρα, Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στην αίθουσα «Παπαδημητρίου», θα επαναπροβληθούν οι ταινίες των Αφιερωμάτων.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΟΥΓΓΡΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

• Το αφιέρωμα «Γνωριμία με Ξένες Κινηματογραφίες», φέτος (σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουγγαρίας) περιλαμβάνει τρεις συν μία ταινίες, τρεις παραγωγές και μία συμπαραγωγή από την Ουγγαρία. Σε μια γνωριμία με τον τόπο και τους ανθρώπους που συνθέτουν το πολυφασματικό μωσαϊκό της σύγχρονης Ουγγρικής πραγματικότητας .

• Ενώ, σε συνεργασία με το Διεθνές Περιβαλλοντικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου EkoFilm και το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας, παρουσιάζεται ένα ιδιαίτερο αφιέρωμά στο περιβάλλον, με τους θεατές να καλούνται να ανακαλύψουν τις διαφορετικές εκφάνσεις της περιβαλλοντικής κρίσης. Τέσσερις ιστορίες που αφηγούνται με πολύ διαφορετικό τρόπο, σε πολύ διαφορετικά μέρη, τις διαφορετικές όψεις μιας ίδιας κατάστασης. Οι κάμερες καταγράφουν μια ασύλληπτη καταστροφή: ακραία καιρικά φαινόμενα, δάση που αργοπεθαίνουν, χιλιόμετρα καμένων δασικών εκτάσεων που απλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Κι όμως, οι ψίθυροι ότι ίσως να μην είναι όλα χαμένα ακόμα αντηχούν. Ένα αφιέρωμα για όλα εκείνα που δεν έχουν φωνή και αναζητούν μια δίοδο στο φως.

• Παράλληλα, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι θεατές καλούνται να ταξιδέψουν στο 1922, μέσα από 4 ντοκιμαντέρ που ρίχνουν φως στις πτυχές της ιστορίας του διωγμού του Ελληνισμού από τα Μικρασιατικά παράλια.
Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο θα πραγματοποιηθεί έκθεση αρχειακού υλικού με φωτογραφίες της περιόδου.

ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ πλαισιώνεται από πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, δημιουργώντας κυψέλες μάθησης, ουσιαστικού διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών. Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων:

• Από την Τρίτη 22 έως και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, θα λειτουργήσει στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου της Περιφερειακής Ενότητας, έκθεση Φωτογραφικών Ντοκουμέντων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο. Φωτογραφίες επιλεγμένες από το Αρχείο του, που αφηγούνται μία από τις πιο καθοριστικές περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

• Από την Τετάρτη 23 έως και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, θα λειτουργήσει στην ισόγεια αίθουσα «Αριστοτέλης» του Δημαρχείου (Μέγαρο Κότσικα), έκθεση καλλιτεχνικών Video Εγκαταστάσεων των φοιτητών/-τριών του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών & Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Αθηνών / Συγκρότημα Ευρίπου.

• Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Παλίρροια», θα γίνει παρουσίαση των βιβλίων «1922, το τέλος του ονείρου» και «1923, εχθρική πατρίδα» του
Θανάση Πέτρου (εκδόσεις «Ίκαρος»).

• Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στις 5 το απόγευμα σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Παλίρροια», θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Η Έβδομη Ήπειρος / 60 Ταινίες για Πάντα» του Δημήτρη Αθανίτη (εκδόσεις Αγγελάκη).

• Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, στις 7:30 το βράδυ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου, θα διεξαχθεί εκδήλωση-συζήτηση σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Χαλκιδέων, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών και εισηγήτριες την κοινωνική λειτουργό Φωτεινή Γεροχειμώνα και τη ψυχολόγο Ειρήνη Μούτση.

• Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, στις 6 το βράδυ σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Παλίρροια», θα διεξαχθεί εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Κινηματογράφος και Εκπαίδευση» και εισηγητές το σκηνοθέτη - λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Γιάννη
Σκοπετέα, την παραγωγό οπτικοακουστικών έργων και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μουζάκη και τη διδάσκουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική συνεργάτιδα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Ιουλία Μέρμηγκα.

H ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας ολοκληρώνεται την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας. Στην Τελετή Λήξης, που θα ξεκινήσει στις 8:30 το βράδυ, θα απονεμηθούν συνολικά 14 βραβεία και τιμητικές διακρίσεις σε ταινίες που ξεχώρισαν σε κάθε μία από τις διαγωνιστικές κατηγορίες για την κινηματογραφική τους αρτιότητα και την υψηλή τους αισθητική.

Αυτή τη χρονιά, το ταξίδι στον κόσμο του ντοκιμαντέρ θα ολοκληρωθεί με τη μουσική των πιο βιρτουόζων καλλιτεχνών της Βουδαπέστης. Μέλη της Ουγγρικής ορχήστρας «100 Τσιγγάνικα Βιολιά», γνωστοί για τις ικανότητές τους στον αυτοσχεδιασμό και το πώς εμπλουτίζουν τις πιο γνωστές συνθέσεις, χωρίς ποτέ να προσβάλουν τις παρτιτούρες των δημιουργών τους, υπό τους ήχους των μουσικών οργάνων τους, θα αποχαιρετήσουν το Φεστιβάλ και θα ανανεώσουν το ραντεβού για 17η χρονιά, το 2023 στην πόλη της Χαλκίδας.

.......................................................................................................................................
Το πλήρες πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων του 16ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας https://www.docfest.gr/.../www.../fileup/WEBPROG_2022.pdf