Τρίτη 16 Απριλίου 2024
21:40:11

Χαλκίδα

Από τη «φωνή» του Πολυτεχνείου προβολή του τότε στο σήμερα

Στη Χαλκίδα πρόκειται να βρεθεί την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου ο αγωνιστής (γνωστότερος ως «ο εκφωνητής του ραδιοφωνικού σταθμού») της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο Ευβοέας Δημήτρης Παπαχρήστος.

Στην αίθουσα του 3ου Δημοτικού Σχολείου, στις 10:30 το πρωί, προσκεκλημένος του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χαλκίδας, σε μια επετειακή εκδήλωση ενταγμένη στις παράλληλες δράσεις του DocFest, θα παρουσιάσει το τελευταίο βιβλίο του «Αχ! Μουρλο-σκοτωμένο» και μέσα από αυτό, θα μιλήσει για το τότε και τις προβολές του στο σήμερα.

Για το βιβλίο, εκτός του συγγραφέα του, θα μιλήσουν επίσης, ο πρόεδρος του διοργανωτή συλλόγου Λάμπρος Γιαννούχος, ο συνταξιούχος δάσκαλος – λογοτέχνης Παναγιώτης Τσιμπιδάκης και ο ποιητής Κώστας Γκιώνης.
Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν η δασκάλα – ερασιτέχνις ηθοποιός Άννα Οταπασίδου, η δασκάλα Τριανταφυλλιά Ξήντα και ο συνταξιούχος δάσκαλος Κώστας Παπαγεωργίου ενώ την εκδήλωση θα πλαισιώσει ο μουσικός Νίκος Γιακουμάκης.

.............................................................................................................................

Αχ! Μουρλο-σκοτωμένο
Εκδόσεις «Τόπος», Ιανουάριος 2022
Πεζογραφία, Αριθμός σελίδων 312, Διαστάσεις 21x14

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

Έχει τις ρίζες του στο παρελθόν.
Δέντρα με καρπούς στο παρόν.
Βυζαίνει το αίμα της μνήμης
και θρέφει με όνειρα το μέλλον.

Δεν είναι μυθιστορία, δεν είναι μυθιστόρημα, δεν είναι αυτοβιογραφία, παρότι ο συγγραφέας μιλάει σε πρώτο πρόσωπο. Η ιστορική πραγματικότητα ξεπερνάει τη φαντασία, μεταμορφώνεται σε λογοτεχνική δημιουργία για να συναντηθούν παίζοντας «το θέατρο της ζωής» ο Άρης Βελουχιώτης με τον Νίκο Κούνδουρο, τον Αλέξη Δαμιανό, τη Μελίνα Μερκούρη, τον Λάκη Σάντα, τον Μανώλη Γλέζο, τον Πάμπλο, τον Καστοριάδη, τον Σαρτρ, τον Πέτρο Ανταίο, τον Παντελή Βούλγαρη, τον Γιώργο Φούντα, τον Περικλή Κοροβέση, τον Κώστα Κοντοδήμο. Το έργο ενορχηστρώνουν ο Μάνος Χατζιδάκις με τον Μίκη Θεοδωράκη και με τη δωρική φωνή του Μάνου Κατράκη όι-όι μάνα μου να δίνει τον τόνο και με τη ροή του Ευρίπου έρχονται απρόσμενα κι άλλα πρόσωπα της πατρίδας μας και μας βρίσκουν.

Η μνήμη είναι η ίδια μας η ζωή. Δεν αφήνει τίποτα να χαθεί, ούτε το μέλλον να γίνει πριν την ώρα του παρελθόν. Πολεμάει την αρρώστια της λήθης με Αλήθεια και είναι το αντίδοτο στον φόβο και κάθε τρομοκορονοϊό.
Ο συγγραφέας εξακτινώνεται από την ημέρα που γεννήθηκε στον Αϊ-Γιώργη Ιστιαίας Εύβοιας, χωρίς να παραλείπει να κάνει βουτιές στον παρελθόντα χρόνο από τον αντιδικτατορικό αγώνα και το φοιτητικό κίνημα μέχρι την εξέγερση του Πολυτεχνείου αναδεικνύοντας μέσα από τη μυθιστορία του λόγου του την αληθινή ιστορία της χώρας μας.

«Η μάνα που με γέννησε
Ξέχασε τ' όνομά μου.
- Πώς με λένε μάνα:
Αύριο γιορτάζω.
- Αχ, μουρλοσκοτωμένο μου.
Αύριο σε λένε, γιόκα μου.
Το σήμερα δεν σε χωράει.»

Σημείωμα στο «Δρόμο της Αριστεράς» από τον Κώστα Γκιώνη

«...Σ' αυτό το βιβλίο του ο Δημήτρης Παπαχρήστος κάνει βαθιά βουτιά μέσα του, μαζεύει τα κομμάτια του και δημιουργεί το παζλ της ζωής του. Μιας ζωής που περιλαμβάνει τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας και όχι μόνο, χωρίς όμως να ιστορεί με την κλασική έννοια του όρου. Αυτό που επιδιώκει είναι η μνήμη, κάτι που οι εξουσίες θεωρούν τον χειρότερο εχθρό τους. Είναι γνωστό ότι οι λαοί χωρίς μνήμη δεν έχουν μέλλον.
Ένα πόνημα επίκαιρο.
Ο Δημήτρης Παπαχρήστος, εκτός από τα ιστορικά γεγονότα, τις συναντήσεις του με τόσα και τόσα. ιστορικά πρόσωπα, μιλάει και για το σήμερα. Παίρνει θέση για όλα. Λέει: Σεισμοί, λοιμοί, λιμοί, καταποντισμοί και πόλεμοι για να καταστραφούμε και να σωθούμε, πληρώνοντας ακριβά το τίμημα της ζωής. Αυτός ο ιός ήρθε για να μείνει, να γίνει η αφορμή και το πρόσχημα να κερδίζουν από τον θάνατο εμπορευματοποιώντας τη ζωή. Τη δημοκρατία την έχουν φέρει στα μέτρα τους. Γίναμε αριθμοί στους λογαριασμούς τους και ποσοστά δυσανάγνωστα αναλόγως των περιστάσεων. Σε άλλο σημείο γίνεται ακόμα πιο επίκαιρος: Οι συνθήκες, οι διπλωματικές τρίπλες και οι επί της διαδικασίας παρεμβάσεις των διεθνών οργανισμών δεν αποτρέπουν τους ακήρυκτους πολέμους. Τα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα υπερέχουν... Ξαναχαράζουν τα σύνορα με χρήματα ματωμένα και βάζουν τους λαούς να σκοτώνονται και επεμβαίνουν. Κι από πάνω βάζουν τα βομβαρδιστικά να τους σώσουν, επιβάλλοντας τη νέα τάξη και του τάφου τη σιωπή!..»

Σημείωμα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» από την Ελένη Πορτάλιου

«...Ο Δημήτρης συνεχίζει με το κεφάλι ψηλά όπου χτυπά η καρδιά της δημιουργίας και των αγώνων, όπου καθημερινά μας καλεί η ζωή και τα όνειρά μας που δεν σβήνουν, αλλά παραμένουν βαθιά ριζωμένα στη μνήμη και την καρδιά μας. Πάντα!»