Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
19:25:17

Χαλκίδα

Το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας – Docfest ανανεώνει για ακόμα μια χρονιά το ραντεβού του με το κοινό, τους συντελεστές και τους δημιουργούς μέσα από καθημερινές ολοήμερες προβολές, ειδικά και τιμητικά αφιερώματα και πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων.
Πιστό στο ραντεβού του, επιστρέφει στη Χαλκίδα. Από την Τρίτη, 22 και για έξι μέρες, μέχρι και την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, η καρδιά των Ελλήνων δημιουργών θα χτυπά δυνατά στο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, που φέτος γίνεται 16 χρονών.
Σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί και εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών θα δώσουν το «παρών», σε έναν θεσμό (μέλος της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Europe for Festivals, Festivals for Europe) που αποτελεί ουσιαστικό τόπο συνάντησης των δημιουργών, αφού συγκεντρώνει και προβάλλει την ετήσια παραγωγή ελληνικών ντοκιμαντέρ, πολλά από τα οποία κάνουν επίσημη πρεμιέρα, τόσο στο πλαίσιο του διαγωνιστικού προγράμματος όσο και στα αφιερώματα και τις τιμητικές εκδηλώσεις που συμπεριλαμβάνει.

Στο επίσημο πρόγραμμα του 16ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας – Docfest θα προβληθούν πάνω από 120 ταινίες τεκμηρίωσης, με τις 40 από αυτές να κάνουν την επίσημη πρεμιέρα τους.

Το αφιέρωμα «Γνωριμία με Ξένες Κινηματογραφίες», φέτος (σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουγγαρίας) περιλαμβάνει τρεις συν μία ταινίες, τρεις παραγωγές και μία συμπαραγωγή από την Ουγγαρία.

Ενώ, σε συνεργασία με το Διεθνές Περιβαλλοντικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου EkoFilm και το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας, παρουσιάζεται ένα ιδιαίτερο αφιέρωμά στο περιβάλλον, με τους θεατές να καλούνται να ανακαλύψουν τις διαφορετικές εκφάνσεις της περιβαλλοντικής κρίσης. Τέσσερις ιστορίες που αφηγούνται με πολύ διαφορετικό τρόπο, σε πολύ διαφορετικά μέρη, τις διαφορετικές όψεις μιας ίδιας κατάστασης. Οι κάμερες καταγράφουν μια ασύλληπτη καταστροφή: ακραία καιρικά φαινόμενα, δάση που αργοπεθαίνουν, χιλιόμετρα καμένων δασικών εκτάσεων που απλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Κι όμως, οι ψίθυροι ότι ίσως να μην είναι όλα χαμένα ακόμα αντηχούν. Ένα αφιέρωμα για όλα εκείνα που δεν έχουν φωνή και αναζητούν μια δίοδο στο φως.

Παράλληλα, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι θεατές καλούνται να ταξιδέψουν στο 1922, μέσα από 4 ντοκιμαντέρ που ρίχνουν φως στις πτυχές της ιστορίας του διωγμού του Ελληνισμού από τα Μικρασιατικά παράλια.
Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο θα πραγματοποιηθεί έκθεση αρχειακού υλικού με φωτογραφίες της περιόδου.

Και βέβαια, όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας – Docfest θα πλαισιωθεί από πολλές παράλληλες εκδηλώσεις –κινηματογραφικά εργαστήρια, ημερίδες, εκθέσεις φωτογραφίας, σεμινάρια, και παρουσιάσεις εργαστηρίων σε συνεργασία με δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα– δημιουργώντας κυψέλες μάθησης, ουσιαστικού διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών.