Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
23:34:22

Χαλκίδα

«Δημήτρια» με την Παναγία του Κύκκου από το Προκόπι

Για 30η συνεχή χρονιά, πραγματοποιούνται στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου στη Χαλκίδα, οι εορταστικές εκδηλώσεις των «Δημητρίων».
Στα φετινά «Δημήτρια» φιλοξενείται και συνεορτάζει με τον Άγιο Δημήτριο, η εικόνα της Παναγίας του Κύκκου, η οποία φυλάσσεται στον Προσκυνηματικό Ναό του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου στο (Νέο) Προκόπι.

Η υποδοχή της θα γίνει τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Ηρώων (Αγίου Νικολάου), από λαό και τοπικό κλήρο, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Χαλκίδας Χρυσοστόμου.
Μετά από Δέηση, η λιτανευτική πομπή θα καταλήξει στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου θα ακολουθήσει Παράκληση προς την Παναγία.

Η εικόνα της Παναγίας του Κύκκου θα παραμείνει στο Μητροπολιτικό Ναό μέχρι και την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου.
Καθημερινά θα τελούνται ακολουθίες, λειτουργίες, παρακλήσεις και αγρυπνίες.
Το πλήρες πρόγραμμα των «ΚΘ' Δημητρίων» βρίσκεται δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης και σε έντυπα στους ναούς της Χαλκίδας.

[ Η ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΥΚΚΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΚΟΠΙ
Φορητή εικόνα, του πρώτου μισού του 19ου αιώνα, προέρχεται από εργαστήριο της Μικράς Ασίας («Καππαδοκών ωράισμα») με αναγραφόμενο παραγγελιοδότη τον ιερέα Μελέτιο και αποτελεί προσφυγικό κειμήλιο των Προκοπιέων.
Στην εικόνα, αποδίδεται η Παναγία να βαστάζει με το δεξί της χέρι τον Χριστό, με αγγέλους και τους αποστόλους Λουκά και Ιωάννη Θεολόγο και τους αγίους Ιωάννη Πρόδρομο, Δημήτριο και Χαράλαμπο. Φέρει μακροσκελείς μεγαλογράμματες αφιερωματικές επιγραφές στην ελληνική.
Αποτελεί αντίγραφο της πανορθοδόξου φήμης εικόνας της Παναγίας (όπως μεταδίδεται από γενεά σε γενεά, είναι έργο του Αποστόλου Λουκά, ο οποίος τη ζωγράφισε, έχοντας ως πρότυπο την ίδια τη Θεοτόκο) που φυλάσσεται στη Μονή Κύκκου στην Κύπρο. ]