Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
14:15:09

Χαλκίδα

Το Εργαστήρι Τέχνης για το «ταξίδι της Αρτάκης»

Έκθεση έργων τους, με θέμα «Κύζικος - Εύβοια: το ταξίδι της Αρτάκης», με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής, παρουσιάζουν συμμετέχουσες του Τμήματος Ζωγραφικής Ενηλίκων του Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας.

Η έκθεση φιλοξενείται στην παραλιακή ισόγεια αίθουσα «Αριστοτέλης» του Μεγάρου κότσικα.
Θα διαρκέσει μέχρι και την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου.
Και θα λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας, από τις 7:30 το απόγευμα έως και τις 10 το βράδυ.

Στην παρουσιαζόμενη έκθεση συμμετέχουν, υπό την επιμέλεια του δασκάλου τους - συντονιστή Γιάννη Ζιώγα, οι: Χρύσα Αυλωνίτου, Ελένη Καρλατήρα, Μαρία Λάμπρου, Παναγιώτα Μπαρσάκη, Μαρία Ντάρλα, Ελένη Ρακαντά, Βιβή Σκλιά, Κατερίνα Σταμπολιάδη, Μαρία Σφηνιαδάκη, Χαρά Τσίμπου, Καλλιόπη Χιώτη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται πίνακες μεγάλων διαστάσεων που απεικονίζουν τη μετάβαση από την Κυζικηνή Αρτάκη στη Νέα Αρτάκη της Εύβοιας.
Μετά από έρευνα αρχειακού υλικού, επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Αρτάκης αλλά και στην πόλη δημιουργήθηκαν δίπτυχοι ζωγραφικοί πίνακες.
Στο αριστερό μέρος των έργων απεικονίζεται η αφετηρία: η ζωγραφική ερμηνεία της Αρτάκης της Κυζίκου, η Αρτάκη (ο τόπος και οι άνθρωποί της) μεταφέρονται μνημονικά στην προσέγγιση των έργων.
Στο δεξί μέρος απεικονίζεται αυτό που έχει καταστεί ο προορισμός: η Νέα Αρτάκη της Εύβοιας αλλά και ευρύτερες έννοιες που αναφέρονται στην προσφυγιά, την καταστροφή, τον ανθρώπινο πόνο, τη διαχείριση του τραύματος.