Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
17:16:47

Χαλκίδα

Επισκέψιμος για μία ημέρα ο Φάρος στη Χαλκίδα

Την Κυριακή 21 Αυγούστου, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων (κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου), το Πολεμικό Ναυτικό δίνει τη δυνατότητα επίσκεψης του κοινού, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βραδάκι, σε 28 φάρους ανά τη χώρα, μεταξύ των οποίων και στο Φάρο της Κακοκεφαλής στη Χαλκίδα (στη φωτογραφία).

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την ιστορική σημασία των Φάρων και των υπολοίπων ναυτιλιακών βοηθημάτων, την αξιοποίηση του Φαρικού δικτύου ως πολιτιστική κληρονομιά καθώς και για την προσφορά των Φαροφυλάκων στη λειτουργία του εν λόγω δικτύου. Οι Φάροι αποτελούν παραδοσιακά μνημεία με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κατασκευή, που εξακολουθούν να συμβάλλουν στην ευπλοϊα και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Ο ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Ο Φάρος της Χαλκίδας βρίσκεται τη βόρεια πλευρά της πόλης, στο ακρωτήρι / μικρή χερσόνησο της Κακοκεφαλής (μετά την εγκατάστασή του, η περιοχή είναι γνωστή και με την ονομασία Φανάρι) και σηματοδοτεί τη βόρεια είσοδο του στενού πορθμού του Ευρίπου. [Στίγμα: γεωγραφικό πλάτος 38,47663ο βόρεια και γεωγραφικό μήκος 23,60372ο ανατολικά.]
Πρόκειται για ένα παλιό πέτρινο κτίριο – κάστρο, που κατασκευάστηκε και πρωτο-λειτούργησε το 1886. Έχει χαρακτηριστεί ως νεώτερο μνημείο και υπάγεται στην κατηγορία των προς προστασία αρχαιοτήτων. Ο πύργος του φάρου είναι λεπτός, χτισμένος με αρμολογημένη πέτρα και στην κορυφή βρίσκεται το δωματιάκι του φανού. Το ύψος του πύργου του είναι 12 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 21 μέτρα. Λειτουργεί αυτοματοποιημένα με ηλεκτρικό πυρσό και εκπέμπει δύο κόκκινες αναλαμπές ανά 18 δευτερόλεπτα.
Ο Φάρος της Χαλκίδας πλέον περιβάλλεται από το διαμορφωθέν πάρκο Υποσμηναγού Δημητρίου Στρατάκια. Είναι (από τους ελάχιστους ανά την επικράτεια) επανδρωμένος από μόνιμο φαροφύλακα υπαξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού και αποτελεί κατοικία του ίδιου και της οικογένειάς του.