Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2022
10:07:21

Χαλκίδα

Ξενάγηση στο «Όνειρο ενός Γελοίου»

Η παράσταση «Το Όνειρο ενός Γελοίου», βασισμένη στο ομώνυμο κείμενο του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι, παρουσιάζεται στη Χαλκίδα, την Τρίτη 30 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ στο υπαίθριο θέατρο «Ορέστης Μακρής» στο Πάρκο Λαού.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
«Το Όνειρο ενός Γελοίου», μια ιδιότυπη ιλαροτραγωδία, ένα φανταστικό αφήγημα - αριστούργημα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, μας ξεναγεί στην ιστορία της ανθρωπότητας, από την προπτωτική κατάσταση της αθωότητας στον απόλυτο εξευτελισμό της ανθρώπινης φύσης. Ο γελοίος άνθρωπος μας κάνει μετόχους της ιστορίας και πρόσωπα του διηγήματος, γινόμαστε θεατές και χαρακτήρες του έργου ταυτόχρονα.

Με αυτό το αισιόδοξο και διορατικό κείμενο του Ρώσου δασκάλου της ανθρώπινης ψυχολογίας καταπιάνονται αυτή τη φορά η Έφη Μπίρμπα και ο Άρης Σερβετάλης. Μας ξεναγούν στον κόσμο του «Γελοίου», οδηγώντας μας στα μύχια των σκέψεών του, μεταξύ πραγματικού και φανταστικού, αλήθειας και ψευδαίσθησης, ορατού και αόρατου, κωμικού και τραγικού, γελοιότητας και σαλότητας.
Η παράσταση αποπειράται να διερευνήσει τ' αδιέξοδα της ανθρώπινης φύσης της οποίας τα υλικά είναι ίδια με αυτά των ονείρων: Ο ήρωας δεν βρίσκει ενδιαφέρον σε τίποτα, δεν πιστεύει σε τίποτα, δεν προσδοκά τίποτα. Το βλέμμα του καρφώνεται σ' ένα αστεράκι. Ήξερε πως εκείνη τη νύχτα η πράξη θα εκτελεστεί. Και σίγουρα θα είχε σκοτωθεί αν δεν υπήρχε εκείνο το κοριτσάκι... Τη νύχτα εκείνη είδε το όνειρο που του αποκάλυψε την αλήθεια, το όνειρο που έγινε ο προάγγελος για μια νέα ζωή, ανακαινισμένη... Είναι σε σύγχυση;...

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σκηνοθεσία-εικαστική εγκατάσταση-σχεδιασμός κοστουμιών: Έφη Μπίρμπα
Απόδοση-Δραματουργία & Ερμηνεία: Άρης Σερβετάλης - Έφη Μπίρμπα
Μουσική: Vangelino Currentzis / Καλλιτεχνική συνεργάτις: Βάσια Λύρη
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Καρβέλας / Sound design: Κώστας Μιχόπουλος
Παραγωγή: Τεχνηχώρος

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Γενική είσοδος: 15 ευρώ / Προπώληση: viva.gr