Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:15:22

Χαλκίδα

Evia Film Project: Μια όμορφη ιδέα που θέλει να γίνει θεσμός

Το Evia Film Project, η «πράσινη» δράση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ήταν συνεπής στο ραντεβού με τη Βόρεια Εύβοια.
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά στην ιστορία του, βγήκε από τη φυσική του έδρα. Ταξίδεψε στα Λουτρά Αιδηψού, τη Λίμνη και την Αγία Άννα και επί πενθήμερο, από τις 15 έως και τις 19 Ιουνίου, ανέλαβε δράση με τον τρόπο που ξέρει, μέσα από το σινεμά και όχι μόνον. Με ένα φάσμα εκδηλώσεων ελεύθερων για το κοινό, στήριξε και πρόβαλε με τον τρόπο του τη Βόρεια Εύβοια.

Ήταν μια γιορτή του κινηματογράφου και του περιβάλλοντος, σε έναν τόπο που έχει τόση ανάγκη το πράσινο. Μια δήλωση πως η βόρεια Εύβοια έχει φωνή, έχει κοινό, και θα συνεχίσει να αντλεί δύναμη από τον πλούτο της, από τον πολιτισμό της.
Ήταν η πρώτη μιας νέας πρωτοβουλίας, με περιβαλλοντικό και πολιτισμικό προσανατολισμό. Η απαρχή μιας προσπάθειας για τη δημιουργία ενός πόλου διεθνούς ενδιαφέροντος, με την καλλιέργεια think tank και την ανάδειξη πρωτότυπων project του green cinema.

Αλλά και μια έκφραση αλληλεγγύης από τον χώρο του πολιτισμού και της δημιουργικής βιομηχανίας. Και μια απόπειρα να λειτουργήσει ως έναυσμα για τη συμβολική αναγέννηση μιας περιοχής (η οποία, εάν δεν «αναδεικνύεται σε πρωτεύουσα των συνεπειών της υπερθέρμανσης στον πλανήτη», όπως έγραψαν τον περασμένο Αύγουστο οι New York Times, σίγουρο είναι ότι τις βιώνει) που κουβαλά βαθιές πληγές, μετά την πύρινη καταστροφή του περασμένου Αυγούστου.
Οι 500 καλεσμένοι από την Ελλάδα και από όλον τον κόσμο, που κατέφθασαν στη Βόρεια Εύβοια, στήριξαν την τοπική οικονομία, γνώρισαν τον τόπο και τους ανθρώπους του, και έφυγαν με το μήνυμα της επανεκκίνησης της τοπικής κοινωνίας.

Το πενθήμερο είχε:

Προβολές (μεταξύ άλλων, στο παλιό σινεμά «Απόλλων» στα Λουτρά Αιδηψού, που έγινε καινούργιο ξανά) δώδεκα κλασσικών ταινιών οικολογικού ενδιαφέροντος (κάποιες, σε παρουσίαση των δημιουργών τους: Γιώργος Τσεμπερόπουλος και Σάκης Μανιάτης / Volker Schlöndorff)

Αγορά με σενάρια, σχέδια ταινιών και ταινίες σε εξέλιξη, που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά, προκειμένου να βρουν συμπαραγωγούς και χρηματοδότηση και να ολοκληρωθούν με κλιματικά ουδέτερο και βιώσιμο τρόπο
(Με βραβεία σε projects σε εξέλιξη: το Evia Film Project in Progress Award με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ στο «Garden» από τη Βόρεια Μακεδονία, του Bojan Tanturovski / βραβείο για υπηρεσίες post-production στη μίξη ήχου και στο color correction στο «Harvest Moon» από την Ιορδανία, της Rama Ayasra)
(Με βραβεία για τα projects σε ανάπτυξη: το Evia Film Project in Development Award με χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ στο «Unwritten Land» της Νατάσας Μπλάτσιου, μια συμπαραγωγή Ελλάδας και Εσθονίας / το Pitch the Doc Consultation Award στο «Sunken» από την Ελλάδα, του Δημήτρη Γκότση / το MIDPOINT Institute Consultation Award στο «Falling into Silence» από την Ουγγαρία, του György Mór Kárpáti / ειδικό βραβείο για Δημιουργική Ματιά στο «Resonance» από τη Βουλγαρία, του Yordan Petkov)

Ανοικτές συζητήσεις με εισηγήσεις από κορυφαίους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα (Ieva Ūbele / Alberto Battocchi / Nina Hauser / Titus Kreyenberg / Myriam Sassine

Εργαστήρια και masterclasses από καταξιωμένους επαγγελματίες του κινηματογραφικού και πρότυπα εκπαιδευτικά κινηματογραφικά προγράμματα για φοιτητές και παιδιά (Ορέστης Ανδρεαδάκης / Γιώργος Αυγερόπουλος / Κατερίνα Χριστοφιλίδου / Γιώργος Φρέντζος / Gideon Mendel)
Workshops (WWF Ελλάς: Ηλίας Τζηρίτης / Μιλτιάδης Αθανασίου / Νίκος Γεωργιάδης)

«Πράσινες» δράσεις (κάδοι ανακύκλωσης -χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο- και ειδικός κάδος για τα τσιγάρα / καθαρισμοί παραλίας) που έχουν τοποθετηθεί σε όλους τους χώρους

Συναυλία (Κωστής Μαραβέγιας & Friends)

Με το βλέμμα στραμμένο στην καθιέρωση του Evia Film Project, Βόρεια Εύβοια και Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης δίνουν νέο ραντεβού για του χρόνου το καλοκαίρι.

[ 33 φωτογραφίες από τα δρώμενα του Evia Film Festival, στη σελίδα του ThePolisProject στο facebook ]