Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια με τις «Γέφυρες της Μουσικής»

Μετά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που με την «πράσινη» δράση του Evia Film Project κέρδισε το στοίχημα, είναι η σειρά του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με το πρόγραμμα «Οι Γέφυρες της Μουσικής», να ταξιδέψει στη Βόρεια Εύβοια -αυτό το καλοκαίρι αλλά και το φθινόπωρο- και να έρθει πιο κοντά με τους κατοίκους της.

Το πιλοτικό πρόγραμμα «Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια | Οι Γέφυρες της Μουσικής», περιλαμβάνεται στο ειδικό πρόγραμμα αναπτυξιακών έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο ανασυγκρότησης και αποκατάστασης της Εύβοιας, έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περυσινού καλοκαιριού.

«Οι Γέφυρες της Μουσικής» φιλοδοξούν να θέσουν τα θεμέλια για την ανάληψη θεσμικών πρωτοβουλιών που θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια και να συμβάλουν στην πολιτισμική αναγέννηση της Βόρειας Εύβοιας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα από εκδηλώσεις, αμιγώς μουσικές αλλά και συνδυαστικές με άλλες τέχνες, φεστιβάλ και εκπαιδευτικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου και το Φθινόπωρο, στην Αγία Άννα, τη Λίμνη, το Πευκί, τις Ροβιές, το Μαντούδι καθώς και σε απομακρυσμένα χωριά.
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Με το βλέμμα στραμμένο στην καθιέρωση του προγράμματος ως θεσμού, το Μέγαρο Μουσικής ενώνει δυνάμεις με την Επιτροπή Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας (σε συντονισμό με τις «Γιορτές του (Νέου) Δάσους»), την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους Δήμους Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ

• Παρασκευή 1 Ιουλίου, Πευκί, 6 το απόγευμα
Συναυλία του συνθέτη και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Θανάση Πολυκανδριώτη
Μια μουσική παράσταση βασισμένη στις λαϊκές μνήμες του από την αρχή της καριέρας του έως σήμερα.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Αυθεντικού Μαραθωνίου Κολύμβησης «Αρτεμίσιον 480 π.Χ.» που διοργανώνεται από τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού (https://www.authenticmarathonswim.com/)

Φεστιβάλ «Οι μουσικές του κόσμου: Η ανανέωση της παράδοσης, η αναγέννηση της φύσης»
Μια γιορτή, μια συνάντηση πολιτισμών, με την παράδοση να συνυπάρχει αρμονικά με την τζαζ, τη ροκ, την έθνικ και τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα. Συμμετέχουν σχήματα που προσεγγίζουν με καινοτόμο τρόπο τις προφορικές μουσικές παραδόσεις.
• Παρασκευή 8 Ιουλίου, Λίμνη, «Σκάλα», 9 το βράδυ
Τα Χάλκινα Πνευστά της Κοζάνης και η τζαζ
Ο ντράμερ Μανώλης Κουτσουνάνος, τέσσερις παραδοσιακοί μουσικοί και τέσσερις τζαζ ερμηνευτές μεταφέρουν στο κοινό την απογειωτική ενέργεια της μουσικής της Μακεδονίας μέσα από τον εμπλουτισμό της από την τζαζ.
• Σάββατο 9 Ιουλίου, Αγία Άννα, Γυμνάσιο–Λύκειο, 9 το βράδυ
Συναυλία του συγκροτήματος Babo Koro
Στη μουσική του ανερχόμενου συγκροτήματος Babo Koro συνδυάζονται η παραδοσιακή μουσική του τόπου μας, τα βαλκανικά ποικίλματα και οι πολυφωνίες, η αίσθηση του swing, η τσιγγάνικη περιπλάνηση, η ροκ αμεσότητα, η λαϊκή απλότητα και η σύγχρονη ματιά.
• Κυριακή 10 Ιουλίου, Αγία Άννα, Γυμνάσιο–Λύκειο, 9 το βράδυ
Μουσικοχορευτική παράσταση.
Συμμετέχουν τα Χορευτικά Συγκροτήματα «Νηλεύς» της Αγίας Άννας και «Το Λύμνι» της Λίμνης καθώς και η Ορχήστρα – Χορωδία «Ιωνία» της Νέας Ιωνίας Βόλου που θα παρουσιάσουν ελληνικούς χορούς και σκοπούς από τη Σμύρνη μέχρι την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Εύβοια και τη Στερεά Ελλάδα. Σολίστ, ο Θοδωρής Κοτονιάς, ο οποίος θα ερμηνεύσει γνωστά τραγούδια. Τη Χορωδία δίδαξε η Κορνηλία Φραγκογιάννη. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Νεκτάριος Δεμελής.

Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

• «Φωνές του Φθινοπωρινού Δάσους»
Όταν οι τουρίστες και επισκέπτες θα φεύγουν, τρεις αγαπημένοι ερμηνευτές, τραγουδοποιοί και συνθέτες, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Νίκος Πορτοκάλογλου, σε μια κίνηση συμβολικού περιεχομένου, θα ταξιδέψουν με τη φωνή τους και μία κιθάρα σε απομακρυσμένα χωριά της Βόρειας Εύβοιας.

• «Εξειδικευμένες εκπαιδευτικές δράσεις»
Εξειδικευμένες εκπαιδευτικές δράσεις του Μεγάρου που απευθύνονται κυρίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και θα πραγματοποιηθούν σε Δημοτικά Σχολεία των χωριών και των πόλεων της Βόρειας Εύβοιας. Περιλαμβάνουν σεμινάριο και συναυλία του μουσικο-εκπαιδευτικού προγράμματος El Sistema Greece, τα διαδραστικά μαθήματα «Μουσική και Παραμύθια» και εκπαιδευτικά προγράμματα γνωριμίας με τα όργανα της ορχήστρας από την Underground Youth Orchestra.

Created by CUBE. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.