Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
00:01:52

Χαλκίδα

Evia Film Project: Τελευταία ημέρα

Ντοκιμαντέρ που εξερευνούν τη σχέση μας με τη φύση, sci-fi ταινίες για το μέλλον του πλανήτη μας, ταινίες για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, καθώς και αγαπημένοι δημιουργοί συναντήθηκαν στο κινηματογραφικό πρόγραμμα του Evia Film Project, της νέας πρωτοβουλίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται στη Βόρεια Εύβοια. Ενώ, το παράλληλο πρόγραμμα του Evia Film Project περιελάμβανε ανοιχτές συζητήσεις, εργαστήρια και masterclasses. Με όλες τις εκδηλώσεις ελεύθερες για το κοινό.

Κυριακή 19 Ιουνίου | Ημέρα 5η (και τελευταία)

Παραλία Αγίας Άννας, 10 το πρωί: Καθαρισμός της παραλίας

• Λίμνη, «Ελύμνιον», 9:30 το βράδυ
Περιπέτεια στο διάστημα / Silent Running
Ντάγκλας Tράμπολ (ΗΠΑ – 1972 - 89΄)
Η χλωρίδα της Γης αποτελεί παρελθόν, ενώ ό,τι έχει απομείνει φυλάσσεται σε έξι γιγάντιους θόλους, συνδεδεμένους με ένα διαστημόπλοιο με τετραμελές πλήρωμα. Όταν έρχεται εντολή να καταστραφούν οι θόλοι, ο αστροναύτης Φρίμαν Λόουλ, παρότι ρισκάρει τη ζωή του, αρνείται να υπακούσει. Ο Μπρους Ντερν, σαν ένας Νώε από το μέλλον, αναλαμβάνει να διασώσει την τιμή και την ομορφιά ενός κόσμου που κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να πετύχει ακριβώς το αντίθετο: τον αυτοαφανισμό.

• Λ. Αιδηψού, Σινέ Απόλλων, 9:30 το βράδυ
Ο δασοποιός / The Forest Maker
Φόλκερ Σλέντορφ (Γερμανία – 2022 - 87΄)
Το πορτρέτο ενός αξιοσημείωτου ανθρώπου που βρήκε τρόπο να καλλιεργεί δέντρα στις πιο άγονες περιοχές της Αφρικής και διακρίθηκε με το λεγόμενο «εναλλακτικό Νόμπελ», το βραβείο Right Livelihood το 2018. Η μέθοδος Farmer Managed Natural Regeneration (FMNR) αποκαθιστά όχι μόνο το έδαφος, αλλά και την ελπίδα. Ο Αρχηγός όλων των Αγροτών, όπως τον λένε χαϊδευτικά σήμερα σε πολλά χωριά, είδε την απόγνωση και την πείνα, την αποφασιστικότητα και την αλλαγή, αλλά χρειάστηκε να δώσει μια δύσκολη μάχη για να γίνουν αποδεκτές οι ιδέες του. Ένα ισχυρό μήνυμα κοινότητας, αυτο-ενδυνάμωσης και, πάνω από όλα, ελπίδας.
Ο Φόλκερ Σλέντορφ (βραβευμένος με Όσκαρ και Χρυσό Φοίνικα για την εμβληματική ταινία «Το Ταμπούρλο») θα βρεθεί στο Evia Film Project και θα παρουσιάσει την ταινία του.